Zobacz pełną wersję : POMOZCIE!!!!!
witam,
jestem srednio zaawansowanym akwarysta slodkowodnym,
widzialem ostatnio ***** akwarium morskie na restauracji,
i sie ZAKOCHALEM :roll: :roll:
chcielbym tez takie miec ale nie wiem od czego zaczac,
poczytalem forum ale...
operujecie tu zbyt NAUKOWYM jezkiem i taki zoltodziub morski nic z tego nie rozumie.... :? :?
planowalem kupno ok. 240-300l
chcialem zasiedlic tam kilka ukwialow, jakies bezkregowce (rozgwiazdy, kraby...), kilka ryb (cos z rodziny amphrionow -para zeby sie rozmnazala :lol: :lol: )
tylko problem..
od czego zaczac??
jaki sprzet wybrac???
jak urzadzic akwarium??
po co jest zywa skala??
jak funkcjonuje takie akwarium??
jakie wymagania maja zwierzeta??
jak to wszysko zyje??
(mowielm ze nie mam pojecia o akwa morskim)
jasli ktos cierpliwy moze mi to wytumaczyc...
jesli mozliwe to podajcie cene proponowanychg sprzetow (nie stac mnie na kilkadziesieat tysiecy, cos tanszego ale dobrego.... :wink: :wink: )
dzieki..
moje gg.
1 nr 7778770
2 nr 8867901
ocelocik
10-02-2006, 15:06
Poczytaj:
Link1 (http://www.nano-reef.pl)
Link2 (http://www.reefcentral.com)
Na poczatek wystarczy, bo zaczac trzeba od przyswojenia jak najwiekszej ilosci wiedzy. Na wiekszosc zadanych przez Ciebie pytan mozna by odpowiedziec pod postacia ksiazki, ale ze fora to nie ksiazki, a biblioteki to znajdziesz co szukasz.
Mysle ze smialo mozesz pomyslcec nad 300l slonej zupki. W 10k zl mozna sie zamknac z naprawde solidnym sprzetem. Z mniej solidnym da sie taniej :wink:, ale w morszczynie najbardziej kosztowne nie jest zalozenie, a utrzymanie. Pozdrawiam,
M.
P.S Jak poczytasz i bedziesz mial jakies konkretne pytania i dorwiesz #GG 1604937 na dostepnym to smialo pytaj :wink:
jerzol_kominiarz
10-03-2006, 22:26
To trochę nie poważne zachowanie z tymi powiedzial bym podstawowymi pytaniami to tak jak stać przed piaskownicą i pytać się bawiących dzieci jak zacząć się bawić !!!! masz to forum masz http://www.nano-reef.pl/index.php kolejne , http://www.aqua-reef.pl/portal.php i czytaj , czytaj , czytaj ...każdy z nas tu zaczynał kiedyś ale na prawdę niliczni zadawali takie pytania jak TY "po co skała ???" po co chcesz zakładać akwa rafowe załóż biotop z jeziora martwego i nie będziesz musiał mieć skały :twisted:
na tych forach bylem juz wczesniej,
ale z duzo czytania, i malo obrazkow... :cry:
zamowilem ksiazke w necie, juz tdzien temu, ma byc w tym tygodniu......
jak cos bede wiecej wiedzial to napisze sie jeszcze przed zalorzeniem was poradzic..
na razie dzieki,,,,
:idea:
ocelocik
10-11-2006, 17:14
@billy22
Hehe zniszczyles mnie tym "ale z duzo czytania, i malo obrazkow" - akwarystyka morska to jednak troche bardziej zlozona sprawa i bez sporej ilosci czytania sie nie obejdzie. A ksiazki niestety nie sa zbytnio na czasie - polecam je jedynie jako b. mocny wstep. Duzo wiecej informacji zawieraja dwa linki ktore wczesniej ja i jerzol podalismy. Pozdrawiam,
M.
:D :D :D Święta prawda!!!
nie znacie sie....
mslicie ze jak siedzicie w tym od lat to sie mozecie smia z poczatkujacego.??
nie mozecie,
wlasnie dzwonie na milicje, oni was namierza i bedziecie miec...
skonfiskuja wam "baniaczki" (pojecie z forum) i bedzie wam lyso....
zobaczycie.....
http://lotnisko.net/fso/125p/milicja.jpg
to byl zatrt....
nie mam az takich wplywow, ale moge naslac na was znajomego alfonsa
:lol: :lol: :lol:
jasko_niemowa
10-12-2006, 21:48
proponuje poczytac
wymyslic sprzet , obsade opisac co byc chcial miec
i wtedy cos bedziemy mogli pomoc
bo nikt ci nie napisze kup to i to
bo ile baniaczkow tyle technik :) i co u jednego dziala u drugiego juz niekoniecznie
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, jaki to kosztowny i trudny baniak!
Samo akwarium ze wszystkimi sprzętami kosztuje lekko licząc 1500- 2000 zł. Do tego żywa skała, ryby- jak ma być ładnie i dobrze to ok 500 zł. Jeżeli ci wyłączą prąd na jedną dobę, powiedzmym przez śnieg to możesz się pożegnać z połową obsady! Ciągłe pilnowanie zasolenia, parametrów, mnostwa kabli i sprzętu- ja też się zakochałam w morskich akwariach, ale nie jestem w stanie zapewnić dobrego życia zwierzętom w nim.
Ale spokojnie- jest szansa na akwarium bez ogromnych wydatków i bez ciągłego drżenia o rzadkie rybki :)
W galerii, chyba na stronie 4 czy 5 jest "mini rafa" . to wspaniały pomysł, akwarium jeżeli się nie mylę 7 l , więc koszt mały z żywą skałą. Piękne, efektowne wykonanie i nieco mniej wymagające ;)
Specjalnie poszukałam i już mam ten temat :)
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47426&highlight=mini+rafa
Są tam informacje o wymaganiach, wyglądzie i sprzęcie do tego 7 l zbiornika morskiego :)
ocelocik
10-25-2006, 14:38
@ŻELKA
Mini rafa 7l to duzo wiekszy klopot niz 100-150 litrow. I czasami przez to kosztowniejszy. Nie zapominaj ze JaCool ( wlasciciel tej minirafki ) pracuje "w morszczynie". A picorafki nie sa polecane dla osob bez doswiadczenia z racji na podatnosc na najmniejsze nawet bledy.. Przedstawiasz prawidlowy kosztorys, ale np. pilnowanie zasolenia w wiekszych akwariach nie jest juz takie trudne. Tyle co by podmiany robic przy uzyciu wody o odpowiednim zasoleniu. Parametry bez wymagajacych organizmow tez nie jezdzac jakos znacznie. Wazne jest za to, aby dzialac powoli i z rozwaga.
Zeby wybrac cos konkretnego z mojego belkotu - zamiast stawiac picorafe lepiej postawic 100-150l za te >3k zl. Przynajmniej taka jest moja opinia. Pozdrawiam,
M.
Nuroslaw
10-26-2006, 08:38
[quote="billy22"]nie znacie sie....
mslicie ze jak siedzicie w tym od lat to sie mozecie smia z poczatkujacego.??
nie mozecie,[quote]
nikt się nie śmieje, jednak akwarium morskie to poważniejsza sprawa.
Ponadto Twój poziom wiedzy nawet na średniozaawansowanego akwarystę słodkowodnego jest bardzo mały. Niestety musisz dużo uczyć się. Ty chciałbyś żeby to było jak pstryknięcie palcami. Teraz tak uczą, idziesz i kupujesz gotowe. Nawet nie zastanawiamy się często co to jest. Wierzymy w specjalne proszki, cudowne preparaty, zapominając co tak naprawdę tam jest i jaki jest sens ich działania.
Niestety akwarystyka, a szczególnia morska wymaga od nas albo dużej wiedzy (słodkowodne łatwiej wybaczają błędy) albo pieniędzy.
jak Cię stać kup gotowe i zleć firmie obsługę, jeśli nie, to czytaj, czytaj, czytaj. ...... aż zrozumiesz o co chodzi w akwarystyce i zobaczysz że wiedza to podstawa i potęga możliwości.
paletka6
10-26-2006, 19:17
Nurosław na prezydenta :D
billy22 jeśli myślisz że my wrzystko zrobimy za Ciebie to Jesteś w błędzie
przetrzep internet i napisz nam jak widzisz swoje akwarium a my ewentualnie to skorygujemy...
Pozdrawiam.
wiem ze to drogie i pracochlonne...
ale nic ciekawszego nie mam go roboty...
chcilbym miec 1 parke amphrionow...
kilka ukwialow.. ( max 4-5)
jakies bezkregowce (rozgwiazde, kraba, jezowca....)
jakie trzeba by bylo do tego akwarium...
(nie mam zielonego pojecia o sprzecie...
wiem ze jest drogi...:))
moglibyscie podac wymagany sklad osprzetu??
(firmy, symbole, cene, itp)
a ze swiatlem, to trzeba kupowac oddzielnie??
myslalem o zakupie z pokrywa (zestaw z akwarium ) [2 swietlowki]
ale chyba to nie to... ???
dzieki z gory
(moze ma ktos do sprzedania urzywany sprzet???
albo jakies zwirzeta??)
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Nuroslaw
10-29-2006, 10:39
poj. akwarium min. 200 litrów
jeśli chcesz mieć ukwiały, to musisz mieć odpieniacz np. Beast 400,
filtracja komin/sump.
pompa gł. o wydaj. min. 2000l/h np. OR 2500 230 zł
do tego cyrkulacyjne 2x 1000 l/h 300 zł (za 2)
żywa skała: 60 kg x 40 zł = 2400 zł
25k g soli morskiej ok. 200 zł
filtr RO z DI ok. 250 zł
oświetlenie mogą być świetlówki, ale moc min. 0,75 W/l
aerometr, testy na PO4 i NO3,
a co z filtrem...
jak na 200l to musi miec ile razy pojemnosc na godz??
a co do grzalek to do mozskiego sa inne niz do slodkiego??
cos cztalem ze do polipow trzeba miec specjalne swietlowki... jakie??
jakie ryby waszym zdaniem najlepiej sie hoduje??
jakbyscie mogli to zrobcie zdjecia waszych morskich baniaczkow,
wystawcie na necie i dajcie linka...
ok???
dzieki...
do czego jest aerometr?????
dziweki z gory...
Nuroslaw
10-30-2006, 20:09
w moim ostatnim poście masz odpowiedź na wszystkie swoje pytania. jeśli nie rozumiesz co to filtracja komin/sump, gdzie umieszczasz pompę główną a gdzie cyrkulacyjne itp. to znaczy musisz się dużo uczyć.
Polecam czytać "Akwarium Morskie" Nick Dakin albo Baumeister.
Aeormetr służy do pomiaru stopnia zasolenia.
Grzałka może być jak do słodkowodnego, odpada metalowa.
Przy Twoim podejściu - stanowczo odradzam Tobie morskie akwarium.
http://rafa.biotopy.pl/ - tą stronę dokładnie przejrzyj i przeczytaj wszystkie artykuły.[/url]