Zobacz pełną wersję : Czym sie różnią filtry ?
Destroyer
03-15-2004, 13:25
Ostatnio czytałem na pewnej stronie że są rózne rodzaje filtrów (np. kaskadowy lub wewnętrzny).
Czym sie różnią te filtry ?
Maciek Szulc
03-15-2004, 19:28
hmmm... wiec tak:
wewnetrzny, spelniajacy funkcje mechaniczna przedewszystkim, montowany w srodku zbiornika.
kaskadowy - biol-mech, montowany na krawedzi szyby zbiornika - raczej niezbyt wydajne, dobre do niewielkich akwa z rzadka obsada i duza iloscia roslin.
zewnetrzny - biologiczny, tam sa bakterie nitryfikacyjne, do duzych zbiornikow.
Destroyer
03-16-2004, 12:29
A jakie są ceny tych filtrów (średnio) ?
A kaskadow y jest dobry 80 litów ?
Co do cen to sprawdź w jakimś sklepie netowym, np. www.um-um.pl albo www.discus.com.pl Jeśli interesuje Cię lepszy sprzęt, to patrz na Eheima, Hagena, JBL'a. Kaskada do 80 litrów jak najbardziej pasuje z tym, że wiąże się z cięciem pokrywy. Ja bym mógł polecić Eheima Liberty 200 bo sam urzywam. Jeśli byś się na niego zdecydował, to wyjmij od razu standardowe wkłady i zastąp je jakimś biologicznym (np. Ehfisubstrat) i gąbkę jako prefiltr. Z innych kaskadowych ludzie chwalą Hagena.
Destroyer
03-16-2004, 14:49
Ja szukam dobry tani i do akwarium 80 litrowego.
Jaki mam wybrać ?
Ja szukam dobry tani i do akwarium 80 litrowego.
Jaki mam wybrać ?
A ile masz kasy i jakie ryby w tym akwa?
Czego oczekujesz od filtra?
Destroyer
03-16-2004, 16:06
W granicach 50 zł narazie.
Rybki mam tylko trzy reszta zdechły dlatego musze sobie kilka ciekwawych żeczy kupić.
Chce żeby zmywał kupy od ryb.
Może Cię zainteresuje FZN Aquaela. Ja bym wziął najwyższy model - zawsze można przykręcić przepływ. Kolega ma i sobie chwali.
Destroyer
03-16-2004, 16:51
A w jakiej cenie i gdzie moge wiecej poczytać o tym filtrze :?:
wszystko czego potrzebujesz znajdziesz na http://www.aquael.com.pl/
Destroyer
03-19-2004, 13:36
Dzisiaj byłem w sklepie i sie spytałem o ceny filtrów wewnętrznych.
Ceny sie wahały od 40 do 100zł. Jaki byłby odpowiedni filtr na akwa 80 litrowe (podajcie najlepiej cene) :?:
proponuję FZN-2 PL cena 57 zł do akwa od 40 do 200 litrów, myślę, że za tą cenę jest to rozsądny wybór, zależy co chcesz tam trzymać i ile
Destroyer
03-19-2004, 14:04
A czy ten filtr oczyszcza posloże z tkz. kup od ryb ???
Zobacze u mnie sklepie jaka jest cena tego filtra.
I jeszcze coś czy mogą być rybki o wymiarach 3cm ?
Boje sie że może wchłonoć te rybki.
Powiedz jeszcze coś wiecej o tym filtrze.
poczytaj instrukcję obsługi pod ww. linkiem. 3 cm rybki nie wlecą do filtra, w przypadku, gdybyś nadal miał wątpliwości zawsze możesz założyć na wlot dodatkową gąbkę filtracyjną, co tylko poprawi filtrację mechaniczną, a przy deklarowanej przez producenta wydajności filtra nie wpłynie znacząco na wydajność.
Destroyer
03-22-2004, 06:17
Ja sie waham z kupnem.
Niewiem który z tych wybrać: Turbo filtr 350, Turbo filtr 650 czy FAN-2 PL :?:
Wszystkie są z AQUAELa.