Zobacz pełną wersję : [360l][ogólne] Moje akwarium - w scianie
Chce pozakac wam moje akwarium. Zrobilem je w scianie miedzy kuchnia, a pokojem. Czekam na opinie na temat ogolnego wrazenia, gdyz jestem poczatkujacym akwarysta i dopiero zbieram doswiadczenia.
hirek1963
09-29-2004, 12:18
dla mnie super podaj jak oswietlasz bo nie widze za bardzo i jakie wymiary akwa
Salvator
09-29-2004, 12:44
śliczne kurcze naprawde cool powiedz jakie masz oświetlenie bo na zdjęciach niewidć może masz HQI :?:
Slawek_Z
09-29-2004, 13:03
Git.
to j4st naprawdę genijalny pomysł, lecz niestety widze że źle rozwiązałeś problem oświetlenia, uzywasz żarówek, a po twoich roslinach widać bobrze że za mało im swiatła, masz pełno okrzemków...ale ogólnie akwa uważam za super wypasione
Naprawdę dobra robota :11:
Napisz coś więcej o baniaczku
Pozdrawiam
Jak dla mnie to super!! Swietny pomysl, akwa wyglada jak zywy obraz. Gratulacje!!
Zastanowilbym sie tylko nad zmiana obsady na wieksze ryby. I cos na trzeba zrobic z tymi okrzemkami.
akwa bardzo ładnie wkompownowane w ściane :D:D:D
Badzo ładnie wygląda
Tylko oświetlenia chyba za mało :?:
i w ogóle jakie :?:
ładne duże skalary :wink:
Ja bym tam większych ryb nie dodawała. Nie wiem ile jest tych skalarow (na zdjęciu widze dwa), ale sa tez przecież gurami, a one o ile mi wiadomo potrzebują sporo miejsca.
Akwarium b. mi się podoba (jaki to litraż i jaka dokładnie jest obsada?), ale faktycznie roslinki masz chyba mocno zaatakowane przez glony...
Akwa bardzo ladnie urządzone ale mam takie pytanko - nie bardzo moge sie tego dopatrzeć - jak dostajesz sie do akwa np zeby wymienic wode ? :)
Poco kupowac do pokoju obraz jak mozna dac akwa w sciane ^^ naprawde ladnie to wyglada ale czy ma jakas tapetke tlo z tylu czy widac kuchnie ?
Dzieki za wszystkie komentarze. Nie spodziewalem sie, az tak przychylnych opini.
Moja obsada to: 6 skalarow, 4 gurami (2 marmurkowe i 2 mozajkowe) na wylocie, 2 pretnikow na wylocie, 1+1 bojownikow, 10 zalobniczek, 80 neon inesa, 50 neonow czerwonych, 30 neonow czarnych, 11 rodhostomusow, 7 kosiarek, 2 bocje, 2 cudaczki, 5 brzanek titeya, 6 kiryskow.
Baniak 360 l.150*60*40, swiatlo swietlowki 2*36W+2*18W, T5 80W Philiphs 150cm
Molly od strony kuchni nad akwa mam zamocowane uchylne lustra i smialo moge dostac sie do wewnatrz. Filtr Fluval 404 jest schowany w szawce w scianie pod baniakiem (na zdjeciu widac kawalek rolety).
ja bym dodał ze 10 Otocinklusów zeby zjadały glony i czyściły i jeszce pare kosiarek
To tybcie stadne wiec czym wiecej tym lepiej i czyściej :wink:
Super pomysł!!! Fajnie wygląda.
Malefisto
09-29-2004, 20:49
Akwa bardzo fajne sam robiles czy jakas firma ci pomagala? Sam mysle nad czyms takim z pokoju do kuchni w ścianie bo tylko tam juz mam miejsce na akwariuma :D całe mieszkanie juz zastawione :D
a swoja droga to masz taka szeroka sciane czy tez byla jakas kombinacja zeby akwa weszlo?
no niby zajmowal sie tym fachowiec (hodowca). -niby bo okazalo sie ze popelnilem przez to sporo bledow , ktore w wiekszosci zpstaly juz usuniete. no i mielismy zasadniczo rozne poczucie estetyki np w pierwwszej wersji filtr stal na blacie kuchennym a przewody wisialy na scianie -makabra teraz wszystko jest " w scianie" co do szerokosci sciany to jest to murek z suporeksow -25cm najpierw wykulismy dziure zeby zobaczyc jak to bedzie. wyszlo za wasko wtedy ktos zazartowal ze zeby bylo ladnie trzeba poszerzyc cala sciane.... no i sie zdecydowalem sie. poszerzylismy calosc regipsem o 15 cm razem 40 warto bylo i nie widac zeby pokoj cos stracil. zaluje ze nie doprowadzilem wody i kanalizacji -no ale wszystko przede mna:) pozdrawiam
piter202000
09-29-2004, 23:35
jak dla mnie klasa ....super wyglada.....tylko pozazdroscic :)
ha w koncu znalazlem kogos kto bedzie mogl doradzic co i jak bo tez nosze sie z zamiarem wstawienia akwa w sciane niestety bedzie dostep tylko z jednej strony co do filtracji to rozwiaznie z diskusa na radzyminskiej mnie satysfakcjonuje proste i tanie. tylko trzbea bedzie dac jeszcze dluzsze akwa. moze zmiesci sie 200x40x50 zobaczymy mam jeszcze sporo czasu zeby to wszystko rozplanowac i zgromadzic potrzebny sprzet.
Jak dla mnie bomba. Akwarium bardzo ładnie się prezentuje
Super akwarium :11: Sam robiłeś akwarium w ścianie?....też tak chcę :wink:
To lepsze niż kino domowe.
Akwa spoko . Fajny pomysl. Podaj jeszcze jakie rybki tam trzymasz jezeli je mozesz policzyc :lol:
przeczytalem sugestie na temat swiatla (ze malo) a wydawac by sie moglo ze mam sporo (150cm80W t5 + 2szt 36W t8+ 2szt 18Wt8)
pomyslalem ze moze rosliny urosly i zaslaniaja
przykosilem sporo
wydaje sie ze okrzemki przestaja juz dominowac :)
dzieki za rady
pzdr. -m
robi wrażenie :)
(bardzo ładna ramka)
Zauważyłem pare zgnitych liści na roślinkach, które powinieneś wyrwać 8)
Dla mnie bomba i koniec :arrow: piękny pomysł i piękne wykonanie :!:
Wydaje mi się, że widziałem już to akwarium z obsadą z Malawi, mam rację??
Jednak jako roślinne prezentuje się znacznie lepiej.
pozdrawiam i gratuluję
Podoba mi się.
Widziałem coś takiego w sklepie akwa, tylko bardziej wydłużone do góry. Rosliny robią wtedy niesamowite wrażenie.
latwiej jest zrobic dluzsze niz wyzsze latwiej to pozniej oswitlic. co do akwa to rewelacja w przyszlosci zglosze sie po rady co i jak od strony technicznej albo proponuje zrobic kilka zdjec zaplecza i dac to do DIY.
troche znowu pozmienialem ( w niedziele)
pozbylem sie wszystkich ryb z azji i nie tylko
zdopingowal mnie ogromny poziom zaotanow (okolo 130 teraz jest oklo 5)
czyli poszly do ludzi gurami bojowniki 3 skolary i zalobniczki
10% ryb jesli chodzi o sztuki
ale jesli liczyc na mase zjadanego pokarmu to okolo 50%
ulozylem dno zgodnie z kierunkiem wody zeby wiecej g-en trafialo do filtra
rosliny ulozylem od lewej do prawej (wysokosc)
do tego podciagnalem kanalize i wode
zrobile naczynie polaczone bo nie mam komina
i mam stala podmiane wody
na razie zailam kropelkowo woda z kranu
ale niedlugo woda ma leciec z filtra ro
moze doloze rhodostomusow
ale na razie zobacze co i jak
mysle o paletkch
ale zobaczymy
i jak teraz? czy lepiej?
mam w planie dolozycd jeszcze jedna swietowke t5 80W
moze jakies wskazowki?
pozdrawiam
-m
wszystko fajnie podoba mi sie zmiana ale mam jadno ale te korzenie wygladaja jakby rzucone na odwal nie da sie ich jakos ciekawiej ulozyc ?? reszta super :11:
Nie chcę się czepiać ale te rośliny za zdrowo nie wyglądają :?
radzio222
10-29-2004, 07:23
no baca musisz wymienic oswietlenie na hql bo inaczej nic z tego nie bedzie... a poza tym nawozisz czyms?, jak z CO2?
1. korzenie sa ulozona tak zeby tworzyly kryjowke dla bocji moze na zdjeciu wyglada to slabo alena zywo raczej jest ok
2 jesli chodzi o kondycje rozlin to nie ma rewelacji ale dopiero kilka dni temu robilem rewolucje i wszystkie poza najwieksza zabienica byly wyciagane z wody i sadzone od nowa -ale z dnia na dzien wygladaja lepiej
3 do tej pory mialem raczej spore przerybienie i wygladalo mi na to ze ryby wyprodukuja wystarczajaco duzo dwuttlenku i nawozu
moze inaczej
nie mam sprzetu do co2 ale jak uporam sie najwazniejszymi problemami to i pewnie o tym zaczne myslec
jesli chodzi o nawozy to jak stwierdzilem azotony okolo 130 i okrzemki wszedzie,to przestalem nawozic
teraz pewnie zaczne ale jeszcze poczekam z tydzien
w kazdym razie napewno nad co2 i nawozeniem, musze popracowac
moze jakies bardziej konkretne wskazowki dla laika?
4.swiatlo... pewnie ze przydaloby sie hqi! ale czytalem kiedys ze swietlowki t5 moga konkurowac z hqi mam jedna taka o dlgosci 150 cm phililpsa 80W ma 6tys lumenow(jesli dobrz pamietam) a to sporo
wybralem t5 a nie hqi ze wzgledu na budowe mojego zbiornika(mam
tylko 15cm przestrzeni nad woda i wszystko zamkniete)
nie usmiecha mi sie budowac dodatkowych systemow do chlodzenia wody latem.
ale moze sie myle?
czekam na opinie
pozdrawiam
radzio222
10-29-2004, 10:22
wiec tak nawoz polecam na bazie symfonii zlotej bo... nie ma w nim azotu i fosforu !
Proponuje zebys czym predzej wstawil na teraz chociaz bimbrownie i dyfuzor ze strzykawki i Lipy - oba projekty znajdziesz w DIY. Co do oswietlenia... fajnie ze masz T5, ale przy tym akwarium musisz miec co najmniej 3 szt. a jeszcze lepiej 4 !!!
Jak juz dolozysz rurek, bimbru i bedziesz nawozil ( o symfonii tez duzo tu napisono jak i na forum www.holenderskie.pl) to bedziesz mial z akwarium orgazm dla oczu...
bardzo do bobre zmiany zaszły w akwa :wink:
podoba mi się ułożenie żwirku ale brakuje mi wyższych roślin (Limnophilie, rotalie, alternatery)
Nie zastanawiałeś się nad sumpem? ułatwia życie, jest dobra filtracja biologiczna - połyka NO2,NO3 :)
Jestem pod wrazeniem, moje uznanie Kolego. I w dodatku z pomorza a w ustce czasem bywam a dokładniej w przewłoce. Pomysł jest super rybki sobie tv mogą oglądać "samo zycie" zauwazyłem ze lubią jak moja mama:)) Nie no ale na powaznie to Gratulacje jak na początkującego to wielu fachowcom dałes do myslenia hehe jestem pełen podziwu!! jak bys miał wiecej fotek swojego zbiornika to miło by było gdybys na e-mail wysłał. pruszczgd@gazeta.pl
POZDROWIONKA z Wyrazami SzACUNKU
JACEK M
jakubkrawiec
10-30-2004, 15:00
Brak mi słów.
co ma oznaczac brak mi slow?
az tak zle?
no wiem ze jak na jednej fotce widac za w TV "samo życie"
to nienajlepiej swiadcy to o mnie
ale po pierwsze to zona
a po drugie ktos tez musi byc tym prostym czlowiekiem:)
zdaje sobie sprawe ze wiekszosc z Was gdyby zdecydowalo sie na zmiane konstrukcji mieszkania wykonaloby lepiej ten projekt
u mnie bylo tak ze zawsze chcialem miec akwarium a nie mialem
nie znam sie
podchodzilem do tego jak do kolejnego mebla
znalazl sie ktos kto mial mi to zrobic
(oczywiscie pomylka)
myslalem ze zrobi sie i wszystko! czasami sypne karme i wszystko
jest inaczej
caly czas jest cos do zrobienia i poprawienia
a najwazniejsze ze mi sie to bardzo podoba
juz 10 miesiecy wiec chyba juz tak zostanie
musze sie jeszcze duzo nauczyc i licze ze mi wtym pomozecie
napisalem do samera ale moze byc wiecej adrestatow dlatego zacytue:
to ja -poczatkujacy akwarysta
z tym samym zyciem myslalem ze mi sie uda...
ale chyba bede musial zabic kolege
- to on pisal moj pierwszy post i wybieral zdjecia
swiadomie wybral ta fotke
no i co mam teraz napisac
oczywiscie TO NIE JA
zona oglada te bzdury
niestety ja tez chcial nie chcial jakos czesciowo w tym uczestnicze
co i jak widac Tobie tez sie przytrafilo skoro wiesz z czego sie smiac :)
no ale nie o tym chcialem pisac
moze doradzisz mi co dalej
mysle o
1. filtr RO (zeby podlaczyc go do zbudowanego juz nieudolnie systemu stalej podmiany ktory testowany kranowa sprawdza sie)
2 swiatlo na razie mam zamowiona jeszcze jedna t5 philipsa 80W 150cm i swietle 6500
w tej chwili mam 2 zwykle 18W 2 akwarystyczne 36W i jedna t5 80W czyli ok 200W
3 system co2 i niewiem jeszcze jaki ale czytalem cos o elektrolitycznym. ciekawy bo zajmuje malo miejsca a ztym u mnie cienko
napisz co o tym sadzidzisz
zmiany chyba beda w kolejnosci 213 albo 123 ale dwie pierwsze to i tak raczej kwestia tygodnia
chciales zdjecia wiec wysylam
a dzisiaj wlozylem 5 tab crypto i wlalem i polowe aquaplantb czyli na 200l (zeby nie przesadzic)
wyglada ze rosliny sie przyjely
puszczaja nowe liscie
okrzemki nie zniknely
ale nie pojawiaja sie nowe i moze miejscami jest ich mniej
azotany dalej niskie
zebym przy budowie akwarium wiedzial chociaz tyle co teraz...
bylaby pod spodem duza szafka z sumpem itd
akwarium z kominem
kanalizacja i woda na miejscu
i te i tak brzydkie lustrzane klapy bylyby wieksze zeby wygodniej bylo wlozyc rece
no ale jest jak jest
czekam na rady
pozdrawiam
-mariusz
ojoj faktycznie jest niedobrze z roslinkami generalnie pomysl na akwarium w scianie chodzi mi juz jakis czas po glowie ale nie wiem czy zdecyduje sie to wczesniej niz we wlasnym mieszkaniu nie kazdemu sie to podoba ze wywalam sobie sciane dla wlasnego widzi mi sie :cry:
ruch ze zmniejszeniem obsady byl dobrym posunieciem ale dziwia mnie okrzemki przewaznie wystepuja w mlodych akwariach i w miare dojrzewania zanikaja.
lub gdy jest za mało światła
w zasadzie wszystkie komentarze byly zgodne - ZA MAŁO ŚWIATŁA
no i zamowilem kolejną tl5 o mocy 80W. jednak najciekawsze jest to ze jeszcze jej nie dostalem. a jak widac okrzemki ustępują. w zasadzie jedyme co zrobilem to co2 i chyba to pomoglo. w tej chwili mam mozna powiedziec ze swiatlo jak z 6 duzych zwykłych swietlowek
2 razy 18w (okolo1000lm) 2 razy 36W( okolo4000lm) i jedna tl5 80W 150cm (6150lm).
licze ze jak doloże tą zamówioną bedzie jusz ok
przed zalożeniem butli co2 (wg kalkulatora na podstawie ph i twardosci) bylo około 5 teraz jest około 20 (jesli nic nie pomieszalem bo kolega mi sprawdzal i nawet nie pamietam jednostki) czyli mam wartosc srednia
okrzemki zniknely...teraz pojawily sie slimaki
moje bocje cos je osczedzaja...
jaki preparat zastosowac?
moze jakas inna metoda?
pozdrawiam
mariusz
No juz lepiej z tymi roslinami to widac na pierwszy rzut oka. Teraz trzeba poczekac na ich rozrost, albo dodac kilka nowych. :wink:
Pozdrowienia.
Akwarium imponujące :) Mam parę pomysłów, które mogą pomóc Ci poprawić wygląd Twojego akwarium. Też myślałam o akwarium w ścianie, ale odeszłam od tego pomysłu, bo wkurzałoby mnie to, że przez to, że nie ma tła ryby nie są tak wybarwione i nie ma głębi. Można temu zaradzić, budując jak najszersze akwarium i posadzić w rzędzie na środku wysokie, ale nie rozłożyste rośliny, potem w strony szyb coraz niższe roślinki z obu stron i jakby stworzyć dwa obrazy - jeden od strony kuchni, drugi od pokoju. Można do tego celu użyć nurzańców, moczarek, kabomb, nawet heterantery zosterfolii (tylko trzeba ją często przycinać). Na Twoich 40 cm szerokości akwarium powinno się udać. Przy wysokości akwarium 60 cm rzeczywiście jest problem z dotarciem światła do dna, więc stąd problem z okrzemkami, których chyba się nigdy nie pozbędziesz. Możesz zakupić kilkanaście otosków (otocinclus affinis), króre są łakome na okrzemki przez całe życie.
Na marginesie: nie jestem hodowcą otosków, że tak wszędzie je zachwalam (a chciałabym je kiedyś rozmnożyć:)), tylko po prostu bardzo lubię te rybcie, są spokojne, przez CAŁE ŻYCIE żywią sie tylko glonami! I są kochane!
MartinTexas
12-10-2004, 16:05
Bajka!!!Beautiful :)
A to z molinezjami to jakieś mniejsze? :wink:
to jedno zdjecie to nie moje. nie wiem jakim cudem je wyslalem
przepraszam wlasciciela foty i akwa
nati_snk
12-13-2004, 16:14
Normalnie mnie zapowietrzyło :!: :!: :!: :shock: CUDO :!: Niech mi ktoś zrobi sztuczne oddychanie metodą usta - usta... :roll: :D :lol:
WESOŁYCH ŚWIĄT!! dużo zdrowia, radości i ogolnie sukcesow! a przede wszystkim pasji i realizacji marzen
a w baniakowej pasji:
zdrowych ryb
czystych szyb
roslin zieleni
ladnych korzeni
zyczy
m z ustki
przejrzałem cały temat po raz pierwszy i widze cieżka pracę jaką w akwa włożyłeś końcowy efekt jest swietny:) oby więcej ludzi wkładało tyle pracy w swoje akwa chcąć zapewnic pupilom jak najlepsze warunki
jeśli ciagle masz problemy ze ślimakami to nie kupuj chemii!! moze ci rosliny załatwić co najwyżej dokup bocje(jak salv radził kiedyś) możesz zrobic parodniową głodówkę(2-3 dni) bocje sie slimakami z braku laku zjmą a reszcie tyz nei powinno zaszkodzić
oby nowy rok przynosił kolejne sukcesy
akwa super tylko kłopoty z porządkami :lol:
prosze rozwinac zdanie o klopotach
moze sobie z czegos nie zdaje sprawy :oops:
oczywiscie oprocz wytykania bledow prosze o konkretne wskazowki ich usuniecia
pozdrawiam
i z gory dziekuje
-m
jesli chodzi o dno i rosliny chce zeby spad byl w jdnym kierunku
-wyglada ok i poprawia zasysanie rybich odchodow przez filter
jesli chodzi o korzenie to sa tak ulozone zeby bocje mogly spedzac dzien w "ludzkich" warunkach
ciagle mam za malo swiatla
ale ostatnio spalil sie statecznik do t5 (moja wina) i zamowiony drugi zastapil stary zamiast byc kolejnym... takie zycie, a kasy jak zwykle brakuje
czyli czekam na wskazowki
fajny, zywy obrazek :lol: , ale troche roboty ze sprzataniem to chyba masz :lol:
pisząc o kłopotach miałem na myśli trudny dostep do akwa z uwagi na scianę i trzeba się nieźle gimnastykować w związku z tym. Pozdrawiam :wink:
fajnie wygląda ta duza przestrzeń do pływania ale ja bym jednak dodał pare roślin o dużej wysokości i najlepiej wąskich lisciach (choćby po to by trochę przykamuflować sprzęt) mysle ze powrót do nurzańców byłby dobry choć moze nawet ciekawszym pomysłem byłaby Cryptocoryne balansae (tylko ni daj sobie wcisnąć zamiast niej aponogetonolistnej)
a i moze jakis większy korzeń (wyższy) najlepiej by gałęziowato wyglądał
(możnaby zreszta wstawić po prostu gałąź np z buku lub dębu)
w sobote dodalem oswieetlenie
mam teraz 2 razy tl5 philips 830 80W (6150lm -szt)
+ 2 razy 36
czyli tak jak 8 zwyklych duzych 36W swietlowek
moze w koncu okrzemki dadza spokoj
teraz planuje kupic jakis dobry reaktor
mysle o membranowym
czy ktos moze cos poradzic?
reduktor i butle mam. i samorobny reaktorek z lipy
przy okazji fotki
pozdrawiam
-mariusz
Witam
Według mnie akwarium zrobione jest z gustem i napewno jest fantastyczną dekoracją domu / mieszkania. Widać też, że nie oszczędzasz na nim, co według mnie jest bardzo dużym plusem. Życze powodzenia i oby tak dalej.
Pozdrawiam
Jarek - Spiki
Glorification
02-14-2005, 22:41
Bardzo fajne akwa ... przydałoby się trochę słabsze świtło dla neonków i skalarów ... z drugiej strony jednak roślinki ... generalnie podoba mi się ... trochę przypomina lustro weneckie ...a trochę nie ;)
mrbombelek
02-15-2005, 13:06
Super
Bardzo Ładne Akwa !!!! :D Jestem Tylko Ciekaw Ile Cie To Wszystko Kosztowało :?: :?: :?: :?:
Git! To ja swoje 54l też w ścianę wcisnę :lol:
jesli chodzi o kase to przy wlasnej pracy nie jest tak strasznie
najdrozszy w calej imprezie byl filtr
przerobienie sciany tez kosztuje jesli nie potrafi ktos sam tego zrobic
( ja mialem to szczescie ze mam dobrych
kolegów)
za akwarium placilem tez z rabatem
przy zakupie wiekszej ilosci rybek tez sie oplaca poszukac taniej i latwiej wynegocjowac cene
czyli nie jest to takie straszna choc pewnie kilkaset piwek by bylo:)
pozdrawiam
-m
eremenik.
02-15-2005, 17:38
ładny zbiornik ale pewnie sporo zabawy z podniama wody
w ciagu ponad roku podmienialem wode 2 razy
wiec ciezko mowic tu o problemie
oczywiscie mam taki samorobny system ciaglej podmiany
ktory jest wczesniej opisany + zdjecie
zreszta plkanuje go jeszcze usprawnic
chce zalozyc filrRO i przerobic system z ciaglego na impulsowy co powinno poprawic wydajnosc podmiany i w efekcie zmniejszyc zużycie wody
do idealu jeszcze bardzo daleko
ale w sumie fajnie
bo chodzi o to zeby cos wymyslac i dzialac
nie nudzi sie:) przynajmniej
akwarium ładne ale ja będę dalej obstawał za tym by jego wysokość wykorzystać --> nurzańce lub C. balansae posadzone w kolumny po 3-4 sztuki plus gałęziaste korzenie
Poważnie chorowało mi dziecko i będąc w szpitalu nie dbałem o rybki. Kończył się gaz i wtedy reduktor zwiększył ilość podawanego co2. Teraz nie mam juz skalarów i 15 neonków i 6 rhodostomusów.
Zmotywowało mnie to do kupna lepszego reduktora (mamnadzieje że kiedyś będzie lepszy -pełny system co2)
Rośliny rosną.
Okrzemki niestety też (chociaż nie tak intensywnie jak kiedyś)
Wysyłam zdjęcie i jak zwykle czekam na cenne dla mnie uwagi.
Planuje kupić filtr ro który chce podłączyć do mojego systemu satałej podmiany (którą też mam plan przerobić ze stałej na wydajniejszą pulsacyjną)
Nie wiem tylko czy jak bede używał tylko miekką wode bez dolewania kranowej to czy mój co2 bez automatyki nie stanie się zbyt niebezpieczny?
Pewnie wielu ma doświadczenie w tych sprawach i i licze n awslkazówki.
pozdrawiam wszystkich
-mariusz
dużo ludzi z pwoodzeniem stosuje 100% wody z RO
najlepszym (ale drogim) rozwiązaniem jest komputer pH (np. Lajon 112)
sprzęt warty swojej ceny, sam przymierzam się do kupna, moze kiedys ... :)
do tego woda z RO i nawozy (do wody z RO PG ma specjalne nawozy)
przy takim sprzecie pełna automatyka i spokój :D
akwa super - szczególnie ostatnie foty. Dla mnie na 5 plus, choć sam bym się na wbudowanie między kuchnią i pokojem nie zdecydował, ale to na pewno piękny akcent w domu. Natomiast... najbardziej misie gumisie podoba... "Samo Życie" w tle na którymś z pierwszych zdjęć :P
plastyk7
05-18-2005, 21:44
Super sprawa
Ale ja bym jednak wprowadził większe rybki,o mocnym ubarwieniu.
Coś by się tam fajnego działo.
Zapraszam do ovejrzenia mojego akwa 600L też w ścianiemiędzy kuchnią a pokojem
Fotki będą lepszej jakości niebawem
Zapraszam:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=121413#121413
mrbombelek
05-19-2005, 13:22
Super akwa. Bardzo mi sie podoba.
mrbombelek
05-19-2005, 13:23
Super akwa. Bardzo mi sie podoba.
plastyk7
05-19-2005, 23:19
Bravo
Ja też jestem zwolennikiem akwa w ścianie, ale jesli chcesz zrobić nezapomniane wrażenie na gościach na dłużej to zachoduj większe rybki.
Spójrż na moje akwa...zapraszam
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=121946#121946
domenik1
05-20-2005, 11:27
Akwarium jest poprostu super. Bardzo mi się podoba
witam Baco kiedyś pisałem do ciebie odnośnie Roślin i odpisałeś mi żeby sie przypomnieć więc się przypominam Paweł Chatys ul. Reymonta 9/2 47-225 Kędzierzyn-Kożle odpisz,
Ladne akwa ale jak chcesz cos w srodku zrobic to co robisz ?? czy masz cos zeby sie dostac ??
Akwa sliczne choc ja bym zrobił z tego malawi :P Idealne akwa na to, rybki kolorowe, skałki tez mozna dac kolorowe i małe sliczne anubiaski :P
No i przyszedł czas na zmiany.
Stała podmiana wody z filtra RO.
Oddałem neony i kosiarki.
Teraz mam 10 paletek. Może źle że różne ale człowiek taki pazerny...
Może też jest ich zbyt dużo ale podmieniam tak że kapie kropelka za kropelką czyli pewnie ponad 50l na dobe wody z RO a jak parametry wody się pogorszą lub urosną i okaże się zbyt ciasno to oddam 2-4.
Przy łapaniu neonów wyrwałem cała dużą reklamówkę liści ale to może odświeży trochę roślinki... teraz wyglądają fatalnie.
DOBRA POCHWALIŁEM SIĘ! Czekam na opinie co źle i jak to poprawić.
pozdrawiam -mariusz
veronika_van_halen
06-27-2005, 20:43
loool, lae to ciekawie wygląda na 3 zdjęciu :lol: paletka siedzące na meblach kuchennych :D
Akwa całkiem ładne, ale mysi troce zarosnąć :)
Fajowski . Mam pytanie otwór w ścianie kułeś czy przy budowie zaplanowałeś . Ale akwa fajne .Mi sie podoba
lukaszx6
06-30-2005, 17:38
Siuperowe akwarium.Dodaj jeszcze z 6 otosków i efekt będzie cool.
damian120
06-30-2005, 18:08
akwarium extra fajnie wyglądają paletki pływające po blacie kuchennym :D
pozdro :wink:
Witam, widze że ktoś wkońcu się postarał i rozwinął wątek akwarium wbudowanego w ścianę... Mam nadzieje że w grudniu odbiorę kluczyki do nowego mieszkania i też mam pomysł na wbudowanie akwarium w ścianę między salonem a kuchnią... Dzięki za wskazówki dotyczące szczegółów... mam nadzieje że uniknę jakiś błędów konstrukcyjnych... ;) Jak coś wykonam to pochwalę się dokonaniami...
pozdrawiam Baca12 i jeszcze raz gratuluje!!!!
yorki111
10-07-2011, 22:36
Z zawodu jesteś archeologiem czy to hobby? Wątek sprzed 6 lat... no nieźle.