Zobacz pełną wersję : Jak rozmnożyć Pielęgnice zebry ;(
:? Mam akwarium 100 l w nim 2 parki zebr. Parametry wody są bardzo chmskie ok 23 twO rybki składją ikre ale nic się z nich nie wylęga.
Co robić ? Co robić ? :? :? :?
matyjasz
09-24-2004, 21:13
2 pary to za dużo na 100l. Tylko jedną parę możesz trzymać. JAkie ryby jeszcze znajduja się w akwa ? Opisz dokłądneij o z ikrą? Czy pleśnieje czy znika ?
Mam tylko zebry nic więcej a jeśli chodzi o ikrę...hmmm :? raczej przez cały czas se siedzi i nic .
robkan77
09-25-2004, 15:26
Mnie się swego czasu rozmnożyły w ogólnym samorzutnie i było mnóstwo maluchów. Rodzice pilnowały groty i nic złego im się nie przytrafiło choć w akwarium było wiele innych ryb, w tym mekki. A to, że się nic nie wylkuwa to może spowodowane jest tym, że rodzice są spokrewnieni. Woda w moim akwa miała chyba ok. 30 stopni niemieckich, a nie była im za twarda. Próbuj dalej. - Zyczę powodzenia.
może być tak, że to wcale nie są dwie pary, u pielęgnic, a szczególnie w rodzaju Archocentrus czsem zdarza się, że samice (przy braku samców) "dobierają się w pary", podchodzą do tarła, składają ikrę... i nic, ze względów oczywistych
Yeah ! :D
Od 5 dni mam ok 100 małych zebr
i co masz zamiar z nimi zrobić??
Wedlug mnie Zeberki to jedne z pielegnic ktore bardzo latwo rozmnozyc, tzn. niedobieraja sie w para na cale zycie , a do posiadania potomstwa wystarczy tylko samica z samcem =]
Mi w ciagu 5 tygodni rozmnozyly sie juz 2-krotnie, 2 razy ta sama samica z 2ma roznymi samcami
Dodaje zdjecia "rodzinki"
Na 1szym zdjeciu Rodzice
na 2gim Matka opiekujaca sie mlodymi
na 3im i 4rtym juz tylko ojciec (matka zostala wylowiona po sprzeczce - ktore z rodzicow ma sie opiekowac potomstwem, przegrala i zaczela zjadac potomstwo !! wylowiona zaczela walczyc ze wszystkimi rybami, ladne walki miedzy nia a najwieksza Mekka =D [teraz juz sie uspokoila]
http://www.nan0r.republika.pl/70/zebry2.JPG
http://www.nan0r.republika.pl/70/zebry4.JPG
http://www.nan0r.republika.pl/70/zebry3.JPG
http://www.nan0r.republika.pl/70/zebry.JPG
Chyba wezmę się za Zebry :lol: !!!
Cześć ja dzisiaj zauważyłem na muszli ikrę i w 99% myślę że to ikra pielęgnic Zebra, bo nie dopuszczają do muszli żadnych ryb, nawt mnie kąsają jak chcem obciąc liść. Niemam pojęcia co mam dalej z tym robić przeżucić je do innego zbiornika czy nie?? Mam tez w akwa inne rybki takie jak skalary które moą zjeść rybki gdy się wyklują. Powiedzcie jak wy przeprowadzacie taką operację. :D
O to moje wnioski:
Gdy zostawisz je w ogolnym zbiorniku to i tak skalary ich zbyt bardzo niepodjedza. Zebry sa silniejsze i nie dadza nikomu dojsc do terytorjum z mlodymi. Dopiero kiedy rybcie sie wykluja i rodzice beda z nimi wychodzic na spacery zaczynaja sie schodki. Poedyncze osobniki odplywaja od grupy i wtedy najczesciej zostaja zjadane. Mi zeberek wielkosci 1cm zostalo ok. 10-15 w ogolnym akfa i rodzice przestali sie nimi opiekowac :/ od razu koniec :x i zostala tylko 1 ktora ciagle chowa sie w grocie.
Jesli zamierzasz dac je do osobnego akfa - to pierw wyciagnij rodzicow i wloz ich do nowego akfa dopiero pozniej odetnij lisc i wloz male (tylko po malu zeby nie oderwaly sie od liscia!) pierw oboje rodzicow bedzie sie opiekowalo jajeczkami a gdy male sie wykluja zebry beda toczyc boje o opieke nad potomstwem, mozesz wtedy odlowic 1 z nich (ja odlawiam samice, moze bedzie miec szybciej nowe male :D) a samiec sam opiekuje sie malymi. Do dnia dzisiejszego zostalo mi ponad 100 mlodych.
Aha jesli dasz je do osobnego akwa to musisz zadbac o dobre napowietrzanie :)
aaaa od razu przepraszam zle przeczytalem oczywiscie przenies muszle z mlodymi do innego akfa a nie lisc :)
Pozdrawiam
Pare lat temu mialem akwa 240 l i mój tata jakoś rozmnazal zebry :)
Ale jak to nie wiem :?
czesc, a po ilu dnich czy tygodniach wykluły się wam pielegnice zebry :?:
to zalezy jak to traktujesz :P z moich obserwacji wynika ze male zeberki do okolo tygodnia wygladaja jak nimfy (przezroczyste) i lekka ruszaja sie w miejscu w ktorym zostaly "zasiedlone" po tygodniu rybki zaczynaja plywac z rodzicami.
Troche zaplatane jest to co napisalem :D ale mam nadzieje ze kazdy zrozumie o co chodzi
Pozdrawiam
no i od wczoraj (albo wcześniej) mam małe zeberki, teraz musze je i ich rodiców odzielic do żłobka :D
No gratuluje :)
Ja wczoraj wymienialem w moich 80l z zeberkami wode. (50-50 i czyszczenie akwarium)
I musze przyznac ze doliczylem sie 193 =D sztuk narybku :) Sa one juz wielkosci ok. 2cm i nie sadze by byly juz wieksze straty w "ludziach" ;-)
Od razu uprzedze pytajacych i powiem ze ryby liczylem po kilka sztuk gdy je wylawialem :)
Ale i tak 4 rybki nie przezyly stresu :/ + 1 zostala przygnieciona kokosem :evil:
Obecnie karmie małe : skruszonym Cichlidem Tropicala (płatki) i Bio Vitem.
Cześć, jak wczesniej pisalem rozmnożyły mi sie zebry, najpierw przełozyłem je z rodzicami do innego zbiornika ale po tygodniu odzieliłem rodziców i znów pływają w ogólnym. Ale zauważyłem że druga samica złozyła ikre i wszystko zacznie sie od nowa. Mam w związku z tym pytanie czy moge odzielic samą ikre od rodziców i przerzucić ją do zbiornika z malutkimi pielegnicami??
Ja niestety tu nic niedoradze ale z tego co pisało gdzieś na innych postach to małe zeberki zostawione bez rodziców i tak sobie poradzą chodź nie będzie to pewnie taki wynik jak zostawiając małe z rodzicem :]
Jeśli o mnie chodzi to zostawiłbym małe w akwarium ogólnym, a przypilnowałbym już tych większych które są w osobnym akwarium :)
No chyba że dogadałeś sie już z jakimś panem "sklepikarzem" lub masz kupująych i masz z tego zysk. W przeciwnym wypadku nie warto : kilka oddasz kolegom, kilka jeszcze gdzieś ale i tak dużo zostanie i niebędzie co z nimi robic :) Ja już na forum pisałem że oddam Zeberki ale odezwu brak więc nieliczyłbym na cuda :)
Edit: aha no i niewiem jakiej wielkości masz te "wieksze" zeberki, niewiem czy niezjedzą tych młodych które wpuścisz do nich. :4:
Witam,
i jak Futro rozwiązałeś sprawe zeberek ? :) Pytam bo dzisiaj znowu samica złożyła nowe jaja ...
Myślałem by wrzucić jajka z kokosem do reszty małych zeberek bez rodziców ale zasłonić kokos z małymi jakąś siatką , workiem np. na wzór worka do zmieniaków małe otwory, 0 chemikalii.
http://www.nan0r.republika.pl/jajka.JPG
Tu widać rodziców z jajeczkami :P No i jak widać samiec sie zmienił po ostatnim porodzie.
Aha ... jakie macie może tła w akwariach ? bo ja te swoje cały czas zrywam , próbuje różnych "szybkich" kombinacji ale nic z tego :/ Trzeba faktycznie pomyśleć o DIY
Czesc chcem przelożyć ikre ale narazie zebry ją gdzies przeniosły i nie wiem za bardzo gdzie, ale jak tylko znajde to przekładam.
Czesc wylegly mi sie pielegnice w ogolnym i postanowilem je przełozyć do 2-tygodniowych małych pielegnic żeby razem sobie żyły, ale co sie okazało te 2-tygodniowe pielegnice zjadaja mi te małe. :(
mala_lady_pank
02-12-2005, 15:13
Mi właśnie wczoraj po raz enty dwie parki równocześnie złożyły ikre.... Już nie mam co robić z tymi małymi... :P
Jeśli chodzi o mnie...proponuję zostawić małe z rodzicami, a jeśli w akwa jest dużo innych ryb, które mogłyby pozjadać małe, to odłowić całą rodzinę do osobnego akwa(a najlepiej przed tarłem). Opieka tych ryb nad potomstwem jest według mnie jednym z najpiękniejszych zjawisk w akwarystyce :wink: Mogę godzinami siedzieć i patrzeć najpierw jak buduja sobie gniazdo, a na 2 dzień jak już opiekuja się ikrą a poźniej maluszkami....Coś cudownego :)
Ja mam w akwa dwie parki zeber i jeszcze kilka innych ryb (niestety nie mam możliwości NA RAZIE <lol> zostawić zeber samych w akwa, ale mam nadzieję, że niedlugo się to zmieni :D ) i ostatnio musiałam oddzielać małe od rodziców, bo już kilka razy zostały zjedzone przez inne ryby... :( Ale były to jedne z najgorszych chwil w mojej przygodzie z akwarystyką......nigdy nie zapomne jak samica biła się ze mną o swoje dzieci i jak ich potem szukała...... :( Miałam wyrzuty sumienia przez cały dzień..... :roll:
Pozdrawiam!
Witam wszystkich. Dziś moja para zeber złozyłą ikrę, zauważyłem, ze samica opiekuje się ikrą, a samiec jakiś niemrawy jest :? I stad takie pytanko, bo mam w akwarium kiryska jednego ,gurami i samiczke bojownika(pozostałosci po starym akwarium) Zebry pomimo tarła nie sa jakoś agresywne do starych rybek i stąd pytanie czy Te stare rybki mogą jakoś zagrozić ikrze? bo martwie się ze samica sama np w nocy może nie upilnowac narybku, tym bardziej, że jakoś ikre po chińsku złozyła na kamieniu, pomimo tego, ze ma kokos :? Samica jest agresywna, a samiec w ogóle :shock: Czy mam odławiać stare rybki, które dosc swobodnie czują się w akwarium?
Czesc wylegly mi sie pielegnice w ogolnym i postanowilem je przełozyć do 2-tygodniowych małych pielegnic żeby razem sobie żyły, ale co sie okazało te 2-tygodniowe pielegnice zjadaja mi te małe. :(
Troche puźno tu zajrzałem. :?
Po pierwsze niepowinno się rozdzielać pary rodziców opiekujących się ikrą. Samca jeszcze niby można, ale samicy ja nie radze.
Potem ryby muszą się parować od nowa, a to nie zawsze się udaje.
Sprzeczki między rodzicami pojawiają się, gdy w akwa nie ma innych ryb i samiec jest bezrobotny(powinien bronić terytorium) , i ogulnie napięcia między rodzicami są normalne.
Większe młode będą zjadać mniejsze, nawet, gdy są z tego samego lęgu.
Ikry nie powinno się zabierać rodzicom- większe prawdopodobieństwo niepowodzenia, jak coś to młode, które już zaczynają pływać.
tym bardziej, że jakoś ikre po chińsku złozyła na kamieniu, pomimo tego, ze ma kokos Confused
Pochińsku powiadasz :D :D :D A najśmieszniejsze jest to, że to właśnie w naturalnym środowisku zebry składają ikrę na kamieniach :D .
Napewno Twoje inne ryby nie zjedzą ikry, najwyżej młode, które będą zbyt odpływać od rodziców.
To, że samiec jest mało agresywny to wynik przerużnych doświadczeń jakich zapewne doświadczył w swoim życiu.
Mój samiec p. niebieskołuskiej był tak płochliwy, że bał się mojej ręki :? , a samica mimo iż 2 razy mniejsza broniła ikry do końca. W nocy zapewne położyła się na ikrze, by obronić ją przed atakiem suma, który ogołocił ją z prawie wszystkich łusek na jednym boku(cudem ją odratowałem).
Gdy z akwa(200l) zabrałem inne ryby wszystko było super i obserwacja pielęgnic to naprawde coś pięknego. Z zebrami miałem podobnie.
Powodzenia w chodowaniu pielęgniczek :D
A jednak odłowiłem reszte rybek, zabardzo się boje o ewentualny narybek, tym bardziej, że to pierwsza ikra :) Samiczka pilnuje ikry, a samiec sobie ''siedzi'' po odłowieniu rybek uznał, że zajmie się ikrą, ale samica skutecznie wybiła mu to z głowy :twisted: A robi sie w stosunku do niego agresywna jakw łączam oświetlenie :lol: Odezwe się jak się coś urodzi (jak się urodzi :? )
Ja mam jedną parę zebr w osobnym akwa(dostałam te ryby od kogoś) i już po ok.2 tygodniach z kokosa wypłynęły małe zeberki ok.100 sztuk.Przy dobrych parametrach,stałej temp,napowietrzaniu łatwo się rozmnażają.Pozdrawiam. :wink:
Słuchajcie jestem troszkę zaskoczony :o
Bo tak jak mówiłem była ikra, samica się nią zajmowałą, wczoraj jeszcze spoglądałem, było widac nawet jakiś zarys w jajeczkach, a dziś patrze i ikry nie ma :shock: wiec szukałem narybku ale też nie ma, a samica zachowuje się jakby nigy nic, pływa sobie z samcem :shock: którego wcześniej nie dopuszczała i zastanawiam sie czy mogła zjesć ikrę? bo jakby się wykluły małe to zostały by te jajeczka które nie sa zapłodnione, a takie też były, a tu kompletnie nic :( już nie wiem co o tym myśleć :(
A u mnie po pierwszym i nieudanym tarle, jest już nowa ikra :roll: tylko tym razem zajmuje się nią samiec, zobaczymy czy coś z tego będzie :roll:
A ja mam problem odwrotny-cały cas składają ikrę i jeszcze z poprzedniego miotu mam ok.70 zeberek,a już są nowe młode i nie mam pomysłów co zrobić z taką ilością zebr.Pozdrawiam.
Heh a ja już sam zgłupiałem :?
Pojawiła się ta ikra, pilnował jej samiec, a na drugi dzień, samica złozył ikrę w innym miejscu, tzn po drugiej stronia kamienia i ona pilnowała swojej :shock: Wynika z tego, ze mam 2 samice, bo jak samica może z nia na dzień złozyć druga ikrę :? A nie chce mi się w to wierzyć, bo ''samiec'' ma naprwde mocno wyciągniete płetwy, jest większy, dał bym głowę, ze to samiec :shock: I już sam nic nie wiem, z obu ikr nici :( ALe o co w tym wszystkim biega to ja już nie wiem
Czasem tak bywa. Jak masz w akwa dwie samice i żadnego samca, to mogą one składać ikre, tak jak powiedziałeś. Jeżeli wszystkie jajeczka zrobią się białe i spleśnieją to onzacza, że na 100% masz dwie samice. Kolega miał dwie samice akary błękitnej i razem składały one ikre. Jedna po jednej stronie muszli, a druga po drugiej. Razem pływały, broniły ikry i ogulnie zachowywały się jak para. :D Cuż nie tylko ludzie mają rużne odchyły :wink:
A tak naprawde takie zachowanie jest spowodowane nie naturalnym brakiem samców w akwarium.
Ale wiesz, problemem jest to, że ten mój ''samiec'' to ma wygląd 100% samca, i się bardzo wyraźnie róznią od siebie tymi płetwami, bo ''samiec'' ma ją wyciągniętą, do połowy płetwy ogonowej,jest większy i w ogóle a samica ma krótką tę płetw i ma pomarańczowe łuski, tyle, że u ''samca'' zauważyłem jedną taką łuskę (pomarańczową) :( no ale cóz, musza być to 2 samiczki, bo obie ikry splesniały :(
podwysz sobie temperature do 26 stopnic celcjusza ja tesz mamrybki pielengnice i tesz mi sie rozmnażajom ale ja w akwarium mam 26 stopni
Pielęgnice Zabry to chyba jedne z najłatwiej rozmnażających się pielęgnic w akwariach. Mam jedną parę (moim zdaniem przepięknych ryb) z której rególarnie uzyskuję przychówek a potem nie wiem co z nim zrobić i szukam by ktoś zechciał je sobie wziąć. Obecnie pływa jakieś 130 małych i jak zwykle szybko rosną. Za jakieś 4 - 5 tygodni bedą nadawały się do oddania więc przy okazji jak ktoś sobie życzy to proszę o kontakt.
wojttaszek
10-11-2005, 15:17
ja tam rozmnozylem parke w 40 litrowym akwa. Woda ok. 28 stopni a w parametry sie nie bawie :P Powiem ci ze jesli raz sie rozmnożą to potem bedą robić to cały czas. Ja wogole dziwie sie ze mi sie udalo bo akwa bylo brudne, smierdzące (bylem na kloni) a ty patrze ikra.... :) niestety tatus zjadl narybek. Za drugim razem rozmozyly sie ok 2 tyg po wczesniejszym i sie opiekowaly ale niestety bylo lekkie spięcie prądu i.... podnisla sie "troche" temperatura i narbyek zdechl. wiecej ich nie rozmnazalem bo... samiec zabil samice i stracilem serce do tych ryb :P
siema.jak kupiłem zeberki 3 dni temu i juz maja ikre
siema,ja kupiłem 3 dni temu zeberki i juz maja ikre ale obawiam sie ze nie przeżyja im jajeczka bo mam pawieoką w akwarium i mysle ze im on zje ta ikre
kiedy oddzielić młode wyklute 2 dni temu zeberki od reszty??
Marcin54321
02-18-2006, 12:26
mam ikre zeberek i samica goni od nich samaca niewiem czy to jest normalne?? pozdrawaiam
jak sie mlode wylegaja to nalezy samca wylowic..(przy zebrach) czasem im cos odbija i dobieraja sie do gniazda... a czesto sama samica traktuje go jak intruza...zrobil swoje i wynocha..:p okrutne i jakie prawdziwe..:P hehehe
mi zebry skladaly ikre co miesiac... bylo to bardzo uciazliwe.. bo trzymalam je z innymi rybami i wiadomo co sie dzialo.. samica wprowadzala taki terror w zbiorniku ze reszta ryb siedziala w drugim kacie. Nigdy jednak nic sie nie wyklulo.. zazwyczaj ikra plesniala. kilka razy prbbowalam oddzielic pare do innego zbiornika.. wyczynialam cuda doslownie i nic..:/ diopiero jak przyszlo do czyszcenia akwa glownego... bo byl w nim juz naprawde syf i herbata... ja patrze... heh a tam samica siedzi z ikra pod korzeniem.. wylowilam wszystkie ryby i chcialam poczekac az ikra splesnieje.. i rybka przestanie jej bronic zeby nie wywolywac szoku naglym oddzieleniem od jajeczek.. i co????... I sie kurcze wylegly..:D heheh nie mialy kiedy.. tylko jak parametry wody byly naprawde koszmarne??:P Reasumujac.. nie ma reguly na rozrod... mozna kierowac sie chyba najwieksza prawda ze wszystko jest dzielem przypadku i nadchodzi w najmniej spodziewanej chwili..:P
Marcin54321
02-21-2006, 20:47
mialem ikre 3 dni i powinny sie wykluc mlode a potem chyba samica zjadla ta ikre czemu ?? sa jakies pomysly (ikra zeberek oczywsiscie )
HA !! A ja właśnie byłem świadkiem pięknego tarła pielęgnic czerwonych. Trwało ok 30 min. Samiczka złozyła ikre w kokosie.
