PDA

Zobacz pełną wersję : RYBKOMIAR program liczy zalecaną ilość rybek w akwa:)

przemolino
10-19-2006, 14:07
Witam

specjalnie dla forum akwarystyka napisałem program który liczy
zalecana ilość rybek w akwarium
wystarczy podać szerokość akwarium oraz głebokość (niemylić z wysokościa)

Wersja 1.0
-akwarium słodkowodne

http://rybkomiar.fm.interia.pl/rybkomiar.rar

(wkrótce wersja 2.0 )
-akwarium słodkowodne
-akwarium tropikalne morskie
-zimnowodne słodkowodne

CZEKAM NA OPINIE:)

Pozdrawiam Przemolino

Paveletz
10-19-2006, 15:04
Wybrałeś dość "śliski temat"... :wink:
Moje uwagi:
1. Tryb DOS-owy :shock: ,
2. Brak wskazania na jednostkę miary którą należy podać,
3. IMHO - problematyczna przydatność.
Pozdrawiam.

MraEmu
10-19-2006, 16:09
No tak, tryb dosowy troche nieczasowy ;) Ale nawet jeśli to są błędy, dosyć podstawowe rzekłbym ;) Np program wyświetla informację:
objętość dna zbiornika
Może się czepiam, ale jak można takie coś pisać ;)
Kolejna rzecz - średnia długość rybek - a co jeśli jest inna? Wtedy program się nie przydaje <zakładając że generuje w miare sensownie wielkość obsady> Jest wiele ALE dlaczego program w takiej postaci się nie nadaje :/

IMHO gdybym ja pisał taki program to zmieniłbym w ogóle formę programu - zrobiłbym tak żeby to użytkownik z bazy rybek w programie mógł wybrać jakieś ryby do swojego zbiornika. Następnie w formie systemu ekspertowego po podaniu wymiarów i charakterystyki zbiornika następowałaby weryfikacja wybranej przez usera obsady pod różnymi kryteriami - ilość rybek w zbiorniku, czy ryby stadne są w odpowiedniej ilości, czy temperatury się zgadzają, czy ryby są odpowiednio połączone itp. Z tego by wyszła jakaś ocena obsady, user mógłby wyedytować obsadę i ponownie przepuścić przez tester. Albo program mógłby mu wygenerować proponowane obsady na podstawie tych wymienionych już warunków. To by miało ręce i nogi wg mnie ;)

Pozdrawiam

przemolino
10-19-2006, 18:31
to wersja 1.0 :)
postaram sie przerzucic na delphi i zrobic pod windowsa
popracuje nad cała strukturą i błedami wymienionymi

anik
10-19-2006, 19:25
Poza tym szerokość zbiornika i głębokość to to samo. Powinna byc raczej długość i szerokość, co daje powierzchnię dna.

Ogólnei myślę, że taki programik jest trochę bez sensu, bo nie da się znaleźć złotego środka dla wszystkich ryb, każdą obsadę powinno sie potraktować indywidualnie.

MraEmu
10-19-2006, 19:42
Ecch może komuś się bedzie chciało zrobić taki program kiedyś <może to będe ja jeśli będzie odpowiedni odzew na forum, na tyle duży żeby było sens bawić się w pisanie tego>. Powtórze, taki program będzie miał sens jedynie wtedy gdy będzie zastępował rady które można usłyszeć na forum, zatem nie może dawać suchych liczb czyli ile rybek o jakiej długości może siedzieć w akwarium. Ten program musi być zrobiony na zasadzie tzw. systemu eksperckiego - musi nam faktycznie doradzać obsadę. Zatem program musi zawierać co najmniej:

- bazę rybek w której będzie poza nazwą podany rozmiar rybki <dorosłej!>, wymagania co do wody <temp., pH, twardość itp>, stopień agresywności i ewentualnie inne dane;
- baza reguł w której będą podane informacje na temat jakie gatunki mogą razem przebywać w akwarium a jakie nie mogą, oraz ile minimalnie <lub maksymalnie> osobników danego gatunku <oraz płci> może przebywać w akwarium;

Poza tym powinien być zaimplementowany system wnioskowania z logiką rozmytą ale to już kwestie techniczne :P Taki system ekspercki do wybierania obsady działałby z pewnością odpowiednio dobrze, nie na zasadzie schematu 1l na 1cm rybki czy coś w tym stylu, lecz na podstawie bazy wiedzy zawartej w programie oraz informacji dotyczących akwarium <wśród tych informacji może być wtedy nie tylko wymiar akwarium, ale również np. biotop, informacje na temat jakości wody itp.>.

Wszelkie inne programy niestety będą bezużyteczne :/ Po prostu nie będą w stanie zastąpić doświadczenia akwarysty w odróżnieniu od wyżej opisanego systemu.

