PDA

Zobacz pełną wersję : czy mozna zabrac ikre ramirezom?

Rav_Lublin
10-13-2004, 11:26
jak w temacie. mam wode b.miekka. po 48 h ikra znika. nie ma ryby ktora moglaby wsunac ikre. kakadu bez problemu rozmanazaja sie w ogolnym.
czy jest mozliwosc wychowania mlodych bez rodzicow?

sulej
10-13-2004, 12:42
Tak,ale jeśli masz obsadę jak w opisie to tylko otoski nie są smakoszami kawioru

monetka
10-14-2004, 16:29
jak w temacie. mam wode b.miekka. po 48 h ikra znika. nie ma ryby ktora moglaby wsunac ikre. kakadu bez problemu rozmanazaja sie w ogolnym.
A moglbys Rav dokladniej podac wartosci wody(KH i ph)?
Tak jak juz Sulej napisal kakadu i kosiarki jak najbardziej wsuwaja ikre i sa to ryby, z ktorymi ramirezy sobie raczej nie poradza. :(
Moze sprobuj przeniesc ramirezy do kotnika i wtedy zobaczysz czy to one zjadaja ikre. Jezeli w ogolnym ramirezy ja zjadaja, to moze sie tak dziac dlatego, ze czuja zagrozenie ze strony innych ryb.
Kakadu sa mniej wymagajace co do parametrow wody, bardziej agresywne i silniejsze od ramirezwo, wiec moze dlatego im sie udaje w ogolnym.
czy jest mozliwosc wychowania mlodych bez rodzicow?
Jest. Ikre mozesz odlowic, ale IMHO "sztuczne" wychowywanie narybku nie ma zadnego uroku, jest to raczej "pedzenie zywca".
:(

Rav_Lublin
10-15-2004, 07:14
MONETKO - dla spostrzegawczych - wartosci sa w opisie :D

Rav_Lublin
10-15-2004, 07:20
a jeszcze jedno; probowalem wsadzic ramirezy do mniejszego akwa, zeby posiedzialy sobie same, ale niestety nic z tego nie wyszlo, w mniejszym akwa byly strasznie zestresowane, blade, nie bylo mowy o zadnym tarle. posiedzialy tam 4 tygodnie. powedrowaly do ogolnego, odzyskaly kolorki i sie po 3 dniach wytarly. Jednak w duzym akwa czuja sie bardziej komfortowo. sam na to wpadlem, ze moga czuc sie zagrozone. kakadu na 99% nie ruszyly kawioru, rodzice walecznie i dzielnie bronili ikre.

pytam o przeniesienie i wychowywanie ikry bez rodzicow i w mniejszym akwa gdyz zmiekczyc do zera lubelska twarda wode w ilosci jakiej mi potrzeba to masakra (kranowa to kh=20, gh=20),

sulej
10-15-2004, 08:43
Witam cię, ja właśnie choduję młode ramirezy, mają już 19 dni, szerzej rozpisywałem się na apisto, parkę trzymałem w 60l ph-6.2 kh-0, tarło odbyło się po 3 miesiącach samotnego pobytu ramirezów, sprowokowałem tarło wrzucająć liście dębu, przez tydzień rodzice je wychowywali, potem bardziej się zestresowałem od ryb i starych odłowiłem, 2 tyg narybek siedzi sam, bez rodziców też jest to ekscytujące doświadczenie, karmię mikrovitem i artemią a raczej wodą z artemi mrożonej, niestety nicienie mikro mi nie wypaliły.
Duże masz akwa dla narybku?
Jakie parametry miałeś w kotniku?

monetka
10-15-2004, 16:43
MONETKO - dla spostrzegawczych - wartosci sa w opisie :D
Oops! :oops: Sorki Rav!
Przy takich wartosciach raczej marne szanse, ze z ikry sie cos wylegnie. Moze plesnieje i dlatego ja zjadaja?
Mozesz sprobowac z przeniesieniem ikry jak zalezy Ci na mlodych.

a jeszcze jedno; probowalem wsadzic ramirezy do mniejszego akwa, zeby posiedzialy sobie same, ale niestety nic z tego nie wyszlo, w mniejszym akwa byly strasznie zestresowane, blade, nie bylo mowy o zadnym tarle. posiedzialy tam 4 tygodnie. powedrowaly do ogolnego, odzyskaly kolorki i sie po 3 dniach wytarly.
Mialam podobna sytuacje, jak przenioslam ramirezy do innego akwa, to siedzialy bez ruchu za kamieniem i nawet do jedzenia nie przyplywaly, zal mi ich bylo i przenioslam je po jednym dniu do ogolnego.
U mnie przy ph 6,8 i KH 2°d nic sie z ikry nie chcialo wykluc choc tarlo bylo regularnie co 7-10 dni i gorliwie ikra byla pielegnowana przez rodzicow.
Moze by sie udalo jakby zaraz po tarle razem ikra je przeniesc do kotnika?

Rav_Lublin
10-17-2004, 20:25
w kotniku mialem kh=0, gh=0, akwa ok. 50l.
teraz przeloze ikre do osobnego akwa. zobaczymy co z tego wyjdzie.

sulej
10-18-2004, 11:14
witam. Jeśli dobrze zrozumiałem to wartości wody w ogólnym masz inne niż w kotniku, ikrę przenosi się do takiej samej wody. Może warto by się pokusić o to żeby parkę wpuścić do kotnika i tam stopniowo obniżać wartości wody, przy okazji ryby będą się uczyły wychowywać młode.

Rav_Lublin
10-18-2004, 12:06
dokładnie tak bylo zrobione. para zostala przeniesiona do takiej samej wody jak w ogolnym. w przeciagu 10 dni parametry wody zostaly stopniowo obnizone do prawie zera. kotnik mocno zarosniety, z plaskimi kamieniami. ale po 4 tyg. nic z tego. para po powrocie do ogolnego odzyskala wigor i natychmiast sie wytarla.

sadze, ze zostaje mi tylko przelozenie ikry. ryby sa przyzwyczajone do duzego akwa i chyba o to chodzi. izolacja widocznie w tym przypadku nie byla korzystna.

Piotrek_1
12-17-2004, 15:55
Można zabrać ale rodzice będą pozbawione silnego instynktu rodzicielskiego i będą miały problemy także z wychowaniem ikry(tak było u mnie)

radze czekać może w twoich rybach coś się "ruszy" :lol: