Zobacz pełną wersję : Rozstrzygnijmy FLUVAL czy EHEIM - ranking
ZooCentrum
03-13-2004, 21:42
:) Witam wszystkich akwarystów. :)
Może spróbujmy ustalić co lepsze FLUVAL mowa głównie o aktualnej serii x04, a EHEIM'em. Podajcie swoje opinie za kim jesteście i pomóżcie rozstrzygnąć co kupić żeby nie żałować :)
TAK WIĘC PYTANIE BRZMI : EHEIM czy FLUVAL - głos należy do was...
Trudno tak naprawdę ocenić gdyż....każdy z reguły chwali to co kupił i co się sprawdziło :wink: . Ja jestem za EHEIMem. Posiadam Classica 2215 i jestem zadowolony. Jedyne zastrzeżenie to jego głośność. Nie powiem bynajmniej że warczy czy buczy ale nie jest bezgłośny jak zwykło się mówić o Echeimach....Podczas wybierania filtra do akwarium spędziłem około miesiąca na różnych forach i grupach dyskusyjnych, mailowałem do osób prywatnych aby uzyskać opinie na temat ich filtrów. Powiem jedno : ...nasłuchałem się tyle negatywnych opini na temat Fluvali że jestem do nich zrażony. Cieknące kubły, głośne głowice, złamane oski wirników, częste reklamacje, towar zalegający w hurtowniach, odradzanie przez sprzedawców w sklepach gdzie takowe filtry były w sprzedaży całkowicie mnie zniechęciły do tej marki. Wszyscy polecali mi Echeima więc się na niego skusiłem. Oczywiście nawet mercedesy są produkowane z wadami więc może się trafić że jakiś model Echeima bedzie zawodny. Nie chcę tu oczerniać Hagena...wielu ludzi posiada filtry tej firmy i je sobie chwali....może mieli szcęście...nie umiem tego sprecyzować :4: .....
Jeżeli miałbym teraz kupować filtr to tylko Eheima.....prawdę powiedziawszy to teraz zdecydowałbym się pewnie na komin+sump ale to już inna bajka :1:
Mam 304 i nie narzekam. Stoi przy łużku - nie jest głośny, lepiej słychać plusk niż filtr. Nie cieknie, ośka nie złamana i ogólnie jestem zadowolany :D Ale każdy chwali swoje :twisted:
Eheima 2213 mam niecały miesiąc, używany ale ok.
Na temat fluvali nie mam informacji, ale w ogrodzie zoologicznym używają tylko Eheimów, inna sprawa ze tylko tych największych, ale za to niektóre serii antycznych (szary kubeł skręcany motylami, pompa na zewnątrz) i wszystko działa i się nie kaszani
dziadekk
03-14-2004, 16:19
Trudno tak naprawdę ocenić gdyż....każdy z reguły chwali to co kupił i co się sprawdziło :wink:
Mam dokładnie takie samo zdanie. Pozostaje kwestia nie do rozstrzygnięcia no chyba, że znajdą sie osoby, które miały okazję testować obydwie firmy i mają jakieś porównanie.
Co do opisów: kto co i za co chwali, to temat był wałkowany w:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=109
Muszę jednak szczerze przyznać, że w moim przypadku zwyciężył Eheim :wink:
Mialem 2215 clasic i byl suuuuper.....
Mialem fluvala 303 i byl to traktor, ktorego szybko sie pozbylem
Mam Eheima 2026 profesionala II i jest bezbledny.
Jezeli mialby cos kiedys w zyciu kupic do filtracji bylby to Eheim lub sump :5:
Mam jednego Eheima Clasic 2213 i fluwala 204 oba chodzą cicho
wydaje mi sięże fluwal ma lepiej rozwiązane pojemniki na materiały filtracyjnw - mogę wypłukać gąbki nie ruszając reszty. W Eheimie aby przeczyścić warstwę która jako piwerwsza filtruje muszę wszystko wywalić
fluwal - 4 lata u mnie pracuje - raz złamałem ośkę - ale to moja wina)
Eheim - 2 miesiące - musiałem dokupiś zawór i był bez wkładów (tylko gąbki)
Następny bym kupił Fluwala na chyba że Eheim profesional II (pulsacyjny)
a teraz może głupie pytanie - ale nie znam na nie odpowiedzi
co to jest komin i sump?
pozdro.
W uproszczeniu można powiedzieć że komin i sump to części składowe systemu filtracyjnego, w którym złoże biologiczne (podobnie jak w kubełku) znajduje się na zewnątrz baniaka jednak jego objetość zależy tylko od nas :D ....może mieć nawet 100l jak się nam podoba :wink:
Więcej szczegółow technicznych pod linkiem:
http://aip.pl/~triamond/850/850filtracja/index.html
co prawda jest to już bardzo zaawansowany system ale daje ogólnikowe pojęcie na ten temat.
