Zobacz pełną wersję : Colomesus asellus
Wtam :D
Moze ktos mnie :idea: ,zbieram info na temat tej rybki ,bylem juz w kilku zoo-sklepach ,tylko w jednym trafilem na ta rybke ,z opowiadan sprzedawcy ,to pies na slimaki . Prosze piszcie :D
Lord Paszka
03-15-2004, 14:17
Moze ktos mnie :idea: ,zbieram info na temat tej rybki ,bylem juz w kilku zoo-sklepach ,tylko w jednym trafilem na ta rybke ,z opowiadan sprzedawcy ,to pies na slimaki . Prosze piszcie :D
Dokładnie tak ... to pies na ślimaki. W skład jego menu wchodzą przede wszystkim bezkręgowce. Niestety tybka jak podrośnie staje się również dość agresywna dlatego nie jest polecana do trzymania w akwarium towarzystkiego. Jest to ryba wód słonawych.
To ja jeszcze dodam troche informacji, do tego co Lord napisal:
W naturze osiaga rozmiary 14cm, w akwarium ok. 8cm.
Nie powinna byc trzymana w baniaku ponizej 120l.
Wystepuje gl. w Ameryce Pd (Peru,Venezuela,Brasilien,Ghana)
Temperatura: 23 - 28° C
Ph: 5.5 - 7.0
Twardosc: 5,5° -15° dGH
Lubi wyskakiwac z akwarium, dlatego powinno byc przykryte.
Co do tego psa :wink: , to warto pamietac, ze jezli zakupimy ja w celu zwalczania slimorow w akwa, to w pozniejszym czasie gdy sie juz z nimi upora trzeba jej dostarczac nowych slimakow lub ewentualnie innych skorupiakow.
Myslicie ze jak sie upora z slimakami a nie dostanie zywego pokarmu to ewentualnie moze sie dorwac do krewetek amano :shock: :?: :?:
Gdyby tak bylo to pokrzyzuje moje plany ,mam zamiar w tym tygodniu sprowadzic trzy stuki :cry:
Krewetki zezre na miejscu ;)
Miałam tertaodona i po nocy spędzonej w akwa wszystkie ryby wyglądały jak ogryzki, oddałam go do sklepu ;)
Tertaodona :shock: Czy to pelna nazwa tej ryby ,prubowalem szukac na google ,niestety bez rezultatu :(
Tertaodona :shock: Czy to pelna nazwa tej ryby ,prubowalem szukac na google ,niestety bez rezultatu :(
Wpisz tetraodon :wink: :1:
Tetraodon fluviatilis po naszemu kolcobrzuch zielony. Miałam własnie tą rybke i nigdy więcej jej nie kupie, nie warto jeżeli niemasz akwa tylko dla niej.
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00225
To jest opis kolcobrzucha z akwafoto.
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00068
a tu masz asellusa
No pieknie :D Dostalem cykora ,dziekuje za rady , jestem zmuszony szukac innej alternatywy preparaty chemiczne nie wchodza w gre :!: .Stosuje pulapki na slimaki ,trzy pojemniki z ogorkiem i marchewka ,rano wyciagam dosc sporo slimakow ,ale to juz jest powoli plaga ,nie nadarzam ,staram sie jak najmniej karmic ryby .zeby nie zostalo nic dla tych bydlakow ,pomimo tego plegna sie jak szczury :evil:
Eddi - polecam reczne wyciaganie slomaczkow plus jesli masz miejsce Bocje. Moga byc mniejsze gatunki takie jak siatkowane czy mysie. Sa tak samo skuteczne w walce ze slimakami jak kolcobrzuchy. U mnie sprawe takze pieknie zalatwialy Badisy. Utrzymywaly populacje slimakow na jednym poziomie.
U mnie sprawe takze pieknie zalatwialy Badisy. Utrzymywaly populacje slimakow na jednym poziomie.
A badisy nie wybijają wszystkich ślimarów?
Bo ja w sumie lubię jak coś pełza po akwa, a bocje żywemu nie przepuszczą....
I jakie te bydlątka mają wymagania, kiedyś myślałem coś o azjatyckim biotopie, tylko nie wiem czy one lubią towarzystwo
U mnie sprawe takze pieknie zalatwialy Badisy. Utrzymywaly populacje slimakow na jednym poziomie.
A badisy nie wybijają wszystkich ślimarów?
Bo ja w sumie lubię jak coś pełza po akwa, a bocje żywemu nie przepuszczą....
I jakie te bydlątka mają wymagania, kiedyś myślałem coś o azjatyckim biotopie, tylko nie wiem czy one lubią towarzystwo
Mialem Badisy /juz nie mam/ a slimaki jak byly tak sa :wink:. Wierz mi albo nie - Bocje tez do konca nie zalatwia Twojego problemu. Slimaki jak byly tak beda :wink: Tak na prawde poza wygotowaniem wszystkiego i calkowita zmiana obsady roslinek nie ma zadnego innego sposobu na pozbycie sie slimaczkow.
Jesli rozwazasz zakup Badisow proponuje jednak za wczesu poczytac o tych rybkach. Musisz zapewnic im wiele miejsca /na parke min 100 litrow, oczywiscie inne rybki takze moga byc chociaz moga byc niezle ganiane :wink: /
Po tym jak boćki zarżnęły mi świderki to do ich akwa wpuszczam tylko ślimaki pokarmowe. Stado rozrodowe siedzi za tłem strukturalnym bezpieczne ale zasadnicze akwarium to strefa śmierci.... 8)
Po tym jak boćki zarżnęły mi świderki to do ich akwa wpuszczam tylko ślimaki pokarmowe. Stado rozrodowe siedzi za tłem strukturalnym bezpieczne ale zasadnicze akwarium to strefa śmierci.... 8)
I tak powinno byc :) U mnie bylo podobnie. Te ktore zdazyly sie schowac pod korzeniami i w roslinach, przyzyly. Zwolki innych /muszelki/ stanowia niezle urozmaicenie monotonnego dna mojego zbiorniczka. Swoiste cmentarzysko przypominajace mi o zagladzie dokonanej w mym akwarium :wink:
Witam :D Bocje zrobily swoje ,wytepily, na moje oko jakies 60 - 70% slimaczkow, chetnie jedza mrozonke dla paletek ( serce indyka ).Jeszcze raz dziekuje za podzielenie sie doswiadczeniami :D :!: