Zobacz pełną wersję : Paletki w 200 litrach, wiem że było, ale...
Zacznę od akwarium. Pojemność 200 litrów, proste o wymiarach 100x40x50. Nie posiadam testów, jedyny, który posiadam to NO2 i zawsze było 0,0. W filtrze jest torf oraz cały czas podaję CO2 z bimbrowni. Woda jest chyba twarda, jakto z kranu, ale podobno idealnie czysta i jej twardość jest mniejsza niż w innych miastach. Miasto Zgierz k/Łodzi.
Moja obecna obsada:
- para pielęgniczek kakadu,
- 2 kiryski spiżowe
- samica kiryska pstrego
- 2 zbrojniki niebieskie (w tym jeden albinotyczny)
- 3 kosiarki fałszywe
- karlik szponiasty (żabka)
- samiec pielęgnicy Sajica (jest, ale zaraz go nie będzie, wraca do sklepu bo moje kakadu gonią go cały czas)
Akwarium to jest akwarium roślinnym, ale nie holenderskim.
Czy w tym akwarium będę mógł trzymać stado 5 paletek. Chciałbym kupić małe, żeby się przyzwyczaiły. Chciałbym 2 paletki zielone, 2 niebieskie i 1 żółtą. Chcę by były to jednokolorowe rybki i gładkie.
Pozdrawiam
Piobart
P.S To mój pierwszy post na tym forum :)
co do obsady to bym oddał tego samca pielęgnicy sajica
bym też się zastanowił nad kakadu (jak masz mniejszy zbiornik to je tam wpuść) niech sie inni wypowiedzą
co do reszty to jest ok
w takim akwa byś musiał robić podmiany co tydzień o 40 % zbiornika
albo codziennie 10-20 litrów wody (ja tak robie)
paletki jak to paletki jedzą dużo i brudzą dużo :)
Sliwka69
10-01-2004, 10:04
Sam mam akwarium 200l i jakoś sobie w nim stada 5 palet nie moge wyobrazić dobrana para ok ale 5 sztuk moim zdaniem trzoszke mało miejsca na paletkarium
200L jak nie jest bardzo gęsto zarośnięte i ma przestrzeń do pływania imho na maluchy 5-6szt może być (im więcej tym leoiej bo to ryba stadna), pod warunkiem że nie będą to dorosłe np 15-20cm, ale maluchy takie 5-10cm. znam ludzi co imho mają przerybienie w akwa ale jakoś nie mają problemu. najwarzniesze są podmiany wody. a jak ci podrosną i będziesz miał pary to zostawisz sobie dwie (tzn 4szt.) i oki. pozdrawiam i życzę powodzenia. MaciekM.
no tak ale sam powiedziałeś że paletka to ryba stadna :)
ja w swoich 200 litrach mam 5 palet i będe miał ok.3-4 dodatkowo
więc będą sie czuły komfortowo
a co do podmian to te 10 % codziennie najlepiej
you taisho. co do palet to ja mam na razie w 112L 6szt. ale to kwarantanna. docelowo mam 375L i tam będzie ok 15szt. jak podrosną to może 10. podmiany z tego co ludzie pisza to lepiej robić raz w tygodniu lub dwa ale nie codziennie bo to wcale nie oznacza lepiej.
Małgorzata
10-04-2004, 16:02
Ja mam akwarium 200 litrów i 7 palet. Ryby maja sie dobrze przynajmniej tak wyglądaja. Gdy pływały 4 mało było je widać. Wyraźnie czują sie lepiej. Wode podmieniam codziennie ale walcze z glonami co jest strasznie uciązliwe.
Pozdr.
you taisho. co do palet to ja mam na razie w 112L 6szt. ale to kwarantanna. docelowo mam 375L i tam będzie ok 15szt. jak podrosną to może 10. podmiany z tego co ludzie pisza to lepiej robić raz w tygodniu lub dwa ale nie codziennie bo to wcale nie oznacza lepiej.
a znasz coś takiego :
często a mało !!! (znasz to pojęcie)
można codziennie podmieniać wode ale tylko w małych ilościach
tak, ale o ile się nie mylę to była ostatnio gdzieś dyskusja na temat podmian wody. zgodzę się na częste i małe podmiany ale w akwa bez nawożenia, w tym przypadku trzeba robić większe podmiany bo tymi mniejszymi można nie poradzić sobie z akumulacją różnych mikro i makro pierwistków. jeżeli się mylę proszę o poprawienie.
Mam w tej chwili w 240 l - 12 palet+ bocje, 2 altum...
w 125l -2 szt
w 160l -20 szt
w ogólnym 240- codziennie podmieniam około 30 l wody, z odmulaniem dna- ryby rosną, woda jest lepsza niż przy podmianach cotygodniowych (40-50% jednorazowo w ciągu tygodnia) do wody dodaję nawóz do roślin tropicala,
w 160-podmieniam codziennie około 120-130 l wody- tytaj młodzież 6 mcy około 8-12cm,
w 125 l para, 1/3 wody na tydzień- gdy nie ma ikry
* do pomian stosuję wodę z kranu
Akwarium docelowe około 1000l w najbliższym czasie.
pozdr Robert