Zobacz pełną wersję : Pokrywa z PVC
jak ma ktoś problem z czego zrobić pokrywe to najleprzy materiał na pokrywe to panele PVC łatwo dociąć posklejać i nie nasiąka.
Los_Sandalos
09-24-2004, 09:35
Najlepszym materiałem IMO są płyty ze spienionego PVC
Malefisto
09-25-2004, 20:44
Popieram spienione pcv jest bardzo dobrym materialem na pokrywe tanie i dotna jak bedziesz chciał
Los_Sandalos
09-25-2004, 21:20
Cięcie PVC w postaci spienionej jest bardzo proste - wystarczy typowy nóż do tapet. Przeciągnąć 2 - 3 razy i ładnie pęka(zawsze po lini). Ja miałem grubą płytę, ale większość akwarystów stosuje cienkie(tanie) a te można praktycznie nożyczkami ciąć.
dziadekk
09-26-2004, 09:12
Cięcia IMO nie powinieneś zlecać w miejscu zakupu.
Najlepiej wykonać je samemu w domu. Jak pisze Los_ to banał, ale chodzi o to, że zawsze możesz wpaść na jakiś pomysł ze zmianą kształtu i wtedy nie będziesz musiał kupować nowego kawałka źle dociętej płyty. :wink:
Jeżeli to ma być do wielkości baniaka którą podajesz w podpisie to proponuję minimum 8mm.
To powinno wystarczyć ale będziesz musiał dać trochę wzmocnień usztywniających. 8)
Ktoś twierdzi, że pcv spienione jest tanie. Ja widziałem za ok 50zł/m2 gr.3mm. Czy to wg Was tanio, czy powinienem poszukać tańszego źródła?
Tak Przy okazji. Może robił ktoś pokrywę z płyt z poliwęglanu komorowego?
Los_Sandalos
09-27-2004, 18:35
Tani - względnie - popatrz plexi to jednak cena wyda Ci się niska.
Poliwenglan komorowy to ciekawa propozycja, nie wiem tylko jak to kleić(może jest jakiś system złączek?).
Płyt ze spienionego PVC można poszukać po znajomych - często zrobione są z niego reklamy(tak ja zdobyłem).
Koleszek
09-27-2004, 20:55
Przy większym akwa i płytach PCV 3 mm jest problem ze sztywnością całej kondtrukcji. Zależy też, jakie oświetlenie montujemy. Oświetlenie dobrze zaplanowane może być od razu konstrukcją usztywniającą.
Los_Sandalos
09-27-2004, 21:11
Płyta 3mm nadaje się chyba tylko i wyłącznie na pokrwy do akwariów do ok 80cm długości(do około 100l). Przy większych pokrywach ciężko mimo wzmocnień uzyskać zadowalającą sztywność.
Ja mam baniak 80x30 i pokrywę robiłem z płyty 6 mm. Jakoś 3 mm do mnie nie gadała :wink:
hmmmmmmmm ciezka sprawa zeby wyszlo tanio ja bym zrobil hqi ale na trofy to niepotrzebne.
z pcv zrobilbym tylko boki obudowy gora jakas sklejka oklejona folia aluminiowa a reszta tak jak u duch na jakims stelerzu tak bedzie ladnie i tanio
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4249&highlight=pokrywa
Malefisto
09-28-2004, 10:17
Ja kupowalem tutaj jest tanio http://www.taniareklama.pl/ nie musisz kupować całej płyty tylko interesujacy cie wymiar nie doliczaja aż tak duzego odpadu jak w innych punktach w ktorych sie dowiadywalem.
Dodatkowo kupiłem tam folie odblaskowa (lusterko) za polowe ceny duzy arkusz bo była troche pognieciona w jednym miejscu, jest idealna do wyklejenia pokrywy czy odbłyśników.
A dobry i tani klej to dragon do rur pcv duza tuba kosztuje okolo 6 zł np w castoramie.
Co do ciecia to pierwsza pokrywe ciałem sam z pcw 4 mm i nie jestem zadowolony z równości cięć może to kwestia wprawy ale uwazam ze jak bym zlecil pociecie na miejscu to by bylo estetyczniej a kosztuje to już grosze musisz tylko dokładnie zaplanować sobie pokrywe.