Zobacz pełną wersję : Szanowni akwaryści pomocy !
Mam akwarium z pyszczakami, wymiary 100x35x30,trzymam w nim obecnie 23 mlode pyszczaki, mój problem polega na tym że zielenieje mi woda i akwarium (żwir, skałki) zarastają na brązowo. Zacząłem od zwykłego akwarium ogólnego, z ktorym nie miałem żadnych kłopotów z utrzymaniem czystości, postanowiłem przebranżować się na malawi, i zaczęły się klopoty, kompletnie nie panuje nad wodą.Najpierw woda była jakby mleczna, a żwir zarastał na brązowo. Poszedłem do akwarystycznego sprzedawca dał mi preparat Tropical MFC. Po zastosowaniu tego preparatu woda mi kompletnie zzieleniała, nie skutkowały podmiany wody, nawet 90% podmiany nic nie dawało za dwa dni było zielono. Postanowiłem kompletnie wymienić wodę.Dodałem preparatu Sera AQuatan. Zwir wypłukałem.Filter umyłem. Było ok. Po tygodniu woda jest zielona jak licho a dno brązowe. Kompletnie nie wiem dlaczego. Poprzednie akwarium ogólne miałem w kuchni, i jak już wyżej wspomniałem nie mialem z nim żadnych problemów, Wiem że akwarium jest poważnie przerybione (czekam aż będę mógł rozróżnić płeć i wtedy je przeżedze),ale poprzednie też było przerybione. Widziałem u kuzyna mniejsze akwarium w którym trzyma 20 dorosłych ryb i nie ma kompletnie kłopotu z wodą. Drugi powód jaki przychodzi mi do głowy to to że akwa stoi na przeciw okna, wprawdzie na końcu pokoju ale jest narażone na promienie słoneczne. Oświetlenie Power Glo Hagena 30w. Kamienie to jakieś skałki które kumpel przywiózł mi z gór świętokrzyskich, z wyglądu podobne do czerwonego piaskowca, niestety nie wiem co to za skałki. Filtr fan2. Temperatura wody 25stC.Niestety nie dysponuje zadnymi pomiarami parametrów wody.Proszę o pomoc w dojściu powodu zielenienia wody, i brązowienia kamieni.
Czy masz w akwarium rosliny, ile i jakie?
maziboss
09-22-2004, 11:44
1. ZA MAŁY FILTR !!!!!!! Dokup jakikolwiek filtr kubelkowy pyszczaki musza miec duuuuza nadfiltracje.
2. Za duze przerybienie przesadziles troche z tymi rybkami wiem ze chcesz pozniej rozroznic plec ale te ryby Ci poprostu nie urosna :/
3 Czy dokladnie wyczysciles ten zwir i skalki ? Ja swoje skalki szorowalem szczotka kazda po okolo 3 min ;)
4. Nie masz przypadkiem jakiegos korzenia akwa moze on powoduje metnienie wody ?
Od bardzo niedawna mam w akwie jedną kryptokoryne ale problem występował już wcześniej. Nie mam żadnych korzeni. Zwir plukałem trzy razy w ciepłej wodzie. Kamienie tylko umyłem bo przy ostatniej wymianie wody wsadziłem je po raz pierwszy. Zdaję sobie sprawe że w każdej z tych podpowiedzi jest dużo racji, ale nie daje mi spokoju że kilku znajomych ma podobne warunki w akwie a nawet bardziej ekstremalne a mimo to nie mają najmniejszych problemów z wodą.
to co masz w tym akwa i nazywasz filtrem nie wiem czy robi 10% normy wskazanej na to akwarium i tą obsadę.
biotop malawi - to takie 'cuś' co wymaga porządnej filtracji. w twoim akwarium szczerze powiedziawsze NIE MA filtracji. bo fan2 ze zwykłą gąbką to jest nic.
primo zatem - to kubełek z filtracją biologiczną - podkreślam - biologiczną.
