PDA

Zobacz pełną wersję : Rozmnażanie Kardynałków Chińskich

Piopik
10-05-2004, 21:50
Witam!
Od pewnego czasu chciałbym rozmnożyć jakięś ryby, byleby niebyły żyworodne.
W książce przeczytałem, że łatwe w romnażaniu są Kardynałki Chińskie(jeżeli znacie coś łatwiejsego to napiszcie).

A więc mam dwa samce i samicę (na mój gust pełną, ale napiszcie mi jak to rozpoznać.)
Co jakiś czas widzę, ze samiec w akwarium ogólnym stroszy płetwy i goni samicę, a gdy odławiam je do specjalnie przygotowanego akwarium to są ospałe i nic nie robią.
Akwarium tarliskowe ma 30 litrów wysypane jest żwirem troche takiej trawki jakaś sztuczna roślinka i dużo dużo rzęsy wodnej (takiego meszku).
Temperature w ogólnym mają 24 a w tarliskowym 20 pH i tu i tu od 7-8 (strasznie dużo, a ja nie mogę go obniżyć) zwiąków azotowych nie ma, a tarliskowe jest nie oświetlone .

Napiszcie proszę o swoich uwagach, a może mi się wreszcie uda rozmnożyć coś opróch tom młodych gupików mieczyków i molinezji.

SX_
10-06-2004, 14:26
A może spróbuj tarliskowe oświetlać. U mnie rozmnażały się regularnie w ogólnym, jednego nawet odchowałem ;-)

Piopik
10-06-2004, 14:36
Odłowiłem je wczoraj, dziś rano o siódmej włączyłęm oświetlenie, przychodzę teraz i jeden z samców zdechł. Cholera mnie bierze. Pomóżcie!

Piopik
10-06-2004, 14:42
Aha i jeszcze jedno pytanie.
Co to jest wgłębka i jak ją rozpoznać wsrod innych roslin najlepiej zdjecie dajcie

Piopik
10-06-2004, 20:23
sorki, ale się mylnąłem on tylko polegiwał na dnie, a nie zdechnął, ale leży tak cały czas, może go już przełożyć z powrotem do ogólnego bo mi rzeczywiście się kopyrtnie. Pozatym , czy ikrę będzie widać, czy muszę się domyślić, bo mam w akfarium tarliskowym duzo roslinek. I dlaczego nie widzę zalotów samca tak jak w ogólnym.

SX_
10-06-2004, 23:00
Wgłębka wygląda jak taka zielona poplątana siateczka. Generalnie jest to roślina pływająca jednakże daje się adoptować do trybu podwodnego, dzięki czemu z powodzeniem stosuje się ją jako materiał na popularny trawniczek (obecnie podchodowuje wgłębkę, aby tego spróbować).
Tego polegującego odłów bo wydaje mi się, że może być już po tarle. Chyba, że po odłowieniu też będzie miał podobne objawy.
Natomiast nie wiem jak powinna wyglądać ikra kardynałków bo nigdy nie widziałem.
PS. akwarium, a nie akfarium

Piopik
10-07-2004, 14:17
To co pisałem ze to rzesa wodna co mam to to jest wgłebka. Ja mam tego całe 50 litrowe akwarium Tylko jak to adoptowac na ziemię. A ten ikardynałek jest już całkiem wporządku . Ikry nie widzę ale może to dlatego, że pół tego akfarium jest całę w wgłębce pływającej i roślinach a pół wolne. Zauważyłem, że on się gonią tylko jak jest prąd może im tam zaaplikować jakieś bąbelki z kostki lub coś w tym stylu prosze was odpiszcie jeżeli mieliście jakąkolwiek styczność z ikrą kardynałka bo ja już tony książek przeczytałęm i nic nie znalazłem Zgory dziękuje!!!

SX_
10-07-2004, 14:32
Rzęsy nie wiem jak adoptować a co do wgłębki to zajrzyj na fisher.weikrim.eu.org tam w dziale artykuły jest stronka o adaptacji na trawnik wgłębki (łac. ricca fluitans).

chemick
10-07-2004, 20:26
Temperature w ogólnym mają 24 a w tarliskowym 20 pH i tu i tu od 7-8 (strasznie dużo, a ja nie mogę go obniżyć) zwiąków azotowych nie ma, a tarliskowe jest nie oświetlone

Jak na moj gust to zachowanie kardynalka bylo spowodowane szokiem termicznym. Temperatura powinna byc jednakowa, przynajmniej na poczatku, pozniej stopniowo mozesz ja obnizyc. Z innymi parametrami wody zrob podobnie. Chyba najlepiej jesli do zbiornika tarliskowego dodasz 50% wody z ogolnego

Gosiek
08-25-2005, 13:50
Witam
Mam chyba panią Kardynałkową z całkiem dużym brzuchem (i to nie z przekarmienia). Może ktoś wie po jakim czasie kardynałki znoszą ikrę i drugie pytanie: czy mają one jakieś ulubione rośliny na których oszdzają ikrę?
Z góry dziękuję za pomoc.

Gosiek
08-25-2005, 14:04
A oto fotka owej pani Kardynałkowej.

damian120
08-25-2005, 15:46
To że jest gruba jeszcze o niczym nieświadczy rybki musza odbyć tarło i dopiero po tym możesz liczyć na potomstwo.

Gosiek
08-25-2005, 15:58
Jeżeli tarło u tych rybek polega m.in. na stroszeniu płetw to ten etap też już zaliczyły.

damian120
08-26-2005, 14:23
Tarło ryb polega na owinięciu się samca wokół samicy złożenia jajek i zapłodnienia ich przez samca.Stroiszenie płetw to tylko "gra wstepna" :wink:

Gosiek
08-26-2005, 15:38
Dzięki za informację - w takim razie czekam i obserwuję moje rybki.

Leloo
08-26-2005, 17:16
Samica narzzie "zmagazynowala" ikre:) a te stroszenie pletw to poprostu samiec popisuej sie przed samica:) taki flirt;)