michal_ool
11-02-2006, 08:18
chce założyć akwa o pojemnosci 15l... nie chce tam zadnych ryb tylko jakieś łatwe w utrzymaniu bezkręgowce ale jeszcze nie wiem jakie (myślałem nad jakimiś koralami miękkimi albo przy pozostawieniu wyłącznie żywej skały jeśli to ma sens)... chciałbym się dowiedzieć czy potrzebuje ten cały specjalistyczny sprzęt czy filtryi oświetlenie do tego akwa mi wystarczy??
witam,
właśnie przygotowuję 450l słonego, ale w międzyczasie uruchomiłem takie małe cudeńko 15l (kostka 25cm), żeby nauczyć się przygotowywać wodę itp. - wsadziłem 2 kg żywą skałkę i od miesiąca śmiga...
oświetlenie proponowałbym power compact 2*18W połowę w 10KK i 20KK do dostania w um-um.pl np.
ja mam akurat teraz 24W w 6,4KK ale takie światło akurat miałem i nie chciałem inwestować...
cyrkulację mam z malutkiego filtra przelewowego i jakiejś głowicy power head...
musisz kupić hydrometr 30-50zł do mierzenia zasolenia i dobrą sól np. Kenta...
nic więcej nie potrzeba, ale traktowałbym to jako wstęp do większego baniaka...
aha codzienna dolewka RO (koniecznie musisz mieć wodę RO, ale to pewnie wiesz, a jeśli nie to dużo czytania na nano-reef.pl, reefkeeping.com)
ps. tyle czasu na obserwacjach jeszcze nie spędzałem (a miałem 300l malawi i 100l holendra), codziennie coś nowego wychodzi - wieloszczety, wężowidełka, masa drobnych kiełży, ślimaki, glony itp.
z korali mam skałkę z clavularią i jednego grzybowieńca czerwonego...
jeszcze coś mi strzela w nocy - pewnie krewetka pistoletowa
pozdr
Górek