pysczaki mają to do siebie że strasznie brudzą biologicznie wodę - wzrasta poziom azotanów i poziom amoniaku - niestety na oba te czynniki są wrażliwe i przy wysokich stężeniach nie będzie się im chciało zabardzo żyć ;)
zastanawiam się w ogóle - czy zakładając malawi poczytałeś conieco na temat zbiornika dla ryb z tego jeziora ? bo takie przerybienie i taki filtr to masakra.
moja diagnoza - brak filtracji biologicznej -> wzrost poziomu amoniaku i związków azotowych -> wysyp glonów pędzelkowych -> 'road to hell'
rada : koniecznie dokupienie filtra kubełkowego ( z nastawieniem na f.biologiczną) - redukcja obsady już teraz o połowę, i lektura solidnej porcji informacji o malawi,
3 warunki spełnione - a będzie szansa na powodzenie ;)
powodzenia zatem :P
(ps. tak z ciekawości : jak myłes tego filtra, i kto ci poradził podmianę wody 90% ? )
co do zbiornika kuzyna : to ma on malawi, nie posiada f.biologicznej i wszystko jest w porządku ? - chyba nie.
witaj twój problem nie jest mi obcy też przedstawiałem go na tym forum niikt mi nic nie powiedział na temat mojego filtra a rozwiązania podawali inne. rozumie unicorn-a filtracja to podstawa ale prawdopodobnie nie rozwiąże twoich problemów {ale filtr zmień}
-jednym z rozwiązań jest około cztero dniowe całkowite zaciemmnie akwa{wyłącz światło całośc owiń ręcznikiem lub czymś takim i czekaj}
-drugi które radziłbym ci mimo wszystko zrobić to posadzic więcej roślin nie znaczy to że masz zrobić holendra ale kilka ładnych anubiasów nie zaszkodzi a tylko pomoże roślinki zabierać będą składniki odżywcze glonom i ich rozwój powiniem się zachamować.
pozdrawiam i miłej walki
mhmm .. sam osobiście nigdy nie używałem zaciemniania zbiornika do jakich kolwiek celów, bo uważam to za sposób dziwny, i nieskutkujący na dłuższą metę (nawrot problemu).
ja się będę upierał jednak przy swoim ;] - uważam że nawet wrzucenie do zbiornika bio-max'a, albo amona-remover pomoże.
osobiście radziłbym je zastosować w filtrze zewnetrznym, ale i w akwa przy odpowiedniej cyrkulacji wody - to powinno pomóc :)
Dzięki za wszystkie rady. Na razie zmniejszylem obsade do 13 szt, podmieniłem 20% wody i ograniczyłem dostęp światła naturalnego, jutro dokupie kilka anubiasów. Na filtr zewnętrzny na razie nie mogę sobie pozwolić.
Czy te anubiasy są łatwo dostępne w sklepach akwarystycznych?
Witam ponownie! Zgodnie z radą Unicorna zakupilem filtr zewnętrzny i tak jak radził Sikora6 wsadziłem dwa anubiasy. Teraz mój akwa to
-akwa 100x35x30
-Aqua El FZKN1 z standardowymi wkładami (gąbka, CarboMax, BioCeraMax UltraPro)
-Aqua El FAN2
-Aqua El grzałka 150w
-pokrywa z plexi własnej roboty
-oświetlenie Hagen Power Glo 30w
-oświetlenie nocne na diodach led
-5 yellow 3cm
3 auratusy 5cm
3 maingano 5cm
3 maylandia greshakei 7cm
1 glonojad
-2 anubias affzeli, 1 cryptocoryna
-kokos
-żwirek akwarystychny jasny (chyba najzwyklejszy) 5-7mm
-dwie sterty twardych skałek w kolorze ceglistym które koleś przywiózł mi z gór świętokrzyskich (nie znam nazwy)
Piszę to wszystko ponownie ponieważ pomimo zastosowanie się do większości ww rad problem nie ustępuje. Woda jest mętna, jakby mleczna, lekko zzieleniała, a żwirek pokrywa się brązowym nalotem.
