PDA

Zobacz pełną wersję : Mętna woda-pomóżcie !!!!!

WIgLeS
03-16-2004, 13:11
Oglądając w galerii zdjęcia waszych baniaczków aż mnie zazdrosć bierze, na każdej fotce jest krystalicznie czysta woda.Ja akwa założyłem 3 dni temu i narazie sobie tak stoi zalane i i jest czyszczone i napowietrzane filterkiem.I własnie w całym baniaczq widać drobniutkie pęcherzyki (chyba?? to pecherzyki??) powietrza i woda wydaje się jakaś taka mętna.Z tym ze im głębiej tym woda staje się czysciejsza (ale tez tam są owe pęcherze).Czy jest to zjawisko normalne i woda się odmuli z tych pęcherzów czy podmienić część wody ??
Mój baniak 126 l
Filter Aqua EL typ fan3
Woda w baniaczq od 3 dni .
Wszystkie testy na NO2,NO3,PH,NH3 i twardość wyszły pozytywnie

Klayman
03-16-2004, 13:13
Jesli jest to mlody baniaczek to na pewno pierwotniak ... leczenia i likwidacja juz opisywane byly na forum wiec polecam przejzec podobne tematy.

Maciek Szulc
03-16-2004, 20:32
tak, przy nowym akwa zjawisko czeste i normalne - nic groznego.

Konradzik
03-19-2004, 21:40
metna woda zniknie za jakies 2 dni nic sie nie marrtw :)

El Habanero
03-20-2004, 12:50
Ostre napowietrzanie bardzo drobnymi pęcjerzykami powietrza też daje efekt "mętnej" wody. Wystarczy zmniejszyć.

Nalanie kranówy wprost do akwa daje "mętność" przez klika dni.

A w ogóle dojrzewanie akwa musi potrwać. Na razie się nie przejmuj.

U mnie zmętnienie dało podłoże keramzytowe złej jakości i musiałem je wywalić. Ale to była mętność daleka od "pęcherzyków".

Bartus_M
03-20-2004, 16:35
Zmętnienie spowodowane mogło być, nie dokładnym wypłukaniem żwirku jeżeli ejst to akwarium z Wapieniami, czy piaskowcami jest to pył z tych kamieni. Owe bąbeli są przyczyną nowej wody, która zawiera Chlor. Pozatym akwa jest dopiero 3 dni więc nie ma co się martwić proces dojrzewania potrwa 2 tygodnie dlatego też do tego czasu pył w wodzie powinien zniknąć :)