PDA

Zobacz pełną wersję : "Dmuchanie" dyskowców;)

Sleeper
03-14-2004, 12:24
Mam pytanko do starych wyjadaczy. Dyskowce mają nawyk podnoszenia pokarm z dna poprzez "dmuchięcie", a jako że przygotowuję akwa pod nie to zastanawiam się czy kawałeczka dna nie zostawić im bez żwirku żeby sobie łatwiej "dmuchać" mogły :) Co Wy na to?

pzdr.

Eddie
03-14-2004, 13:43
Mam pytanko do starych wyjadaczy. Dyskowce mają nawyk podnoszenia pokarm z dna poprzez "dmuchięcie", a jako że przygotowuję akwa pod nie to zastanawiam się czy kawałeczka dna nie zostawić im bez żwirku żeby sobie łatwiej "dmuchać" mogły :) Co Wy na to?

pzdr.

To nie jest konieczne , daja sobie rady z szukaniem pokarmu w kazdym podlozu :D Ale jezeli chcesz zostawic kawalek dna bez zwirku ,bo tak Ci sie podoba, nie widze przeciwskazan.

Jurek
03-14-2004, 14:04
Jeżeli bedziesz miał żwirek o dużej granulacji,to jednak spora część pokarmu zostanie w podłożu.Jeśli chcesz wydzielić im stołówkę,to mam takiego pomysła:sklej ze sobą pod kątem 90 st. dwa paski szkła o szerokości równej wewnętrznej szerokości akwa.Te dwa paski możesz wzmocnić wklejając usztywniające trójkąty.ten pasek,który będzie leżał na dnie powinien być na tyle szeroki,żeby całość była stabilna.Zrobisz tzw. próg oddzielający żwir od czystego dna,bez potrzeby wklejania na stałe czegokolwiek.

Tomek
03-14-2004, 14:16
Jezeli sie nastawiasz na kupno mlodych ryb i chcialbys zeby ci szybko rosly to musisz je czesto i intensywnie karmic miesem. Co poniektorzy to robia nawet do 8 razy dziennie co wiaze sie z lekkim zasyfieniem akwarium wiec brak zwiru bywa zbawienny.

Brak zwiru mozesz zastapic ladnymi korzeniami i roslinami w doniczkach.

Lub zrob tarasowanie tak jak Ci radzi Jurek.

W ktoryms magazynie akwarium widzialem ladnie tarasowane akwarium efekt powalajacy. Taras byl w tylnej czesci akwarium a przod bylo gole szklo (mozna tez na dno polozyc kawalki terakoty imitujacej skale).

Morzliwosci Ci od groma, ogranicza cie tylko wyobraznia.

Sleeper
03-14-2004, 21:50
Dzięki, zdecyduję się na zrobienie tarsów ( od przednich narożników do środka tylnej ścianki) bo zielone w akwa lubię bez doniczek, a środkowy trójkąt zostawie młodym na wygodne żerowisko :)

Marek Zychla
04-03-2004, 12:57
niemnaiej jednak warto by cos wpuscic na dno zeby wyjadaly resztki pokarmu.

pozdrawiam