Zobacz pełną wersję : 28l i reflektorki zaroweczki swieczki, bezpieczniczki
Silesian
10-02-2004, 21:30
Postanowilem porzadnei zadbac o akwa i sprawilem mu nowe oswietlenie. Akwarium ma wg wymiarow 28l, ale generalnie po dojeciu podloza, filtrow, kamieni itp wyjdzie jakies 25l. Akwarium jest wysokie na 29cm - 3cm podloza mniej wiecej = 26 cm. Zalozylem kompakta 7W firmy Brillux, model U2, bo akurat taki udalo mi sie kupic. Wg. wszelkich zrodel 7W to odpowiednik jakies 25-30W. Moje pytanie brzmi... czy ja dobrze zrobilem, czy tyle swiatla wystarczy do rozwoju roslin, ktorych jest troche wiecej niz malo, ale tez nie jest to akwa-busz (Kryptokoryny, Paproć wodna, male zabienice). Trzymam tam kilka gupikow, stadko neonek i kilka kiryskow, kombinuje nad otoskami, ale to przyszlosc.
Pozdr
Silesian
Na takie akwarium i dla tych roślin przydałoby się założyć kompakt 9-11W ale "od biedy" 7W też może być. Podłoża jest stanowczo za mało. Kryptokoryny i żabienice mają rozbudowany system korzeniowy dlatego raczej powinny mieć więcej podłoża (zresztą jak wszystkie rośliny). Zaleca się conajmniej 5-6cm podłoża (przy tylnej ścianie może być więcej 7-8cm)
Duchu nie chcę nic mówić ale ja mam w akwa 25l(40x25x25) kompakta 18W Philipsa rośliny to bacopa i żabienica ale mocno rozrośnięte. Może na początek to wystarczy(lepiej dla rybek jeżeli nie bedzie zbyt jaskrawe światło) ale później może zabraknąć gdy się rośliny rozrosną. Co do żabenicy to się zgadzam w 100% jak ostatnio ją wyciągłem to miałem korzenie na całym dnie :shock: Moja rada na początek 7W poźniej więcej... ale bez przesady :)
Silesian
10-03-2004, 10:18
Wiec zrobilem tak... dalem zarowke 7W Brilluxa... wydawalo mi sie ze jest znacznie ciemniejsza niz ta ktora mialem poprzednio i wszystko bylo OK. Wzialem sprawy we wlasne rece, kupilem folie aluminiowa i wylozylem cala pokrywe odpowiednio... efekt... swiatlo mam znacznie mocniejsze... generalnie mysle ze powinno byc bardzo OK