Dzięki - widzę że jest to prawie to samo co ja chcęzrobić u siebie (oczywiście nie ta skala - tylko idea)
A od dziś znam fachowe określenie czegoś co właśnie robie
Dzięki duchu
pozdro.
Fluvala nie uzywalem ale tez sie o nich nasluchalem, ze jak sie trafi to chodzi ekstra a jak nie to awaria za awaria.
Mam Eheima 2231 i jestem z niego zadowolony. Choc ostatnio jest troszeczke glosnawy (ale ja to na tym punkcie jestem strasznie przeczulony) ale prawdopodobnie jest to spowodowane ze wymienialem w nim niedawno wklady- aktualnie jest to ceramika (Ehfimech) i zloze biologiczne (ehfisubstrat Pro) (jeszcze nie minal tydzien i moze sie jeszcze dobrze wszystko nie odpowetrzylo) oraz podaje do srodka kubelka CO2. Pozatym jest to naprawde dobry filtr i wszystkim polecam serie Eheima Ecco.
elektron
03-15-2004, 18:35
obecnie w dwóch akwariach uzywam 4 fluwale 402 z których 2 to mechaniczne rozbierane raz na 2tygodnie celem wyczyszczenia gombek
rozbieram je i czyszczę od 2lat i nic nie pękło ani nie zaczął przeciekać
natomiast 2 biologiczne były czyszczone po jednym razie i ciągle ciągną .
wszystkie są ciche .Eihema nie używałem więc o nich nic nie napiszę.
Myślę tylko że złe opinie o jednych wydają najczęściej ci co mają te drugie.
ZooCentrum
03-21-2004, 20:01
A jak jest z opinniami tych co mają i jeden filtr jak i drugi tzn Eheim'a i Fluval'a - może zabiorą głos?? :) :?:
intergips
03-21-2004, 21:06
miałwem fluwala 303 i 304 i wdług mnie tgo kicha niesmaowita pomyłka w producji (nie oczerniajac)
mam obecnie Eheima 2228 i clasici 2217 2 sztuki 2260
i działaja super (praktycznie bezgłosne)
intergips
03-21-2004, 21:10
fakt ze EHEIM jest drogi ale jak bym miał polecic komus cos z tanich filtrów kubełkowych to tylko PROJECTA PJF 2001 cichy i wydajny (przedewszystkim tani)
witam
czemu dyskusja ogranicza sie tylko do tych firm. a co z kubelkami JBL i Atman !?
pozdrawiam
ja mam eheima 2226 i 2227 i sa poprostu swietne.pierwszy bezglosny, drugi czasami bulgotnie :)
wczesniej mialem 2224 i tez super.
idac za ciosem do mniejszego akwa kupilem aquaball'a 2210 i jak narazie tez jestem zadowolony (tydzien).
fluvala nie mialem, ale jak kilku poprzednikow troche sie o nich naczytalem, no i optycznie mi sie nie podobaja:)
atman jest parszywa podrobka eheima i juz chociazby z tego wzgledu nie powinno sie go kupowac
Tomasz Kurek
04-09-2004, 14:41
Wtopeczka
Mam 2013 i 304msf które pracują obok siebie równocześnie.
2013 - praktycznie bezgłośny, IMO zalecenia producenta co do wielkosci akwarium troszke pzresadzone. Rzeczywiscie można bylo dodac jakies pojemniki w celu sprawniejszego wyjmowania wkładów. Konstrukcja filtra generalnie bardzo dobra.
304msf - idealnie rozwiązana kostrukcja która sprzyja szybkiemu i łatwemu czeszczeniu wkładów, stosunkowo niska cena (w porównaniu do eheim). Niestety mój filterek warczy i chyba bym nie spal spokojnie obok niego to jest jego bardzo ważny minus. Fluval wypada duzo gorzej od Sacema którego miałem jakiś czas temu.
Reasumując: kazdy kto kupi fluvala i nie bedzie z niego niezadowolony pewnie pzryzna ze lepiej było dołożyć troszke więcej i kupic Eheim.