Nie probowałem jeszcze 5 dniowego zaciemnienia i bio-max'a, albo amona-removera. Zjechałem trochę z obsadą, zwiększyłem znacznie filtracje, wsadziłem rośliny i co? i nic!
Panowie proszę o dalsze wskazówki może jakaś chemia bo dostaje depresji jak patrzę na akwarium.
Powiem tak-raczej napewno to nie jest przyczyna przerybienia.
mam podobny problem wszystko mi porasta glonami zielenicami i okrzemkiem
akwa 375l
lampa UV
magnertyzer
fluval 404
hydor1000
sporo anubiasów
tylko 10 małych pysi
zaciemniałem akwarium
sięgnołem po chemie
I NIC???
sam juz nie wiem z PALETKAMI miałem mniej problemów!
jak widzisz nie pomogę ci ale z chęcia pośledze wątek
POZDRO
A jakiego rodzaju rosną te glony? Czy sa nitkowate czy inne?
W Malawii zielone glony na kamieniach zawsze porosną nawet przy bardzo małej ilości naturalnego światła - wiem, bo miałem akwa w ciemnym przedpokoju. Trzeba to zaakceptować - z resztą ma to swój urok i wygląda naturalnie.
Co do fltracjii to obawiam się, że chyba jest nadal za mała. Ja miałem w 150 litrach 15 pyszczaków prawie dorosłych. Filtrował to Fluval 204 + Aguael Fan 3 - tak to chyba się nazywa jako podżwirowy. Jak się trochę Fluval przypchał to woda zrobiła mi się też mętna. Na szczęście miałem jeszcze starego Fluvala 203 - trochę głośno chodził ale go podłączyłem i wszystko było O.K.
Trzeba było od razu brać FZKN 2. Niewiele droższy a większy. Wywal węgiel - po tygodniu więcej oddaje niż oczyszcza i zapakuj na maxa ceramiki. Wymieniaj z 30 % wody co tydzień lub jeśli masz czas to mniejsze ilości ale częściej.
Jak nisko stoii filtr w stosunku do akwa? Im wyżej ma pchać wodę tym mniejszy jest przepływ - daj go max. blisko akwa(chodzi o wysokość).
Czy pokój jest mocno i przez długi czas nasłoneczniony (południwa strona)? Światło nie musi bezpośrednio padać na akwa żeby glony szybko rosły.
Posadzenie anubiasów nic nie da bo to roślina wolno rosnąca więc nie pobiera za wiele substancji a poza tym pysie obskubią to co będzie świeże - przy innych rybach miałem piękne anubiasy a teraz żona każe mi je wywalić bo wyglądają strasznie.
Co do chemii to raczej nic tu nie da. Efekt będzie krótkotrwały.
Popraw jeszcze filtrację. Moze zrób sobie sam filtr - będzie taniej.
A - jeszce jedno - filtr oczywiście pracuje 24 godziny na dobę?
To by było na tyle moim skromnym zdaniem.
Jeszcze o jednym zapomnialem - przy podmianach wody czyść zwir specjalnym kielichem. Gnijące resztki tworzą pożywkę dla glonów.
Jeszcze jedna ważna sprawa. Ty kupiłeś chyba filtr Fzn-1. Jest to najmniejszy z filtrów kaskadowych. Ja myślałem, że kupiłeś FZKN 150 jest to zewn. filtr kubełkowy a ja bym od razu kupił FZKN 250 na allegro kosztują 190 zł. Jeśli jest tak jak właśnie myślę to na 100% masz za małą filtracje i Twoja woda się nie zmieni !!!
