PDA

Zobacz pełną wersję : Mech Jawajski

Karol Kaniewski
03-14-2004, 19:31
Dzis bylem na zakupach we Wroclawiu ...
W Centrum Handlowym Korona jest sklep zoologiczny wiec postanowilem tam wstapic.Zapytalem sprzedawce o Mech Jawajski ... na co on odpowiedziale ze jest to bardzo ciezko dostepna roslina. Ze rzadko kiedyjest trudno ja dostac.
Czu to prawda ??
Ile On tak w ogole kosztuje ??

Sebastian
03-14-2004, 21:13
Ja bym tego tak nie ujął, może nie jest na co dzień dostępny ale bez przesady.U mnie raz w m-cu jest dostępny a na zamówienie w ciągu tygodnia.Cena-to zależy od wielkości, najczęściej jest on w formie kuli i np o średnicy 20 cm kosztuje 14 zł a jego część proporcjonalnie do wielkości.

Sleeper
03-14-2004, 21:21
Ja bym tego tak nie ujął, może nie jest na co dzień dostępny ale bez przesady.U mnie raz w m-cu jest dostępny a na zamówienie w ciągu tygodnia.Cena-to zależy od wielkości, najczęściej jest on w formie kuli i np o średnicy 20 cm kosztuje 14 zł a jego część proporcjonalnie do wielkości.

W szoku jestem :shock: U mnie kobita w sklepie pakuje go w kieliszek ok.50g i życzy sobie 4 złocisze :?

kosmosik
03-14-2004, 21:43
U mnie jak kiedys mialem akwa nie malem z tym co robic w slepie tez nie chceli, obecnie odradza mi sie stare pokolenie i ładnie zarasta calek akwa jak jestes z bydgoszczy odstąpie trochę gratis lub wymienie na inne rośliny

Karol Kaniewski
03-15-2004, 07:53
Uu to dobrze...
Pytam bo ten gosciu z zoologicznego odpowiedzial mi tak jak bym pytal o rzecz niemozliwa :|

Konradzik
03-15-2004, 10:34
ale przepłacacie :shock: ja u siebie w krakowie za złotówke kupiłme i kobieta dał mi tyle ile sie jej złapało :P

Klayman
03-15-2004, 10:48
W Warszawie jest to roslinka, ktora mozna spotkac prawie wszedzie. Ok 1,5 roku temu kupilem za 1,5 zl za dosc spora kepke i teraz obdarowalem juz nim kilka osob. Rosnie bardzo szybko.

boniek
03-15-2004, 15:00
ale przepłacacie :shock: ja u siebie w krakowie za złotówke kupiłme i kobieta dał mi tyle ile sie jej złapało :P
w ktorym sklepie??

cichy
03-15-2004, 19:01
Czy ktoś wie gdzie go można zdobyć w Gliwicach, bądź w Rybniku??

enigma
03-16-2004, 12:25
Mech ten kupisz bez problemu w sklepie koło Hotelu Park Plaza we Wrocku (blisko uniwerytetu).

Karol Kaniewski
03-16-2004, 13:22
Dzieki za info w tym tygodniu musze sie tam wybrac :)

mario_76
03-16-2004, 15:32
Dzis bylem na zakupach we Wroclawiu ...
W Centrum Handlowym Korona jest sklep zoologiczny wiec postanowilem tam wstapic.Zapytalem sprzedawce o Mech Jawajski ... na co on odpowiedziale ze jest to bardzo ciezko dostepna roslina. Ze rzadko kiedyjest trudno ja dostac.
Czu to prawda ??
Ile On tak w ogole kosztuje ??

Ja pytałem w Wawie w kilku sklepach w marketach i nigdzie nie mieli. Jeden koleś mówił, że nie wiedzą jak to sprzedawać...na kilogramy, garście, szklanki....

Gdzie moge dośtrać go w Wawie może ktoś mi powie. Widziałem na allegro. Duża szklanka poszła za około chyba 8 zeta.

Mregal
03-16-2004, 15:51
Niestety czasem jak się chce jakas fajną roślinke to trzeba szukać na allegro i zawsze przepłacać za roslinki...
Bo w okolicy niema...
Szkoda że Ci co mają akwa roślinne po strzyżeniu nieoddadzą gratis roślin... No cóż takie 200-300 litrów troche prądu ciągnie i im sie zwraca no ale cóż...

Ja mam niestety podstawowe gatunki roślin...

Klayman
03-16-2004, 16:08
Gdzie moge dośtrać go w Wawie może ktoś mi powie. Widziałem na allegro. Duża szklanka poszła za około chyba 8 zeta.

Jesli troszke mi sie rozrosnie po ostatnim opustoszeniu - dam znac. To samo tyczy sie Nemo. Umowimy sie na jakis odbior. Nie ma sensu zebym wywalal co jakis czas rosliny jesli mozna wymienic sie lub je po prostu oddac.

