Zobacz pełną wersję : Kanisterek FZK-1
Do uzytkowników FZK-1
czy jest mozliwość regulacji wydajności filtra?
U mnie pracuje w akwa ok.100l i jak jest czysty i ma pełną moc to wytwarza mi duże ruchy wody. Stosowałem deszczownicę, bezpośredni wlew wody z rury wylotowej, dołączony do filtra element plastikowy (nie wiem jak go nazwać). - nic to nie daje.
Wydaje mi się, że dobrą robotę zrobiłoby przytłumienie wody na rurce ssącej.
Jakie jest wasze zdanie na mój problem
hirek1963
09-26-2004, 15:20
Generalnie pomp nie tłumi sie na ssaniu (kawitacja)
Sliwka69
09-27-2004, 00:13
poczekaj troche 8) u mnie po 7 miesiącach pracy ledwie się z niego leje
doradzali mi reklamacje ale mi taka jego praca odpowiada .
tak na serio to zapakuj sporą deszczownię przeznaczoną do większego piltra i skieruj wypływ wody w kierunku powierzchni ewentualnie zrób zestaw z 2 deszczowni jestem zadziwiony że masz aż taki młyn w 100l
poczekaj troche 8) u mnie po 7 miesiącach pracy ledwie się z niego leje
doradzali mi reklamacje ale mi taka jego praca odpowiada .
napisz mi jakie używasz wkłady i w jakiej kolejności.
Sliwka69
10-02-2004, 22:38
Aktualnie
Wymieniając od dołu 1 koszyk gąbka + gąbka + taka śmieszna włuknina ?? gąbeczka ?? ( nie wiem co to dokładnie jest ) eheima a nie pamiętam jak się nazywa . pozostałe 2 koszyki wypełnione są mieszanką orginalnego wkładu ceramicznego ( tego który otrzymałem wraz z filtrem ) i substratu echeima . poprostu maksymalnych możliwych rozmiarów złorze biologiczne . Do tego na wejściu filtra założona mała gąbeczka tak coby woda wchodząca do filra była oczyszczona mechanicznie aby zapobiec zanieczyszczaniu , zapychaniu złoża dlabakterii . dodatkowo koszyczki są przerobione . Zlikwidowane są haczyki pozwalające na zczepianie ich ze sobą ( po prostu wyciołem ) , w ich miejcu zrobił się taki śmieszty kanał w którym umieściłem 2 stare linijki z plexi korzyść jest taka że w tym momencie woda ma wymuszony przebieg przez wszystkie media a nie przechodzi przez szczeliny powstałe w tłoczeniach na haczyki .
Zaznaczam że filtr "padł" jeszcze przd dokonaniem przeróbek w koszykach
Wcześniej w koszyku na samej górze znajdował się jeszcze torf
polecam przerobienie , doszczelnienie koszyków ( z boku ) w przypadku urzycia jakichkolwiek poza 3 x gąbka wkładów , ja przed modyfikacjami miałem ceramikę cały czas zasyfioną
:idea: Witam. Ja musiałem pokonać problem regulacji przepływu dwukrotnie. Po pierwsze musiałem rozprostować przewody, bo były tak połamane w pudełku, że samoczynnie zamykał się przepływ. Drugi raz musiałem zmniejszyć przepływ bo wicher targał czupryny rybkom. Użyłem do tego ... klocków do bielizny, drewnianych na przewodzie IN i na OUT, poza tym trzeba było "prądowniczką" nakierować strumień wylewu na przykład do góry - dla lepszego napowietrzania, lub do samej szyby, albo w gęstwinę liści np. żabienicy. Z tego co wiem to można by było dobrać zaworki z oferty firm sprzętu ogrodniczego lub ... od konkurencji akwarystycznej. A może jeszcze jedno : ilość wody na wylewce zależy od odległości pompy od lustra wody, im niżej tym mniejsza wydajność, ale o tym to raczej wiesz. Pozdrawiam.
Sliwka69
10-07-2004, 14:28
Moim skromnym zdaniem nie ma sensu walczyć z rosprostowywaniem węży w fzk ja po 2 dniach wymieniłem na inne kosztowało mnie to 2,5 złych czy coś w tym stylu a oddaliłem od siebie widmo nerwicy .
Różnica poziomów wynosiła najpierw ok 1.2 m działało , nieźle po paru dzniach stwierdziłem że filterek może stać na parapecie za akwa i od tego czasu różnica wysokośći między lustrem wody a głowicą filtra wynosi jakieś 5 cm .
Ograniczenie przemiału filtra można zrobić poprzez założenie na wyjściu zaworku takiego do szybkiego odpinanią węży od filtrów koszt nie taki znów wielki a korzyści dwie : wygodnie można filtr do czyszczenia odpiąć a przy tym w zestawy te mają 2x zaworek kulkowy na którym można sobie dobierać ile zawór ma wody przepuścić .
Jeszcze jednym rozwiązaniem jest puszczenie wody w szybę za pomocą deszczowni . przy samej powierzchni wystarczu ustawić deszczownie wylotami prosto w szybę i załatwione . Raczej marne szanse coby jakąś większą rybcię poturbowało ale jeśli jest w akwa coś małego to trzeba uważać .
Sliwka69
10-07-2004, 14:38
:idea: aa i jeszcze jeden pomysł . Może udałoby się zamontować w głowicy mniejszy wiatrak od jakiegoś innego filtera ??
bo w przewężeniach może się zbierać dziadostwo i nawet mogą się zatykać :idea:
poszukam może coś się uda dopasować :twisted: .
Nie rozumiem skąd brały się u was problemy z wężami. Ja swoje wymoczyłem w gorącej wodzie przed montażem i po kłopocie. Ten sposób jest zresztą opisany w instrukcji tego filtra...
Salvator
11-02-2004, 07:50
filtr mo.żna regulować poprzez sskracaie łopatek wirnika tylko tu trzeba wielkiej precyzji ale znam osoby które to zrobiły i filtry im działają
Aktualnie
. Zlikwidowane są haczyki pozwalające na zczepianie ich ze sobą ( po prostu wyciołem ) , w ich miejcu zrobił się taki śmieszty kanał w którym umieściłem 2 stare linijki z plexi korzyść jest taka że w tym momencie woda ma wymuszony przebieg przez wszystkie media a nie przechodzi przez szczeliny powstałe w tłoczeniach na haczyki .
Czy mógłbyś coś bliżej napisać (narysować lub jakieś zdjęcie) na temat tej przeróbki, bo ja podobnie mam ceramikę zasy......... . Myślałem o wklejeniu malutkich wstawek, aby nimi zatkać te kanały od góry koszyka i w ten sposób uniemożliwić boczne wciąganie "brudnej" wody.
maziboss
11-04-2004, 16:54
tez czekam na zdjecia
zastanawialem sie czy nie wypchac tego filtra celego wkladami biologicznymi dajac tylk zamiast tej grubej gabki przekrojona na pol gabke a na nia keramzyt Co o tym myslicie ?
Sliwka69
11-04-2004, 22:27
Przeróbka jest bardzo prosta . Chodzi tylko i wyłącznie o wycięcie haczyków którymi zaczepiamy koszyk o koszyk .
Wzdłóż koszyków idą jakby dodatkowe kanały które zczepiając koszyki ustawiamy w przesunięciu o 90 stopni . Jeśli zmontujemy cały koszyk ( wszystkie 4ry częći ) obracamy o do gury nogami i odrazu widać którędy syf robi "boki" .
Myk polega na tym aby te kanały ustawić w jednej linii , przymierzcie sobie odrazu widać co trzeba skrócić . W ustawieniu koszyków w "jednej linii" w tych wybrzuszeniach robi się kanał w sam roaz aby tam upchnąć przyciętą linijkę ale wytarczy nawet żyłką związać . Ma to na celu tylko i wyłącznie ułatwienie dobrego ustawienia , włożenia do kubła koszyków z wkładem .
Niestety aparatu na razie nie mam więc zdjęć nie zrobie jeśli nadal będziecie nalegali zrobie rysunki .
Ja gąbkę ostatnio wywaliłem dałem tam włukninę na gróbość 1/3 pierwszego koszyka reszta to aktualnie wkład biol . Oczywiście mały prefiltr na wejściu .
maziboss
11-04-2004, 22:41
hmm moze zacznijmy od tego jak powinienen miec ustawione wklady (u mnie filtr ma sluzycz jako biologiczny) zaczynajac od gory ? Bo juz zguplem i ja jednak poprosze rysunki ;)
Takie proste - a jakie sprytne :D
Spróbuję to zrobić przy następnym czyszczeniu filtra.
Jak wyjdzie to pochwalę się!
Wielkie dzięki!!!!
Sliwka69
11-07-2004, 15:40
Obiecuje zrobie zdjęcia lub rysunki z opisami ale na razie niestety ni mo czsu ni aparatu , a mam do zrobienia 3 oferty