Zobacz pełną wersję : co na poczatek do 120L
maxibaca
11-09-2006, 17:43
siemka, postanowilem kupic sobie solniczke 120L co potrzebuje na sam poczatek. Z tego co wiem to:
akwarium
wodę
sól
hydrometr
Grzalka
Filtr
Jak sie myle to poprawcie ale z tego co wiem to akwa musi sobie postac. Ale czy zywa skałe moge od razu czy jak?? I co z podłozem piasek jaki?? Moze byc zwykly z plazy lub zwirowni?? Jak tak to jak go oczyscic. I skora nie bede mial na arazie zwierzat i roslin to swiatlo jakie??
Jako podłoże to albo żywy piasek, albo żwir koralowy (ten drugi tańszy). W żadnym razie piasku ze żwirowni, bo parametry wody to będziesz rok ustawiał :), i pewnie glony Cię zjedzą. Wpuść wodę i poczekaj ze 2-3 dni, możesz potem dodac skały - ja tak przynajmniej zrobiłem. Nie wiem jak chcesz filtrować, ale jeśli tzw. metodą berlińską, gdzie za filtr robi żywa skała, to dobrze jest miec tej skały minimum 10% objętości akwa, czyli na 102 litry 10 kilo, optimum bedzie z 25 kg, pieniażki z portfela wylatują lotem koszącym :D :D. Co do oświetlenia to jak chcesz, swietlówki T8 lub T5 co do mocy to teoretycznie zalecane jest 1W na 1litr, zależy jeszcze czy masz akwa krótkie i wysokie czy długie i niskie.
ocelocik
11-29-2006, 20:36
Coz klasyczna metoda berlinska mowi o braku podloza ( piasku czy zwiru, tzw BB ), dobrej zywej skale i moooocnym odpienianiu :wink: Wiec raczej nie zdecyduje sie kolega maxibaca na metode berlinska. Mysle ze nie ma tu co cudowac - jak pisal Zenon ~ 20 kg zywej skaly, warto tez zainwestowac w odpieniacz. I ja po moich doswiadczeniach zrezygnowalbym z piasku. Przynajmniej poczatkowo ( no chyba ze inwestycha w DSB, ale to wymaga pewnego "wyczucia"). A ogolnie do maxibaca polecam czytac, czytac, czytac, czytac, czytac....
paletka6
11-30-2006, 18:39
jeżeli podobają Ci sie zapchane po brzegi zbiorniki to kup 20kg żywej skały...
ocelocik
11-30-2006, 20:13
@paletka6
Hmm zalezcy co rozumiemy przez zapchane - ja w 60x40x44 mam kolo 18 kg skaly i nie wydaje mi sie on zapchany szczegolnie. Sporo zalezy od "gestosci" skaly, ale 1/6 akwarium sredniociezkiej skaly - opisywane 20kg - powinno byc ok.
Tomek246
12-18-2006, 17:57
Jestem poczatkujacy i narazie zbieram wiedze podpytujac tu i tam wiec nie krzyczcie jak cos :D Mnie zastanawia to jaka jest zasada filtrowania... czytalem gdzies ze w metodzie berlinskiej zywa skala robi w akwarium cykl azotowy, wiec mozna by tak zrobic ze zastosowac jej np 10kg i podpiac pod obieg ze 2 denitryfikatory DIY w ktorych bedzie 10kg materialu?
ocelocik
12-20-2006, 19:21
Coz zazwyczaj niestety denitryfikatory nie spelniaja pokladanych w nich nadzieji. Ogolnie w zbiornikach rafowych odchodzi sie od wszelkiego rodzaju denitryfikatorow - zywa skala wychodzi cenowo podobnie i, co najwazniejsze, skuteczniej. Pozdrawiam,
M.
No i jakość skały też jest moim zdaniem ważna. Odpowiednia cyrkulacja także.
