Zobacz pełną wersję : Wyciszenie filtra
Kupiłem sobie do baniaczka następujący filtr:
http://www.aquael.pl/image/0519.jpg
Czy znacie sposób, na to by go wyciszyć?? Jest to bardzo wkurzające, że w nocy woda cieknie gorzej niż z kranu...
Jest to filtr Aquaela model FZN-1 PL
Podnies poziom wody w akwarium do wysokosci wylotu wody z filtra i bedzie po sprawie :lol: .
Zgadza się będzie cicho ale co z napowietrzaniem?? :1:
W najgorszym razie dokup napowietrzacz.
To w najgorszym razie, ale chce rozważyć wszystkie sposoby, czy można coś z tego filtru wycisnąć :roll:
dziadekk
03-15-2004, 19:38
Jeżeli wypływ wody będzie powodował falowanie powierzchni, a tego raczej nie dasz rady uniknąć :wink: to napowietrzanie powinno być wystarczające.
A co do napowietrzania dodatkowego napowietrzaczem nie należy przeceniać jego możliwości. Wbraw panującej dosyć powszechnie opinii nie jest ono cudownym środkiem, zwiększającym w sposób znaczny poziom O2 w wodzie.
Absorbcja tlenu przez wodzę jest powolna, a w napowietrzniu zasadniczo chodzi o stworzenie maksymalnie dużej powierzchni styku wody z powietrzem (co właśnie robią bąbelki), ale IMO wystarczy falowanie powierzchni wody aby wymieszać natlenioną wodę z tą w tlen uboższą.
Oczywiście zależne jest to przede wszystkim od wielkości obsady, zbiornika, podmian wody itp :wink:
Mam filtr Atman At-881. Ostatnio strasznie zaczal halasowac. Wyjalem go i przy okazji wymienilem wate i przecyscilem gabke, wyjalem pompe i wszystko wydfawalo sie spoko. Wsadzilem znowu i dalej brzeczy. Nie wiem co jest nie tak. Wczesniej nie brzeczal.
pozdro
Maciek Szulc
03-20-2004, 19:20
w filtrze nie moze znajdowac sie powietrze!!
wprawdzie dotyczy to przede wszysstkim kubelkow, ale czasem niektore wewnetrze tez trzeba samemu dokladnie zalac woda, alby zadne pecherzyki powietrza nie zostaly w srodku.
Myslisz,ze to moze byc powod???
Niektórzy na noc kładą jakoś szmatkę na wylot, albo mocują kawałek folii i po tym woda ścieka bezgłośnie