Po pierwsze akwa nie jest narażone na promienie słoneczne
Po drugie mój filtr to kubełkowy FZKN 150
Po trzecie pisałem już o moim kuzynie który w 100 litrach trzyma ponad 20 pielęgnic z czego większość to pysie i ma filtr wewn Aqua Szut 8w i to
wszystko, i ma krystalicznie czystą wodę i ani śladu po jakichkolwiek glonach- i co ty na to? Znam jeszcze wiele takich przypadków i to nie z opowieści tylko widziałem na własne oczy jak 20 pysi pływa w czyściutkiej wodzie przy samym fanie2. Wiem że to nie może być przykład, ale to daje mi do myślenia że chodzi tu o jakiś konkretny czynnik i nie sądzę żeby to bylo przerybienie czy w tej chwili zbyt mała filtracja.Co do dojrzewania akwa bo ten temat też był poruszony to ile to może trwać? Co do rodzaju i kształtu glonów to u mnie jako takie glony zielone nie występują kamienie nie są niczym porośnięte tylko żwirek pokrywa się ale na brązowo no i na przedniej szybie zaczynają się pojawiać coś jakby mikrowłoski w kolorze najbardziej zbliżonym do białego. No i przyznam się jeszcze że nie daje się wodzie odstać dłużej niż dwie godziny,dodająć aqua safe, więc ten czynnik od dzisiaj zmieniam na 24h. Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
Ja dalej obstawiam za malą filtrację. Jak Ci wcześniej pisałem Fluval 204 z Fan 3 nie wystarczał i to w 150-ciu litrach.
Poza tym rybki hoduję już pare latek i nigdy nie miałem klopotów z wodą - nawet jak miałem chwile słabości i nie bardzo o nie dbałem. Może coś jest nie tak z ujęciem Twojej wody? Nic więcej nie mogę wymyśleć.
Możesz mi przesłać fotki akwa na maila?
P.S.
Akwa dojrzewa z tydzień. Dokladnie nie wiem bo nigdy tego nie przestrzegałem. Po prostu po kilku dniach woda robi się kryształ i jest O.K.
Wodę leję prosto z sieci - robię tak od lat. 0 problemów.
Spróbuj może znajdziesz coś tutaj[/url]http://www.glony.republika.pl/. Oprucz tego poszukaj nahttp://www.holenderskie.pl/[url]
Pod tym pierwszym linkiem obejrzałem sobie fotki mnustwa glonów, ale co ciekawe w każdym przypadku woda zdawała się przejżysta ja mam w tej chwili zielone akwa z widocznością ok 10 cm. Chętnie wziąłbym te wszystkie glony do siebie w zamian za przejżystą wodę.
Pytanie. Co ile mogę robić 30% podmiany wody odstanej 24h? Czy mogę co 2 dzień czy raczej jest to niewskazane?
Witaj ponownie!
Mleczne zmętnienie najprawdopodobniej spowodowane jest przez pierwotniaki. Proponuję Ci podmianę 50% wody, która najpierw powinna być podgrzana do temp. powyżej 72 st.C. Oczywiście trzeba ją wlać dopiero po schłodzeniu. Do filtra włożył bym przewidzianą na twoje akw. ilość tabletek "Bactozynu" lub wlał "Nitriwec" co spowoduje rozwój bakterii nitryfikacyjnych które wyeliminują produkty przemiany meterii. No i szybko rosnące rośliny na teraz a w przyszłości może jakieś żabienice. Rozwiązaniem jest też użycia preparatów przeciw glonowych , Sery lub JBL. Preparaty usuną jednak tylko skutki a nie przyczyny. Najważniejsza rzecz to cierpliwość i nie trać nadzieji.
Ps Podgrzenie wody spowoduje eliminację wszystkich organizmów białkowych w tym pierwotniaków.
Sprostowanie. Zmętnienie początkowo było mleczne teraz przeszło w zzielenienie.Czy na to ta metoda też powinna pomóc? Czy to ponad 72 stopnie może być zagotowaniem wody bo nie bardzo mam taki termometr a palcem sprawdzać mi się nie usmiecha? i czy wymienione przez ciebie tabletki dają długotrwały efekt?
razwązanie jest jedno zaciemnic zbiornik podawac malo jedzenia i problem minie przy kazdej podmianie wody wlewasz nowy pokarm dla pierwotniaków cierpliwosc i tyle zielona woda nikomu nie szkodzi poprostu jest efekt do bani jeszcze raz cierplieosc.
Wodę możesz zagotować. Jeśli chodzi o tabletki to znajdują się w nich szczepy bakteri nitryfikacyjnych. Rozwiną się one w filtrze i podłożu. Zadaniem bakteri jest przetwożenie związków fosforu i azotu które normalnie są absorbowane przez rośliny. W twoim zbiorniku roślin praktycznie nie ma w związku z czym glony nie mają konkurencji pokarmowej i mogą rozwijać się bez przeszkód. Dobrze jest także wrzucić do akwarium kilka (około 6-10 na 100l.)szyszek olchowych które wydzielają do wody garbniki zapobiegające rozwojowi glonów. Reasumując nachwilę obecną masz wybór albo środki glonobójcze albo zaciemnienie.
Znalazłem też coś takiego:
Mam notoryczny problem z zakwitem wody w akwarium. Walczę z nim dostatecznie długo aby stwierdzić że nie wynika on z nadmiaru światła ani z żadnego innego "pospolitego" czynnika powodującego inwazję glonów. Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś czynnik powodujący, że akurat ten typ glonów upodobał sobie moje akwaria? Korzystam z wody z filtra RO z domieszką wody wodociągowej. Mogę zaznaczyć że woda płynąca z mojego kranu jest katastrofalna: twardość ogólna 36n, węglanowa 22n, pH 7,5. W akwarium utrzymuję twardość ogólną ok. 6n i pH 6,6 (dozowanie CO2). Oświetlenie ok.0,5W/litr (świetlówki Hagen i Philips) Witold Sławiński, Gliwice
Witold Sławiński, Gliwice, 05.12.2001 20:27
Tzw. "zielona woda", czyli mikroskopijne glony pływające, mają potrzeby pokarmowe bardzo zbliżone do roślin wyższych. Oznacza to, że jeśli Twoja woda zawiera substancje dobrze wpływające na wzrost roślin wyższych, a roślin tych jest stosunkowo niewiele, może pojawić się "zielona woda".
Jeśli zależy Ci na dokładnym ustaleniu, jaka może być przyczyna powstawania zakwitu wody, powinieneś dokładnie przetestować wodę dodawaną do akwarium (woda w akwarium będzie w dużej mierze pozbawiona tych substancji bo zostaną one szybko wchłonięte przez glony). Powinieneś zwrócić uwagę na poziom substancji azotowych (przede wszystkim NO3), poziom fosforanów, a także żelaza i potasu.
Najczęstszym powodem występowania zielonej wody w akwarium z roślinami jest brak równowagi mikroelementów. Jeśli rośliny są nawożone w nieodpowiedni sposób i brak im jednego z mikroelementów, nie mogą wykorzystać też pozostałych, które są z kolei bardzo chętnie wykorzystywane przez glony.
Roślinom najczęściej brakuje azotu i potasu, podczas gdy w wodzie jest nadmiar żelaza i fosforanów. Dodanie azotu (np. w postaci KNO3) i/lub potasu (np. w postaci K2SO4) może pomóc, jeśli masz w akwarium dużo roślin (o tym czy w zbiorniku są rośliny niestety nie napisałeś). Wtedy rośliny wchłoną mikroelementy szybciej niż glony i te drugie zginą z braku pożywienia.
Jeśli chcesz po prostu zlikwidować zakwit wody w akwarium, najlepiej sięgnąć po metody mechaniczne lub naturalne, jedynie w ostateczności stosować środki chemiczne przeciwko glonom. Najlepsze metody mechaniczne to filtr (lampa) UV i filtr diatomowy. Filtry diatomowe niestety nie są sprowadzane jeszcze do Polski. Są to urządzenia filtrujące wodę mechanicznie za pomocą ziemi okrzemkowej. Wychwytują najmniejsze zawiesiny i powodują, że woda w zbiorniku staje się kryształowa.
