PDA

Zobacz pełną wersję : Osram / Philips

Herzeleid
03-15-2004, 08:24
Czesc,

jakie sa wasze doswiadczenia z swietlowkami Osrama? Konkretnie chodzi mi o model taki:

Lumilux de Luze 950-12
18W
5400 K
1000 lm

Powyzsza rura ma podobne parametry do Philipsa TLD 950 (5300K lm 960) i zastanawiam sie ktora wybrac?

Dziekuje

Pozdrawiam

Herzeleid

Maran
03-15-2004, 17:23
Ta ktora ma wiecej lumenow.

Destroyer
03-15-2004, 17:33
ile to kosztuje ???

kocis
03-15-2004, 19:47
Nie polecam ani Osrama ani Philipsa .Strasznie po nich glony rosna(z doswiadczenia)

Maran
03-15-2004, 19:57
NAPEWNO od tego jakiej firmy sa swietlowki glony nie rosna. Powodem rosniecia glonow jest BRAK rownowagi w zbiorniku.
Jakie zatem stosujesz swietlowki zeby glony nie rosly :? :?:

kocis
03-20-2004, 14:00
Maran mialem Osram floura i glony rosly.Wymienilem na gro-luxa i nie mam najmniejszych problemow.W akwarium jest rownowaga.

Maran
03-22-2004, 17:19
Maran mialem Osram floura i glony rosly.Wymienilem na gro-luxa i nie mam najmniejszych problemow.W akwarium jest rownowaga.
OK.Ja mam aktualnie 2x Philips 840 i zadnych wiekszych problemow z glonami (co nie oznacza ze nie mam ich wcale) Mowie tylko to co kazdy na holenderskie by Ci powiedzial - glony rosna gdy jest zaborzona rownowaga w zbiorniku. Przy kazdych zmianach w akwa musi utworzyc sie nowy stan rownowagi. Wymiana swietlowek to tez zaborzenie rownowagi, byc moze latwiej bylo Ci uzyskac rownowage dla gro-lux niz dla Osram floura.

mark0wy
04-03-2004, 11:18
Czesc

Przy zbyt małej ilości światła rośliny nie będą rosły bez względu na pozostałe jego parametry.

Swietlowki specjalistyczne wytwarzaja 3 razy mniej swiatla niz swietlowki TLD philipsa i Lumilux osramu.

Jesli dostarczasz zbyt duzo swiatla niz wymaga tego zapotrzebowanie roslin (a tak zapewne stalo sie w przypadku przejscia na TLD), korzystaja z tego glony.

"Rośliny są w stanie prowadzić fotosyntezę nawet przy nieodpowiednim świetle, jeżeli jego ilość będzie duża. Natomiast giną nawet przy najlepszym świetle, jeżeli jego ilość jest za mała. Specjalistyczne świetlówki do akwarium dają o połowę mniejszy strumień świetlny niż wysokowydajne świetlówki. Dlatego bardzo częstym błędem jest używanie specjalistycznych świetlówek dla roślin typu Fluora, Grlux czy Aquarelle przy zbyt małej liczbie tych świetlówek. Biorąc pod uwagę fakt, że specjalistyczne świetlówki do roślin są o ponad połowę mniej wydajnie należałoby montować je w podwójnej ilości w stosunku do wysokowydajnych świetlówek. Powyższe stwierdzenie jest jednak trochę uogólnione, ponieważ specjalistyczne świetlówki do roślin większą część spektrum emitują w zakresie najbardziej pochłanianym przez chlorofil. Stąd też ich wpływ na wzrost roślin jest większy. Najważniejsza jednak jest optymalna ilość światła, tym lepiej z dobrym spektrum. "

(zrodlo: http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/natezenie_swiatla.htm )

Jezeli nie mozemy zastosoac duzej liczby swietlowek specjalistycznych, to lepiej dac malo ale wysokowydajnych (lumenowo) switlowek takich jak Philips TLD czy Luminux Osramu. Kolejnym plusem jest ich cena.
Pozdrawiam
Mark0wy