Przykro mi to mówić przemolino ale niestety akurat kwestia obsady w akwarium to jest kwestia bardzo skomplikowana, nierządząca się prostymi matematycznymi regułami :( Wiem że to zabrzmi brutalnie ale po prostu tak jest :/

Pozdrawiam

przemolino
10-19-2006, 20:21
odczynniki takie jak ph twardosc wody niemaja nic do przeliczenia na ilosc rybek w akwa ,aby ocenić ile ryb mozna hodowac w akwa nalezy posluzyc sie przyblizonym przeliczeniem sumy dlugosci wszystkich ryb w zbiorniku na powierzchnie jego dna.
a wiec:
w akwarium tropikalnym słodkowodnym
1cm długości ciała ryby na 30cm2 powierzchni dna zbiornika
przykład:

przyjmując ze standardowe awka ma (90cmx30cm) = 2700cm2
2700/30=90cm tyle wedlug zalecen powinna wynosic dlugosc wszystkich ryb ,w moim programie napisałem przykładowo dlugość 5cm bo tyle maja srednio rybki slodkowodne.
Zgadzam sie ze mogla by zostac dodana baza rybek w której były by jeszcze takie kryteria jak :
-towarzyskość
-poziom w której częsci akwa ryba najchetnie pływa
-wszystkie rybki oraz długość max osiagana w niewoli

to napewno pracochłonna praca ale niechodzi zeby co do 1cm zamieścić rybki w naszym akwa prawda:)

Pozdrawiam

MraEmu
10-19-2006, 20:35
odczynniki takie jak ph twardosc wody niemaja nic do przeliczenia na ilosc rybek w akwa ,aby ocenić ile ryb mozna hodowac w akwa nalezy posluzyc sie przyblizonym przeliczeniem sumy dlugosci wszystkich ryb w zbiorniku na powierzchnie jego dna.
pH, gH, kH nie mają wpływu na ilość ryb, zgoda, ale jak o nich pisałem miałem na myśli program dobierający obsade - a tutaj już te informacje nabierają znaczenia żeby program nie wrzucił do jednego akwarium pyszczaków i paletek ;)

Co do tego przelicznika - zrozum, to nie takie proste :/ ryba rybie nierówna :/ Ten przelicznik może być akceptowalny jedynie dla małych rybek w stylu neonów ale dla większych będzie dawał bzdurne wyniki. Poza tym nie chodzi tylko o to ile ryb trzymać w akwarium, ale ILE JAKICH ryb trzymać. Najczęstsze błedy w obsadzie to jest za duża ilość ryb i/lub ryby nie pasujące do siebie lub akwarium.

Chodzi mi o to że program który podaje ile rybek powinno być w akwarium jest nieużyteczny. Z wielu powodów <niektóre już wspomniane wcześniej>.
Program powinien albo dobierać obsadę do akwarium <w sensie konkretne ilości rybek do zbiornika> albo powinien weryfikować obsadę zaproponowaną przez użytkownika programu <pod kątem odpowiedniej ilości ryb, odpowiedniego ich doboru, podobnych wymagan itp.>. Oczywiście program może spełniać obie funkcje korzystając z tej samej bazy danych.

Agresor
10-21-2006, 15:47
to wersja 1.0 :)
postaram sie przerzucic na delphi i zrobic pod windowsa
popracuje nad cała strukturą i błedami wymienionymi

Delphi powiadasz.... mi się wydaje że lepszy do napisania i poprawy twojego programiku był by lazarus. Jest to kpia delphi przerobiona przez amatorów ale wydaje mi się że lazarus jest wygodniejszy do pisania takich małych programików. Jeśli chcesz bardzo rozbódować twój program to w tym przypadku żeczywiście lepszy bedzie delphi albo C++. Ja osobiście piszę programy w lazarusie.

Pozdrawiam, Agresor

rob1979
10-21-2006, 16:09
Takie programiki mają jakiś tam sens w przypadku sporządzania obsad typowo biotopowych (np. kalkulatory dla MALAWI na www.malawi.pl ) kiedy wiemy, że nikt normalny nie wrzuci do jednego akwa pseudotropheusa z żałobniczkami. Wg mnie bez bazy danych rybek i podstawowych wiadmości na ich temat będzie dochodzić do takich absurdów jak pielęgnica pawiooka w 60l akwa - w końcu przelicznik centymetrów ciała ryby do powierzchni dna pozwoli na taki eksperyment.
Więc albo powstanie program kompleksowo wspomagający użytkownika w tworzeniu obsady (wyobrażam sobie, że to masa roboty i to dla wielu ludzi) albo poczatkujący będą musieli szukać pomocy u bardziej doświadczonych akwarystów - bo taki prosty kalkulator w niczym im nie pomoże...