Zobacz pełną wersję : Terytorium skalarów
Czy ktoś z was wie jak duży terytorium (tak mniej więcej) posiadają skalary :?: Mam chyba 2 młode samce i każdy ma 40cm terytorium a akwa mam 80cm długości :lol: a w środku akwa znajduje się wielka żabienica
Skalary raczej nie są terytorialne poprostu lubią siedzieć w jakimś miejscu.
A to czemu jeden samiec z lewej str. akwa gania drugiego jak sie znajduje w jego terytorium :?: na odwót nie
Raffy, a nie przesadziłeś troszkę z tymi rybami? Bo z Twojego opisu wynika, że masz w 112 litrach prawie 60 ryb, z czego niektóre do najmniejszych nie należą ;) I chcesz tam jeszcze dołożyć bojowniki? :)
co do bojków to raczej chyba nie będą z powodu skalarów ...
A to czemu jeden samiec z lewej str. akwa gania drugiego jak sie znajduje w jego terytorium :?: na odwót nie
Bo się nie lubią. I tak samo reagowały by na siebie i w 300l. Moje na przykład (też 2 samce) są zgodne i trzymają się razem ale nie da rady dodać nic więcej ze skalarów bo wykończą każdego.
jakubkrawiec
10-23-2004, 19:17
To jest normalne. Moje Skalary też tak mają. Wystarczy, żeby się nie widziały i jest spokój. Musi być coś, co dzieli zbiornik na kilka części.
Vincenzo
10-24-2004, 18:18
Jednak skalary - jak to pielegnice - troche terytorialne sa... Zwlaszcza w czasie tarla. Mialem swego czasu w 120 cm dlugosci zbiorniku dwie pary skalarow (dwie dobrane, niezalezne pary; z osobnymi tarlami) i "nie lubily sie" (ok, niech bedzie) bardzo ciekawie: jedna pani przeganiala druga (i vice versa) a pan - drugiego pana (tez z wzajemnoscia)...
Az przyjemnie popatrzec na tak ludzkie zachowania wsrod pielegnicowatych... :lol: Koniec koncow jednak jedna pare odsprzedalem dla spokoju choc tej drugiej. Szkoda troche, ze ryby glosu nie maja, bo moze wcale nie zrobilem dobrze i one lubily sie tak przeganiac?.. :roll:
tamet już nieważny :) jutro skalary idą do Biopiotra :)
Vincenzo
10-24-2004, 22:19
jutro skalary idą do Biopiotra :)
A co to Biopiotr, bo brzmi dosc nieprzyjemnie?..
a to taki jeden chłop z forum, a co?
imported_Marcin_K
10-29-2004, 11:40
apropos skalarów mam aktualnie dwie dorosłe pary są sobie bardzo wierne niezauwazyłem próby zdrady wcześniej miałem 6 szt niestety dwa padły w niewyjaśnionych okolicznościach - naturalna selekcja :lol: a jeśli chodzi o terytorium to tak jak wcześnieł było pisane to w okresie tarła walczą o swój rewir ale nie zawsze jest to ten sam kątek w baniaku :!: