PDA

Zobacz pełną wersję : Prosze o pomoc z oswietleniem

piter202000
10-09-2004, 17:45
sluchajcie mam taki problem zrobilem sobie dzisiaj oswietlenie ale niechce mi sie odpalac mam swietlowke 30W i taki sam kupilem dlawik na 30W. Podlaczylem w tes sposow:
od zasilanie 220V pociagnelem kabel do dlawika z wyjscia dlawika podlaczylem do gniazda startera, od gniazda startera poscilem 2 przewod do wejscia 2 koncowki swietlowki i wyjscie z niej do zasilania 220V.

Moj problem polega na tym ze jak wlaczam zasilanie to swietlowka zaczyna mrugac ale sie calkowicie wlaczyc niechce, napiszcie mi prosze co zrobilem zle bo juz nad tym tyle siedze ze juz iemam poyslu:
(

piter202000
10-09-2004, 17:47
sorry to tak podlaczylem pomyslilem sie :(

od zasilanie 220V pociagnelem kabel do dlawika z wyjscia dlawika podlaczylem do 1 koncowki swietlowki pozniej do gniazda startera, od gniazda startera poscilem 2 przewod do wejscia 2 koncowki swietlowki i wyjscie z niej do zasilania 220V.

Moj problem polega na tym ze jak wlaczam zasilanie to swietlowka zaczyna mrugac ale sie calkowicie wlaczyc niechce, napiszcie mi prosze co zrobilem zle bo juz nad tym tyle siedze ze juz iemam poyslu:

dziadekk
10-09-2004, 18:31
Powinieneś podłączyć wszystko wg poniższego schematu.
Jeżeli dalej nie będzie się zapalać to sprawdź starter.
Kiedyś musiałem sprawdzić ponad 10 szt, zanim trafiłem na taki który zadziałał.
Acha, dobierz starter do mocy świetlówki. Z uniwersalnymi różnie bywa, ale najczęściej z nimi jest najwięcej problemów.

piter202000
10-09-2004, 18:37
ok juz mi dziala dzieki "dziadek" ale mam pecha bo trafilem niedzialajaca swietlowke Flora-glo :( ale jutro bede dzialal aby ja wymienili .Pozdrawiam