PDA

Zobacz pełną wersję : agresywny gurami!

bąbel74
03-14-2004, 10:38
Cześć.Mam mały problem.Ostatnio do 60 litrowego akwarium,w którym przbywają bojowniki,kiryski i gurami mozaikowe dokupiłem 2 sztuki gurami niebieskiego.Płeć pozostaje zagadką(sprzedawca również nie wiedział).Jeden z osobników jest strasznie agresywny,głównie w stosunku do innych gurami,ale zdarzyło mu się nawet szarpnąć za płetwę bojownika. :shock: Facet jest crazy.Co zrobić z rybą,która burzy spokój dotychczas panujący w akwarium???Pozdrawiam. :)

Marta Podraza
03-14-2004, 10:44
Płeć u gurami najłatwiej rozpoznać po płetwie grzbietowej u samca jest znacznie dłuzsza niż u samicy i sięga prawie do płetwy ogonowej. Ten agresywny osobnik to pewnie samiec. No cóż chyba trafił ci się macho.

bąbel74
03-14-2004, 16:23
Mam przymknąć oko na jego poczynania i pozwolić naturze rozstrzygnąć???

Katka
03-14-2004, 16:34
Za mały zbiornik dla tych ryb, dorastają do 12-15cm, to są początki potem będzie jeszcze gorzej. Oddaj do sklepu, albo wymień na coś innego np. Prętniki karłowate podobne a znacznie mniejsze i spokojniejsze.

kasia
03-14-2004, 17:32
Samce gurami rywalizują ze sobą, nawet jeśli są z innych odmian. Mój gurami złocisty atakował nawet prętniki. Sądzę, że raczej się nie uspokoi... :roll:

Marta Podraza
03-14-2004, 18:55
Ja mam słabość do gurami bo to były jedne z moich pierwszych ryb. Ostatnio z sentymentu kupiłam właśnie parkę gurami niebieskich. Czuły się świetnie ale samiec zaczął budować gniazdo i tak gonił wszystkie moje ryby że wkrótce on zajmował 3/4 akwarium a reszta 1/4. Samica nie chciała składać ikry, ten ciagle ją zaganiał do tego gniazda. W końcu po trzech miesiącach odniosłam go do sklepu a samiczka została i żyje sobie spokojnie. Moje ryby też.

Mregal
03-14-2004, 20:10
Płeć u gurami najłatwiej rozpoznać po płetwie grzbietowej u samca jest znacznie dłuzsza niż u samicy i sięga prawie do płetwy ogonowej. Ten agresywny osobnik to pewnie samiec. No cóż chyba trafił ci się macho.
U mniejszych rybek jest bardzo cieżko rozpoznać płeć...
Niekażdy kupuje już 12 centymetrowych staruszków...
Lepiej kupic małe i je wychodować do tych 12 Cm...

robkan77
03-26-2004, 12:20
JA MAM AKWA 112L I PARKĘ GURAMI ZŁOTYCH. PODCZAS GODÓW RZECZYWIŚCIE SAMIEC SZALEJE, ALE MAM NA TYLE DUŻE AKWA, ŻE JEST OK., A POZATYM MAM ODPOWIEDNIO DUŻE RYBY, ŻE ONE W SUMIE NIEWIELE SOBIE Z NIEGO ROBIĄ. CZASEM WYGLĄDA TO NIE NAJLEPIEJ, ALE DAJĄ SOBIE RADĘ I TO JUŻ OD ROKU.

bąbel74
03-29-2004, 10:14
Jest to jakś pociecha :)