Tomek246
12-22-2006, 18:12
Ok rozumiem ze nie da sie tego ominac. Poczytalem w internecie i wszystko jako tako jasne, oprocz jednej rzeczy: koralowce potrzebuja czegos do odrzywiania sie, a kalkreaktor czy mixer to troszke duzy wydatek :? czy to jest niezbedne? (chodzi o akwa 100-200L) da sie to jakos zastapic? czytalem ze dodawanie tych subs. metoda ballinga jest dosc uciazliwe bo trzeba to robic codziennie i po trochu... istnieje jakas inna latwiejsza metoda? podajcie chociaz haslo to znajde w google :wink:
ocelocik
12-24-2006, 11:08
Korale wapnem sie nie odzywiaja :wink: Tyle co pobieraja je do budowy szkieletu. W akwarium nieduzym, takim jakie chcesz zalozyc, poziom wapna mozna utrzymac systematycznymi podmianami wody zrobionymi z dobrej soli. Istnieje tez sporo preparatow ( firm Kent, Tropic Marin czy innych ), ktore takze podbijaja Ca. Jednoczesnie wiekszosc z nich tez trzeba dozowac co dziennie lub najwyzej co tydzien, co upodabia je do metody Ballinga. Musisz sobie wszystko przekalkulowac i wtedy sie zdecydowac. Pozdrawiam,
M.
Tomek246
12-26-2006, 12:48
Rozumiem, poczytalem i dowiedzialem sie ze niektorzy stosoja tzw kalkwasser (woda + wapno) i zeby to regularnie podawac uzywaja tego jako uzupelnianie odparowanej wody, dobry pomysl bo podaje powoli, ale mam pytanie od kiedy mozna cos takiego stosowac? tzn juz jak wloze skale, po jej dojrzaniu czy po wlozeniu koralowcow? sama skala chyba nie potrzebuje az tyle Ca?
jerzol_kominiarz
12-26-2006, 16:36
kalkwasser to nie metoda na utrzymanie Ca na własciwym poziomie to raczej metoda na utrzymanie własciego PH w akwa , zwłaszcza w nocy
Jak juz wcześniej ktoś wspomniał musisz się zdecydować czy metoda ballinga czy automatyka reaktora , jak również co chcesz preferować w swym akwa ??? miekasy czy twardziele bo to też wazna zależność w tym co bedziesz podawał
Generalnie sądząc z twoich wypowiedzi można wnioskować że duzop musisz jeszcze czytać bo jak będziesz próbował uczyć się w trakcie uruchamiania zbiornika to będzie to o wiele droższa metoda
Generalnie jeśli chcesz mieć spokój z akwa to zainwestój w reaktor ---takie jest moje zdanie, biorąc za metodę uzupełnianie Ca wraz z podmianą wody daleko nie zajedziesz :D
Tomek246
12-27-2006, 19:32
I czytam caly czas tylko sobie w tym czasie mniejwiecej proboje uformowac moje akwa przyszle :D narazie czytam na temat sprzetu; bede mial tylko miekie koralowce i z tego co na forum czytalem nano-reef to reaktor nie jest chyba niezbedny w takim przypadku...?
jerzol_kominiarz
12-27-2006, 20:43
Jesli chcesz utrzymać tylko miekasy to możesz bawic sie balingiem i kalkwasserem , choć w to nie wierzę że na tym poprzestaniesz ale to jak pamiętam oszukiwanie samego siebie !!! :lol:
ocelocik
12-28-2006, 11:49
Powiedzialbym, ze Balling to na twardzioszki :wink: Jak akwarium 120l to reaktor nie ma sensu - chyba ze sam go zrobisz (DIY). Bedzie kosztowal dwa razy wiecej niz wszystko inne razem wziete. Kalkwasser ma sens, gdy uzywamy miksera. Probowalem bawic sie w powolne zakraplanie, podwieszanie kroplowek etc. i, wedlug mnie, dlugo na tym jechac nie ma sensu. Owszem, przy dojrzewajacym akwarium to swietna sprawa na kontrolowanie populacji glonow. Polecalbym albo regularne spore podmiany dobra sola, albo jakis preparat. Mam odrobine mniejszy zbiornik i przymieralem sie np. do Ballinga i kosztami wychodzi to troche nieefektywnie.
Ewentualnie, jak chcesz, moge Ci podeslac przepis znaleziony na anglojezycznym forum, ktory najlatwiej przedstawic jako uproszczona metode Ballinga ( tyle ze sol bez NaCL zastepujemy mieszankami soli magnezu ). Pozdrawiam,
M.