PDA

Zobacz pełną wersję : otoski - co dzień trup

emma
03-15-2004, 14:55
Co im jest?

Miałam stadko, ok. 18 sztuk otosków od kolegi, u którego mieszkały w akwarium, nie były prosto ze sklepu.
I po 2 tygodniach pobytu w moim akwarium zaczęły zdychać. Teraz mam tylko 7.Nie zauważyłam żadnych objawów zewnętrznych. Co dziwne, co dzień zdycha 1 z nich.
Teraz, gdy zaczęłam sie im bardziej skrupulatnie przyglądać, zauważyłam przyspieszone oddychanie, jeden z nich ma za głową takie lekkie przebarwuenie jaściejsze, nieregularna plamka a naokoło tej plamki lekko odstające płetwy. Ale poruszają sie normalnie, skubia szyby, liście i kamienie jak zawsze. pozostałe ryby (kosiarki, kiryski pstre oraz zbrojniki) w porządku.
Czy ktoś może wie, co to może być?
Akwarium 98 l, temp. 25 stopni, pH 7,8, Two 17, nie znam poziomu innych parametrów.
Wdzięczna będe za odpowiedź.

elektron
03-16-2004, 08:04
miałem podobny przypadek i miał na to wpływ szok Ph przeniosłem rybki z wody o Ph 6,8 do 7,6 i w dodatku stwierdziłem że w akwa jest miedż i niestety wszystki zdechły w przeciągu 2 tygodni .Po przemyśleniach tego
faktu zainwestowałem w testy ,kupiłem prawie wszystkie i czuję się jednak pewnie

Lucilla
03-16-2004, 15:33
Co do tego nalotu To miałam podobny przypadek z moim otoskiem. Na głowie pojawił sie niezidentyfikowany nalot. Nie był to zaden grzybek,pleśniawka,poprostu taka szara plamka. Odseparowałam tego otoska i zastosowałam kilkudniową kąpiel w malutkiej dawce błękitu metylowego. Cały czas obserwowałam zarówno tego otoska jak i inne rybki z akwa ogólnego. Po jakimś nei było sladu po nalocie. Nie wiem czy moja opowieść w czymś Ci opowie bo nie jest to fachowa rada tylko moje własna "przygoda"z rybkami (nie czuję sie kompetentna)
Trzymam kciuki Pozdrawiam