Ok 2 tyg temu też było tarło ale ikra zniknęła po 24 godz.
Zobaczymy czy teraz coś wyjdzie. Poźniej wrzuce zdjęcia.
witam wszystkich! :D
Mam pytanie czy jeśli mam młode zebry to moge je bez problemu przenieść z ogolnego akwarium do osobnego razem z rodzicami???Czy jak pare przeniose pierwsze a młode potem to czy mi nie zjedza maluchów???
Czekam na odpowiedzi! :mrgreen:
a jak małe zebry sie już wykluły :?:
mam akwarium 500l.dorosłe ryby: 3 pielęgnice pewiookie , 1 pielęgnice niebieskołuską , 2 skalary , 5 kirysów spiżowych i 5 tygrysich , 1 żmije , 2 małe glonojady i jeden duży , 5 pielęgnic zeber.Zjajek wykluły mi się dwa dni temu małe zebry
mam je w ogólnym odgrodzone szybą
są tam razem z rodzicami
czeba je dać do innego akarium ????????
co z nimi robić żeby duże nie zjadły
małe już dawnoi sie wykluły i już są sporych rozmiarów :lol:
zauważyliśmy je w piątek, nie dawno :D
MarcinWisła
01-15-2007, 21:15
jak masz za szyba to chyba nic sie niestanie... niezostana zjedzone wsumie niewiem jak mozesz trzymac takie ryby ze skalatami :P i co to zmija;d?? dla bezpieczenstwa mozesz je przenies ;] nawet bez rodzicow ja tak wychowalem mlode jak dlamnie to pilegnica zebra to glupik wsrod pielegnic ale bardzo piekna jak prawie wszytkie pilegnice pozdrawiam i powodzenia
żmiji już nie ma bo wciaglo ją do filtra
a drugie akwarium musze dopiero kupić
MarcinWisła
01-17-2007, 10:57
i jak tam mlode zeberki?? a mam jeszcze pytanie skalary nie sa obgryzione
ale jaka Ty zmije trzymalas w akwarium pozdrawiam
żmija im nic nie robiła i mam zamiar kupić nową
a skalary nic nie są obgryzione
a i sory pomylilam się co do wielkosci mojego akwa ma ono 370 l a nie 500
źle mi podano
a ta żmija to jakiś trzciniak czy coś takiego
BoBeK1993
01-27-2007, 19:44
W moim miescie w pizzerii jest jedna duza pawiooka, jeden kirysek (pawiooka miala juz go w pysku :lol: ) taki jakis dziwny jakby kirys xD i peeeeeeeeeeeeelno zebr.
Na poczatku bylo kilka, jedno tarlo i teraz juz drugie jak pawiooka podplywa ( a jest wielka :roll: ) to zebry ja odganiaja :wink: wlasciciel dodal filtr tam gdzie zebry siedza i pilnuja malych :wink:
Jeszcze jeden mieszkaniec akwa to glonus ze 40 cm
Akwa 300L zebr jest ze 20 takich od 3cm do 9cm. :D