PDA

Zobacz pełną wersję : Statecznik konwencjonalny+elektroliczny?

xcube
09-23-2004, 16:33
Planuję rozbudowę pokrywy przez dodanie dodatkowej świetlówki. Ponieważ mam w niej statecznik zwyczajny (z opisu wynika 2x30W, ale jeszcze nie rozwalałem obudowy by się przekonać), pragnę dołożyć tam statecznik elektroniczny 30W. Czy połączenie ich szeregowo nie przeszkodzi w poprawnej pracy obiegu prądu i czy wszystko będzie wporządku :?:

Jeszcze jedno: czytałem o dławikach z odzysku- od żarówki energooszczędnej. Jaka żarówka byłaby najlepsza do świetłowki 30W?

Los_Sandalos
09-23-2004, 16:58
Napisz jaśniej jak to chcesz podłączyć, narazie nic z tego nie moge wykapować. Oba układy tzn. ze statecznikiem konwencjonalnym i elektronicznym mogą się stykać(elektrycznie) wyłącznie w punkcie zasilania.
Co do przeróbki statecznika od świetlówki kompaktowej to z tego co wiem nie ma takich o mocy około 30 kilka wat. Trzeba by przerabiać elementy przetwornicy ale to chyba nie wchodzi u Ciebie w grę. Ja odradzam wszelkie tego typu wynalazki.

xcube
09-24-2004, 13:02
Sorrrry wielkie. Teraz zauważłem jaki straszny błąd popełniłem. Wszystko mi się pomieszało. Zauważłem gdzieś połączone świetlówki szeregowo i nie wiem czemu pomyślałem coś o statecznikach. Z fizyki jestem kompletna noga. Ehh, byłem wtedy bardzo zmęczony.

Przyjmijmy, że niczego nie było :wink:
Prośba do moderatorów/administartorów : możecie usunąć lub przynajmniej zamknąc ten temat? :roll: