PDA

Zobacz pełną wersję : Barwniaczka nie produkuje ikry :/

Panoramix
10-11-2004, 21:35
Nie wiem co jest grane. Jeśli ktoś z was miał barwniaki czerwonobrzuche (a z pewnością wielu miało) to wiecie że samica ma gruby brzuch bo tam jest ikra gotowa do zapłodnienia przy tarle.
Moja barwniaczka natomiast tego już nie ma. Miałaowszem, ale chyba przechodzi menopauze (ma zaledwie 1 rok) i nie produkuje ikry
pręży się czasem przed samcem, on szaleje ale nic z tego. Stan ten trwa już od 3 miesiecy a wcześniej tarły mi sie regularnie co miesiąc.
Akwa 200L, parametry trudno określić, ale wode ostatnio lekko zakwasiłem bo dałem specjalnie nowy korzeń, temp 25`C, ale podniosłem tydzień temu do 28`C.

bogna
10-22-2004, 11:00
A czym karmisz :?:

Panoramix
10-22-2004, 22:13
Mrożona ochotka, mrożony wodzeń, bio-vit, ovo-vit i zwykłe płatki proteinowe tropicala. Zauważyłem tez ze ze wszystkimi moimi rybciami które się regularnie tarły tak się dzieje (skalary, brzanki titeya). Karmie na zmiane z przewagą mrożonek.

bogna
10-23-2004, 10:28
Sprawdż czy spełniasz wymagania tych ryb..Może masz inną temp.lub parametry wody niż wtedy gdy odbywały tarło regularnie:?:.Dodaj im do pożywienia nieco pokarmu zielonego i suszonej daphni.

bogna
10-23-2004, 10:29
P.S
Zmniejsz temp do 25s.C.

Panoramix
10-23-2004, 13:15
OK. Temperature zmniejszyłem. Jednakowoż na tetsty do wody mnie nie stać. Byt i niebyt moich rybek zależy li tylko i wyłącznie od mojej kochanej mamusi, bo to ona mi daje kase na wszystko.
Nie powiem bo kasy mi raczej nie skąpi, ale na teki rzeczy by mi raczej nie dała. Ale spróbuje. Wiem jakie były wyniki rok temu, bo dałem wode do zbadania znajomej z oczyszczalni ścieków, ale teraz nie utrzymuje z nią kontaktów wiec tak troche głupio bedzie iść do niej odrazu z interesem.

bogna
10-25-2004, 12:03
Sprobuj uzyskać parametry takie jak wyedy gdy odbywalo tarlo regularnie jeżeli mozesz kup po jednym osobiku z tych gatunków który juz tarła nie odbywaja w twoim akwa może po prostu sie sobą znudziły :wink: .I poszukaj w necie napewno coś znajdziesz :D

Panoramix
10-25-2004, 21:27
Jeśli chodzi o barwniaczke, to moge załatwić jej zastępstwo w formie siostrzyczki mojego samczyka. Jakie jest prwawdopodobieństwo że młode mogą być z defektem genetycznym?

bogna
10-26-2004, 17:45
Jeżeli zastąpisz nią (siostrą) góra 2 razy to nic złego sie nie powinno stać ale nie jestem pewna :roll: .Może ten brak tarła to efekt zakwaszenia wody :?:

Panoramix
10-26-2004, 18:32
Niemożliwe, ponieważ wode mam twardą, a nawet jak by sie zakwasiła (nie weim jak to możliwe) to barwniaki i tak pochodzą z czarnych wód, które są z natury kwaśne to powinny sie tym bardziej czuć lepiej.

bogna
10-27-2004, 14:10
Wejdż na strone www.akwarystyka.pl.Tam na pewno coś znajdziesz. :wink:

bogna
10-27-2004, 14:11
Wejdż na strone www.akwarystyka.pl .
Tam na pewno coś znajdziesz. :wink:

Panoramix
10-27-2004, 19:38
Zrobiłem testy na twardość węglanową i ogólną. Wyniki przeszły moje najśmielsze oczekiwania

Tww 10`n
Two UWAGA! !!19`n!!

Jutro z samego rana gonie do najbliższego akwarystycznego po torf do akwa- duuuuzio torfu.

bogna
10-29-2004, 13:01
Masz już torf :?:

Panoramix
10-29-2004, 14:53
Wczoraj wsadziłem do filtra wiekszość kupionego, a reszte co sie nie zmieściła to walnełem pod żwirek, tak gdzie jescze rośliny go jeszce nie zarosły :)

Do dzisiaj zbiłem Tww o 1`n a Two 0 2`n.

Przez jaki czas moge sie spodziewać spadku twardości? Akwa 200L