PDA

Zobacz pełną wersję : rozmnozyc Danio malabarskie

kocis
03-15-2004, 21:22
Witam. Chcialbym rozmnozyc Danio malabarskie.Moze ktos by mi pomogl jak to zrobic pokolei. Z gory wielkie dzieki

Klayman
03-16-2004, 12:55
polecam strone http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/akwarium/numery/2_02/tekst/1.html
niestety nei mailem czasu przejzec tego wiec musisz sam wyjac co jest dla Ciebie najbardziej potrzebne :wink:

Czop
03-17-2004, 13:41
do tarla zbiorniczki o pojemnosci 50-200l. dno pokrywa się siatką ochronną. Do prawidlowego rozwoju jaj niezbędna jest temp. wody 23-26.. ryby umieszcza się w tarlisku grupami, w proporcji: 2 samce na 1 samicę. tarło zwykle ma miejsce rano następnego dnia.. po tarle rodzicow i siatkę usunąć z akwa.polowe wody wymienic na swieza o tej samej temp.. karmic najdrobniejszymi zywym lub sztucznym pokarmem.

zafira
08-29-2005, 08:18
Jakoś mało jest na forum o rozmnażaniu danio malabarskiego :),a 2 dni temu,prawie równolegle ze zbrojnikami rozmnożyły mi się danio :lol: .Mam 2 samice i 3 samce.Ostatnio zauważyłam,że jedna z samic zrzuca coś w rodzaju ikry.Ostatnio była gruba więc chyba nadszedł czas.Od jakiegoś czasu daniosy pływały niespokojnie w zaroślach,mam gąszcz nadwódki wielonasiennej i tam musiały się wytrzeć.Nie odławiałam malabarskich do kotnika bo mam na razie wszystkie zajęte więc wszystko odbyło się w akwarium ogólnym.Szczerze przyznam,że nie chciałam ich rozmnożyć.Wczoraj zdejmuję pokrywę z akwarium,aby trochę wyciąć właśnie tę nadwódkę i odmulić dno,a w gąszczu hydrophilii siedzą sobie małe przecinki,całe szare z czarnymi oczami :lol:.Było ich tam ze 30 sztuk.W miarę możliwości postarałam się wszystkie złapać i przełożyć do plastikowego kotnika,który pływa w tym samym akwarium.Wrzuciłam tam pistię i troszkę mchu.Wczoraj rybki jeszcze nie pływały,tylko leżały na dnie kotnika lub były jakby przyklejone do jego ścianek.Dziś zaczęły pływać i karmię je pyłem dla narybku.Przeczytałam gdzieś na forum,że samica zdycha,jeśli się nie wytrze.Mógłby ktoś coś więcej o tym napisać?bo ciekawi mnie ten problem.
Pozdrawiam :wink: