PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sotosowac nawozy tropicala ?

matyjasz
03-13-2004, 19:30
Posiadam dwa nawozy: ferro activ i aqua plant b.. akwa 100 l.. Oświetlenie 1xleuci 18w, 1xosram fluora 18w..W jakich ilościah ico ile podawać te dwa nawozy ? Czy raz ferro i raz agua plant b czy jak ?

ZdeF
03-24-2004, 10:59
Ja uzywalem obu na raz 8) Na początek w malych ilościach i patrz na rezultaty. Ja lałem tyle ile pisze producent co dwa tygodne i uzupełniałem
te ilość co zabrałem z podmianą(i wszystko było ok)! Sam dokonaj wyboru jak wolisz i bedzie ci wygodnie! Pozdrawiam :lol:

Klayman
03-24-2004, 11:34
Posiadam dwa nawozy: ferro activ i aqua plant b.. akwa 100 l.. Oświetlenie 1xleuci 18w, 1xosram fluora 18w..W jakich ilościah ico ile podawać te dwa nawozy ? Czy raz ferro i raz agua plant b czy jak ?

Wlasnie teraz to stosuje i nie nazekam. Osobiscie wlewam do 65-cio litrowca 13-15 kropel kazdego dziennie. Zaczynalem od 10 kropel. Slyszalem jednak z ostatnich wiesci, ze wlewanie codzienne nawozow jest bledem. U mnie jednak chyba roslinki o tym nie wiedza i calkiem niezle sie trzymaja i nie mam zadnych problemow z glonami. Pojawiaja sie ale w normie i bez zadnych plag.

bopoco
03-24-2004, 22:02
Klayman, a nie masz problema z glonami? Leje dokładnie to samo co Ty, zresztą Ty mi to poleciłeś i kurde mam niesamowitą plagę zielenic. Nie wiem, może to kwestia obsady a tym samym ilości azotanów. Ile masz tam fauny w tym swoim baniaku?

pbern
03-24-2004, 23:13
ja leje do 100l co 2 dni 2,5ml plantmin + 2ml zelaza tropical (ferrorlorin) i z glonami nie mam problkemow.

Klayman
03-25-2004, 12:16
Klayman, a nie masz problema z glonami? Leje dokładnie to samo co Ty, zresztą Ty mi to poleciłeś i kurde mam niesamowitą plagę zielenic. Nie wiem, może to kwestia obsady a tym samym ilości azotanów. Ile masz tam fauny w tym swoim baniaku?

Nie mam najmniejszego problemu /tzn zdazaja sie na szybach czasami ale to norma przeciez w akwarystyce, szczegolnie, ze moje akwarium stoi tuz przy oknie/. Moja obsada jest teraz dosc obfita. Jest w galerii ... a teraz dodatkowo jeszcze przybylo roslinek.