PDA

Zobacz pełną wersję : ramirezy i agassiza?

kosny
09-25-2004, 17:09
czy można razem trzymać te dwa gatunki pielegniczek w jednym akwarium (200L)? czy są jakieś konflikty typu ramirez-kakadu?? ktoś choduje obydwa gatunki w jednym baniaku z powodzeniem?

Pozdrawiam

Stryjek
09-28-2004, 07:48
Myślę że do takiegto zbiornika możesz spokojnie wrzucić agasiza i ramireza. Ja miałem taki zestaw i nie było żadnych problemów. Oczywiście najwięcej zależy od charakteru rybek i ilości kryjówek. Daj dużo korzeni kilka kokosów i będzie ok. Chyba że trafisz wyjątkowo wrednego samca agasiza.
Jeszcze jedna uwaga-najlepiej jak kupisz małe rybki i będą ze sobą dorastały wtedy konfliktów nie powinno być

kasiek
10-01-2004, 10:04
Ja, w oparciu o własne doświadczenia nie polecam takiego rozwiązania. Miałam po parce tych rybek w 112l, kryjówek naprawdę sporo i było ostro. Ramirezki były po prostu biedne, inne rybki zresztą też, nie wiem, może jak pisze Stryjek trafiłam na wyjątkowo wredne agassizy ;)
W każdym razie agassizy uznały całość akwarium za swoje terytorium, a wszystkie pozostałe rybki za intruzy, jeden neonek nawet stracił życie :(. Skończyło się na oddaniu agassizów po jakiś 2 miesiącach nieustannych burd w akwa. A z samym oddaniem też miałam nie lada problem - moje agassizy okazały się wyjątkowo sprytne, nie chciały dac się odłowić - musiałam wyjąć dosłownie wszystko z akwarium, zanim udało mi się je złapać. Straszne paskudy były. :D

sulej
10-01-2004, 12:48
witam , miałem ramirezy i kakadu w 200l, walk nie widziałem ale kakadu zajeły cały dół, a ramirezy pływały na górze zbiornika, akwa było gęsto obsadzone roślinami i było dużo kokosów ale to nic nie dało,raczej spróbuj z dwiema parami ramirezów, albo 2+4.Albo jeszcze lepiej spróbuj z kakadu jest dużo łatwiej mają mniejsze wymagania (odnośnie parametrów wody) chyba można dać 2 +6 przy dł 1,20 m, jeśli akwa ma dł 1m to chyba lepiej trzymać jednego samca z kilkoma samicami i bez innych ryb wtedy na pewno doczekasz się młodych.