PDA

Zobacz pełną wersję : obsada 240 l

smiti
10-04-2004, 17:48
witam,
niedawno kupiłem nowe akwarium o pojemności 240 l (120 x 40 x 50).
Zaplanowałem już sobie pewną obsadę, ale mam wątpliwości co do ilośći gatunków pielęgnic.
pielęgnia meeka (dobrana para ze starego zbiornika), pielęgnica severum (planowana para), ziemiojad czerwonogłowy(planowana para), akara pomarańczowopłetwa( planowana para ;)). Dodatkowo ze starego zbiornika: plecostomus, gibbiceps, kiryśniki (para), platydores, bocje tygrysie (para), zbrojnik kolumbijski.
Czy taka obsada według was będzie prawidłowa ??
Za podłoże służył będzie piach, rosliny : nurzaniec, ogromna amazonka, kryptokoryna. Jako dekoracje głównie korzenie i kamienie.

MinimalnyWojtas
10-04-2004, 23:00
Przy Twojej planowanej obsadzie będzie dosyć tłoczno w akwarium. Jeżeli chodzi o dobór gatunków pielęgnic to moim zdaniem nie jest on zbyt trafny. Mielęgnica Meeka jest rybą z Ameryki Centralnej i wymaga wody twardej i alkalicznej. Reszta to pielęgnice z Ameryki Południowej (woda raczej miękka o pH do 7,5 max.). Severum jest dużą pielęgnicą ale bardzo spokojną, akara pomarańczowopłetwa jest rybą agresywną (tych 2 gatunków bym ze sobą nie zestawiał). Meeki też bym tu nie wprowadzał ze względu na parametry wody (musisz się zdecydować: CA lub SA) Ziemiojady natomiast są moim zdaniem rybami wrażliwymi no i przekopują podłoże (wymagają drobnego żwirku). Rośłiny w takim akwa...no nie wiem.

Jeżeli chodzi o dno to zdecyduj się albo na plectostomusa albo na gibbicepsa. To są olbrzymy i 240 l to będzie za mało jak na 2 gatunki. No i bocje mi to jakoś nie pasują :) (to taka moja myśl). Platydores'a i zbrojnika kolumbijskiego nie znam więc się nie wypowiem.

biopiotr
10-06-2004, 17:47
Ja nie jestem takim fachowcem jak przedmówca ale ze swojego doświadcznia wiem że pielęgnica łagodna w zestawieniu z "ostrą" to porażka. Ciągłe przeganianie podszczypywanie itp ....
Severum polecam...piękna ryba
pozdrawiam

KKarol91
09-24-2005, 20:04
Ja mam w swoich 240 L 4x meeka, 4x zebra, 2x miodowa, narazie są młode po 3-4 cm, zobacze co będzie później, najwyżej jakies odlowie.

ye2bnik
09-26-2005, 09:28
Myślę, że jeśli zadbasz o odpowiednią ilość kryjówek, możesz trzymać max 3 pary pielęgnic o podobnym usposobieniu. W okresie tarła emocji będziesz miał sporo :D Na odchowanie potomstwa w ogólnym jednak nie ma wtedy szans.
U mnie np. bardzo dobrze sprawdza się układ Meeka + sajica + akara z Maroni. Miodowa też pasuje do tego towarzystwa.