Nie twierdze ze z reguly fluval to spzret gorszy ale chyba cześciej zdażają sie glośne fluvale niz eheimy.
mam eheima 2224, geniusz tkwi w prostocie i niezawodności. Można go bez problemu rozłożyć na czynniki pierwsze, wyczyścić i ponownie złożyć. Nie ma problemu z serwisem i częściami zamiennymi. Niestety sam filtr to tylko część wydatków. Dochodzi: ehfimech, ehfisubstrat, przekładki gąbkowe, wężę, szybkozłączki, deszczownie, prefiltr, nie wspominając o firmowych szczoteczkach do czyszczenia komory wirnika i firmowej wazeliny, a wtedy cena rośnie do poważnej sumy.
mam Eheima 2226 kupilem go z drugiej reki, pracowal juz 3 lata, balem sie ze ja to z zuzytum samochodem trzeba bedzie wymieniac czesci, a tu niespodzianka. Dziala bardzo cicho stoi 2 m od mojej glowy (koniec łóżka) na szafce obok akwa bo do szafki niestety nie wszedl. Na poczatku mialem problem z wkladami. Jako ze nie znalem tych filtrow i tak zlozonego mi sprzedano ciagle mialem problem z syfem w zbiornilu po prostu pelno malych drobinek. Po miesiacu rozebralem go i zobaczylem ze cala tkz watolina na samej gorze filra (jako ostatnia warstwa) jest gnojem pelnym szlamu i stad syf w akwa. Za porada kolegi wywalilem to. Po dalszym miesiacu uzytkownania sytuacja sie powtórzyla. Lekko zdenerwowany rozebralem filterek na czesci pierwsze i zacząłem dumac co jest nie tak. ?rześledzilem caly cykl wodny i w koncu wpadlem na wade a zrobiona przez tego co go sprzedal. Przedluźka idaca z glowicy do kanalu wlotowego wewnatrz filtra byla tak wcisnieta ze woda byl czesciowo zaciogana z powrotem do wylotu nie bedac filtrowana. Poprawiajac ta niedogodnosc jestem juz 2 lata zadowolonym uzytkownikiem Eheima. Ostatnio przy czyszczeniu wymienilem caly wklad Ehfisubstrat na nowy wklad AquaSzuta bio oraz zapelnilem wolne miejsce pod koszami biokulkami oraz ekladem ceramiki czyszczacej
Moja szwagierka zarazila sie tez akwarystyka i kupila filtr Fluvala 304, z tego co wiem jest niezadowolona z jego glośnej pracy (ale może to byc jednostkowa wada), ale mi sie podoba rozwiazanie z podzielonymi koszykami na pół na wklady. Dlugo myslalem i na poczatku wydal mi sie chybiony pomysl z gabkami w tym filtrze na wejsciu ale po zastanowieniu stwierdzilem ze latwo przeciez je wyciagnac i wyczyscic a wiekszy syf zbierze sie na nich nie zanieczyszczejac wkladu biologicznego a przecie o to chodzi w tych filtrach aby dluzej mialy okreslona przpustowosc
CMyK
Mam fluvala 304 i jestem baaardzo zadowolony.Wygodny w obsłudze,nic nie cieknie,łatwy dostęp do wkładów.Siedzi w szafce i prawie go nie słychać. Myślę że wiele negatywnych opinii wynika nieumiejętnego używania,ale to oczywiście prywatna opinia.Poza tym prostokątny kształt kubełka jest idealny,bo zajmuje mało miejsca. Moim zdaniem jest tak,że ktoś kto kupił urządzenie tej samej klasy ale dwa razy drożej ZAWSZE będzie uważał że to coś lepszego niż prawie ten sam produkt ,ale o połowę tańszy. Pozdrawiam
corydoras
05-13-2004, 15:07
ja mam 2 eheimy
2213 ktory ma 4 lata i jest jak najbardziej ok - cicho spawnie i cacy
2210 ktory ma 9 lat i oczywiscie smiga jak trza producent zaleca go do akwa od 60 l a w 60 robi taki bandżaj, ze chyba tam moznaby trzymac pstragi :wink:
intergips
05-14-2004, 00:27
szukałem filtra odpowiedniego dla siebie
doradzili mi fluwala wiec kupilem 2 sztuki 304
i po 3 miesiacach pozbyłem sie tego "G" - głosny , tandetnie wykonany , wydajnosc jest w sumie o połowe nizsza niz pisze producent
nastepnie kupiłem 2 eheimy clasic 2217 i sa super pracuja juz 8 miesiecy i zagladałem do srodka 2 razy
przedewszystkim bardzo ciche , no i brak koszy
mam jeszcze 2228 Profesjonal - i powiem ze jest o dupe rozbic - wydajny to fakt - ale w filtrach biologicznych koszyki to pomyłka , i wykonanie jesli chodzi o bajery przy obudowie niepotrzebne
TERAZ uruchamiam w nowych baniakachy sumpa 180 litrów z pompa 3600l/h - ale z tego relacje zdam za kilka miesiecy
- i mam zamiar przetestowac filt cisnieniowy 50 litrów do oczek wodnych Aqaela 150 zł + cena pompy kolo 120 - wypełniony biobalami i gompkami juz jest wiec koszt sie zamyka do 300 zł za kubeł o pojemnosci 50 l