Zobacz pełną wersję : pokrywa
Małgorzata
10-22-2004, 09:44
Witam
:) Mam pokrywę Aqua-el , akwarium profilowane. Chciałabym zamontować filtr kaskadowy na co nie ma w tej pokrywie miejsca. Pewnie muszę ją nicinać :( , proszę o jakieś porady.
A musi być ta kaskada przy paletach chyba lepszy byłby zewnętrzny kubełek :?: :idea:
zgadzam się z porzedmówcą, a pozatym po co masz niszczyć obudowe jak możesz kupic filtr kubełkowy
Los_Sandalos
10-23-2004, 22:16
Do wyprowadzenia wody do kubła też raczej trzeba wycinać bok pokrywy, wychodzi mniej więcej na to samo. I kubeł i kaskada ma swoje "zady i walety" więc trudno tak konkretnie doradzić. Sam kubeł działa z reguły jako biologiczny a do filtracji mechanicznej daje się filtr wewnętrzny. Problem w tym, że palety raczej nie przepadają za ruchem wody takim jak daje np. filtr wewnętrzny. Można inaczej skierować wylot filtra ale też może denerwować rybki. Do kaskady też można by mieć wątpliwości ale po mojemu strumień wody jaki wypływa z filtra jest w miarę szeroki i nie powoduje szybkiego prądu a tylko ruch powierzchni wody. Ja osobiście zrobił bym tak, ale niech wypowiedzą się paletowcy bo oni wiedzą najlepiej co jest dobre dla "naleśników".
Zły Klaun
10-23-2004, 22:49
Tylko filtr kubelkowy. Nie męcz ryb i siebie.
A co do pokrywy nie trzeba nic wycinać jest z tyłu miejsce na wyloty rur.
PS. Gdy się ma mercedesa nie leje się taniego paliwa.
Przed chwilą wyciąłem otwór w pokrywie na filtr kaskadowy. Zabrałem się do tego z lewej strony, gdyż oryginalnie pokrywa była już tam uformowana na wychodzące z akwarium przewody. Pokrywa cięła się elegancko jak papier więc udało mi się uzyskać pożądany efekt. Kaskada śmiga jak ta lala a pokrywa dalej wygląda jak nowa :)
Wniosek: Dla chcącego nic trudnego!
Kolego jak masz chęć to tnij a jak masz gest to kupuj kubełkowy filtr i po sprawie.
Pozdrawiam
Karol l.29
O masakra jaki stary temat odgrzebałem hehe