Zobacz pełną wersję : tilapia mariae i meeka
pablos-ryby
11-08-2006, 14:19
Ello chce sobie zresetować akwarium i mieć zamiast pielęgnic pawiookich tilapie mariae i meke obie są agresywnymi pielęgnica mi tylko mam pytanie do doswiadczonych ludzi czy czasem nie bedą sie gryzły:>? chce wiedzieć dltaego czy nie zrezygnować z ktorejś akwarium 240 l nie bedzie za małe dla nich jak bede miał 5 tilapi i z 4 meki
Gratulacje wyboru :D
Tilapia mariae to ryba ktorom szukam juz od dawna jest bardzo ciekawym gatunkiem. Z tego co wiem to nie jest ona bardzo agresywna.
Ale na twoim miejscu nie dawal bym do niej meek. te dwa gatunki nie pasujom do siebie moze jeste uczulony ale nie lubie mieszac pielegnic z roznych kontynentow. :wink: Jak masz mozliwosc to zakup ok 6 sztuk, juz w egzwemplazach majacych 4-6 cm widac dymorfizm wiec mozesz sobie dobrac sklad pod wzgledem plci ja bym wziol 2 samce i 4 samice lub 3 na 3. Jako gatunek 2 i uzupelnienie doluz ryby z rodzaju astatotilapia lub z "haplochromis" som to male ryby do 12-15 cm te gebacze i dobrze bedom wspulgraly z tymi tilapiami. Nie dawaj dio nich zadnych hemichromisow (czerwieniak), mozesz sprubowac z garbaczami ale lebsze bedom gebacze.
POZDRAWIAM :D
OT somdioktoromdawal bympasujomegzwemplazachwzioldoluz
bedomwspulgraly
MOje podsumowanie . Som na Siwieće rurzni lódzie i mondrzy i Ci mniej. :shock: :shock: :lol: :lol:
spoko jestes super jak tak dalej chcesz to zapisz sie do kacika ortograficznego jak tylko o tym masz pojecie, ale co bede sie rozczulal nad takim ignorantem
racja ortografia na pierwszym reszta dalej wsumie to kacik literacki a nie forum akwarystyczne. Popelniam pledy jeste tego siwiadomy, i nie mam zamiaru sie tlumaczyc czym to jest spowodowane, jak dla ciebie najwazniejsza jest ortografia to nie czytaj moich postow nikt cie nie zmusza. Zaoszczedzisz przez to sporo czasu i nie bedziesz komus psul nastroju. ciekawe czy w akwarystyce tez jestes tak swietny jak w ortografii
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
imported_dawid_
12-12-2006, 15:46
Zainstaluj sobie najnowszego Firefoxa. On poprawia błędy. W tym wypadku ortografia to nie tylko Twoja sprawa. Inni muszą Cię czytać, więc weź to pod uwagę. Pozdrawiam.