PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa różne biotopy

Dj chief lidkus
03-15-2004, 20:02
Niedługo kupuje akwa 240l z całym wyposażeniem.I mam problem nie wiem co zrobić bo narazie mam akwa 100l i trzymam w nim gurami(4) bystrzyki(4)kiryśniki(2)kiryski spiżowe(2)fossilisy(2)pyszczaki saulosa(2)pyszczaki yellow(2)mystusa(1)zbrojownik niebieski(2)Gibiceps(1)ostronos(1)pielęginice ramirez(3)molinezja(1)skalar żeglowiec(2)brzanka rekinia(1)bocja wspaniała(1)i niema żadnych konfliktów, sprzeczek.Wpadłem na pomysł stworzenia malawi i holendra.Chcę jeszcze dokupić pyszczaki yellow i saulosa może jeshcze inne nie wiem zobacze ile zostanie mi pieniędzy:D.Tylko boje sie że jak zrobie dwa rożne biotopy to ryby z malawi mogą mi z terroryzować ryby z sąsiedniego biotopu.CZy może zrobić dwa oddzielne akwa, 100l malawi a 240l holendr??
Pomóżcie

Kaez
03-16-2004, 08:15
To, że w akwarium niema żadnych konfliktów to napewno dlatego, że twoje pyszczaki są malutkie. Poczekaj aż dorosną, postarają się i ustawią w twoim akwarium to wytrzebią wszystkie rybki :!: :!: :!:

Co do stwożenia malawi i holendra... Jeśli chcesz to w jedyn akwarium to taki busz roślinek dla pyszczaków jest jak fast-food. Zjedzą, wykopią wszystko co zielone. No jest kilka roślinek które można mieć z pyszczakami (polecam artykuł na serwisie malawijskim www.malawi.pl ).

Pyszczaki potrafią sterroryzować wszystko. Kiedyś się przekonałem...

Zrobienie dwóch odzielnych akwarium w twoim przypadku to najlepsze rozwiązanie. A jeśli na malawi chciałbyś przeznaczyć 100 litrów to pod warunkiem że akwarium jest długie co najmniej 80cm. I w takim akwarium (imo) najlepiej byś się ograniczył do samych yellow a z saulosi byś zrezygnował.

Tak moim zdaniem to w 240 L mugłbyś sobie zrobić malawi a z 100L można zrobić całkiem świetnego holendra.

marking
03-19-2004, 10:19
Jasne że 240 litrów możesz mieć malawi, a w 100 litrów akwarium holenderskie. Co do agresywności pyszczaków, to podobno w małum zbiornkiku ich agresywność się przytłumia (przynajmniej yellowków), ale mogą to być młode osobniki jak wspomiał Kaez.

Dj chief lidkus
03-19-2004, 14:09
Hmmmmm dużo myślałem nad tym no ale zapytam sie expertów!!
Jak zrobie sobie akwa 240 (malawi) bedą tam pływały pyszczaki yellow,saulosa ijeshcze jeden gatunek ale niemoge rozpoznac gatunku(jest cały pomarańczowy i na płetwach ma kolorowe kropeczki,ma on więkshy otwór gębowy nish inne pyszczaki,ma około 10cm)
Ale teraz przejdzmy do rybci (pielęgnicy pawiooki)może ona pływac z pyszczakami?chce kupić parke tych rybek(tylko jeshcze nieorientuje sie ile one moga koshtować)

POZDRO.Lidkus

Kaez
03-19-2004, 18:47
Hmmmmm dużo myślałem nad tym no ale zapytam sie expertów!!
Jak zrobie sobie akwa 240 (malawi) bedą tam pływały pyszczaki yellow,saulosa ijeshcze jeden gatunek ale niemoge rozpoznac gatunku(jest cały pomarańczowy i na płetwach ma kolorowe kropeczki,ma on więkshy otwór gębowy nish inne pyszczaki,ma około 10cm)
Ale teraz przejdzmy do rybci (pielęgnicy pawiooki)może ona pływac z pyszczakami?chce kupić parke tych rybek(tylko jeshcze nieorientuje sie ile one moga koshtować)

POZDRO.Lidkus
Co do tych expertów to wcale się za takich nieuważamy :lol: znam takich ktozy wiedza o malawi przewyzszaja mnie kilka krotnie ( wspaniali przyjaciele z czatu malawi. www.malawi.pl ) :D

A co do dozucenia 3 gatunku to polecam cos niebieskiego, spokojengo.. wtedy rybki bedą ładnie sie mieszaly kolorsytycznie. Np. pseudotropheus saulosi, ps. socolofi,

A co do pawiookiej do odradzam!!! Jeśli pawiookie bedą duze to takie pyszczaki moga potraktowac jako obiad.... albo pyszczaki moga je strasznie sterroryzowac, natomiast ty masz spokojniejsze gatunki wiec obawial bym sie ze pawiookie zrobia krzywde twym pysia. KURDE LUDZIE NIEMIESZAJCIE BIOTOPÓW!!! [/b]