Karol Kaniewski
03-16-2004, 16:56
Jesli troszke mi sie rozrosnie po ostatnim opustoszeniu - dam znac. To samo tyczy sie Nemo. Umowimy sie na jakis odbior. Nie ma sensu zebym wywalal co jakis czas rosliny jesli mozna wymienic sie lub je po prostu oddac.

Ok Klayman ... bede czekal z utesknieniem.
Czekam na "opustoszenie" :wink:

PersonaNonGrata
03-16-2004, 22:25
Czy ktoś wie gdzie go można zdobyć w Gliwicach, bądź w Rybniku??

Witam!!!

Trzy dni temu był jeszcze w Gliwickim Tesco :wink:

Pozdrawiam

PnG

shuw4r
03-16-2004, 23:49
Jakby ktos chcialw lublinie... to na 1-go maja w bramie (tylko tam spotkalem) za 100ml - 2zl

mario_76
03-17-2004, 07:57

:P przyjmę z miłą chęcią..... Niestety nie mam się jeszcze na co wymieniac bo akwa ma miesiąc i rośliny zaczynają dopiero rosnąć.

robkan77
04-10-2004, 14:22
Czy mógłby mi ktoś pokazać ten mech jawajski na zdjęciu tutaj lub wysłać mi na pocztę mailem? - będę wdzięczny, bo nie za bardzo wiem jak wygląda i mozna by łatwiej w sklepie taką znaleźć.

atusia
04-10-2004, 15:20
Kto wie,gdzie w Bytomiu można kupić mech jawajski? Bardzo mi zależy,ale jakoś gdzie pytam nikt nie ma w sprzedaży :(

guruking
04-10-2004, 18:45
moglbym prosic o foto na maila tego mchu jawajskiego ?? :)
Pozdrawiam :)
P.S
a moze ktos na niepotrzebne roslinki ktorymi moglby sie podzielic zamiast wywalac do kosza :)
:wink:

robkan77
04-10-2004, 21:24
ATUSIU - JAK SIĘ DOWIESZ GDZIE GO KUPIĆ, TO DAJ MI ZNAĆ - PROSZĘ. I ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT

atusia
04-10-2004, 21:46
ROBKAN również życzę Ci Wesołych Świąt :P Jak tylko się dowiem,gdzie można kupić mech jawajski dam Ci znać.

eremenik.
04-10-2004, 21:57
szkoda ze u mnie w miescie jest maly wybor roslinek :(

radykal
04-22-2004, 17:22
tak...ostatnio sobie kupilem taka kulke mchu na zamowienie...i zaplacilem UWAGA!! 20zl...to szok nie wiem dlaczego tuylre to kosztuje przecierz to nie jest trodna w rozmnazaniu roslinka??

warson
04-22-2004, 17:38
A ja maen mech i nbei wiem jak gdzie go ulozyc bo ciagle wyplywa na powierzchnie!!! I w ogole jakos mi sie nie podoba!!

atusia
04-22-2004, 22:00
Hm...ja kupiłam nareszcie mech jawajski i zapłaciłam za "kłębuszek" mchu 3zł :P Przymocowałam go żyłką do korzenia i trzyma się.Bardzo fajnie się prezentuje na korzeniu :P

Borys
04-23-2004, 06:46
Kleyman jesli nie mialbys nic przeciwko... to ja rowniez z checia przygarnalbym czastke tego mchu. Ostatnio rozgladam sie czym mozna jeszcze zazielenic moje akwarium i wlasnie szukam jakis takich kolistych roslin i za nim sie rozgladalem.

Choc jakby ktos powiedzial,gdzie w Warszawie mozna tanio go dostac, to np. 5 zl za wiekszy "kawale" to mozna wydac... i jeszcze mam pytanie co do warunkow, w jakiej temperaturze rosnie i czy duzo potrzebuje swiatla? mam obecnie 0,5W/l + odblysniki,wystarczy?

Klayman
04-23-2004, 09:58
Luzik, nie ma problemu Borys /PS Klayman nie Kleyman :wink:/ Jest tylko drobne ale ... wyjezdzam do 4 maja i nie bedzie mnie w Wawce. Po tym czasie na pewno znajdzie sie jakas garstka mchu /o ile cos jeszcze z akwarium zostaje - zostawilem je pod piecza ojca :wink:/ Poza tym jeszcze w kolejce stoi Nemo :wink: tyle, ze niechec do poczty jest zbyt wielka :wink:

Karol Kaniewski
04-23-2004, 11:33
Poza tym jeszcze w kolejce stoi Nemo :wink: tyle, ze niechec do poczty jest zbyt wielka :wink:

No wlasnie poczta :| Mysle ze moja dziake smialo narazie mozesz oddac Borysowi :wink:

tubifex
10-17-2008, 12:44
Jestem początkujący.Ostatnio przy zakupie roślin do akwarium zaplątała się łodyga jak mi sie wydaje mechu jawajskiego(lecz wsklepie akwarystycznym w Bydgoszczy powiedzianoz że nie jest to mech jawajski, lecz jakis inny gatunek, jedna kępka 30 zł !!!!!)

Jestem ciekawy czy taka łodyga się rozrośnie.