Z kolei najlepszą metodą naturalną są żywe rozwielitki (dafnie). Umieszczasz je w akwarium w koszyku z siatki o drobnych oczkach (by dafnie nie wypłynęły i nie mogły być zjedzone przez ryby), a w kilka dni oczyszczą akwarium. Niestety być może kurację będzie trzeba powtarzać, bo "zielona woda" lub pojawiać się ponownie po jakimś czasie.
Więcej na temat "zielonej wody" poczytasz w serwisie The Krib.
Tomasz Nidecki
Masz tutaj link pod którym jest dużo informacji.http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/artykuly/as_glony.html
I jeszcze jedenhttp://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Zobacz też na samym dole tej strony:http://www.pmp.p-net.pl/walka_z_glonami.htm
A może rozwiązaniem by było ryby dać komuś na przechowanie a akwarium starannie od początku założyć????
Kiedy pierwszy raz startowałem z tym akwarium pierwsze ryby wpuścilem po 5 dniach od zalania przez ten okres filter pracował non stop. Mimo to skończyło się to zielonką. Nie wiem co mogę zrobić lepiej. Może zalać go bonaquą :) a tak na poważnie na razie sprubuję opcji podmieniania przegotowanej i pożądnie odstanej wody jeżeli to nie da skutku znajomy poradzil mi abym wziął od kuzyna ktory nie ma żadnych problemów z wodą kawałek waty filtrującej z filtra wewn. i wsadził go do moich filtrów w celu rozwinięcia kultur bakterii które niewątpliwie u niego w filtrze występują. Co o tym sądzicie? Opcje z ponownym urządzeniem akwa też oczywiście wezmę pod uwagę ale dopiero gdy wszystkie inne zawiodą.
http://www.pmp.p-net.pl/walka_z_glonami.htm Link jako pierwsz zapodał Tuna.Ciekawe czy torf opisany w tym artykule nie obniża za bardzo PH?
Podając ten link nie miałem na myśli torfu , gdyż rzeczywiście obniża on bardzo ph. Myślałem o bardzo wydajnym filtrowaniu jak jest to opisane na samym dole strony przy zdjęciu przedstawiającym zielony zakwit wody.
Nie chciałem zasugerować że namawiasz mnie na torf tylko sam złapałem chrapke na jego zastosowanie ale wiedziałem że jest zbyt skuteczny żeby był dopuszczalny. To nie może być takie proste. Popytam w zoologu o opisaną tam watę perlonową. Właśnie zaraz ładuję do akwa 30 litrów przegotowanej dwudniowej wody.
A może rozwiązaniem by było ryby dać komuś na przechowanie a akwarium starannie od początku założyć????
Mógłbyś pokrótce opisać staranne założenie akwarium?
Mógłbyś pokrótce opisać staranne założenie akwarium?
Napewno napisze niedlugo wlasny artykul o tym a narazie polecam lekture www.malawi.org.pl i www.malawi.pl tam znajdziesz jak starannie malawi zalozyc i urzadzic, jakbys byl ty jak i inni zainteresowani moimi artykulami to prosze o list na malawi@vp.pl pozdrawiam.
Po 4 miesiącach walki wygrałem!!! Pomogło czterodniowe zaciemnienie akwa, a przyczyny dopatruję się w tym że podmieniałem niewystarczająco odstałą wodę i za każdą podmianą wody wybijałem w filtrach bakterie odpowiedzialne za filtrację. Pozostało mi jeszcze pozbycie się okrzemków ale te w porównaniu z zieloną wodą są piękne. Dzięki za wszystkie podpowiedzi, i polecam wszystkim wytrwałość w walce z intruzami naszych akwariów!
Gratuluje i zycze dalszych sukcesow!
Przeżyłem to sam i raczej wiem w czym tkwi twój problem.
U mnie poszło o żwir. Strasznie podobały mi się akwa zbiałym żwirkiem i pogoniłem do sklepu. Zakupiłem takowy. Płukałem pół dnia . Usypałem i co??? Przez kilka miesięcy tak jak u ciebie. Woda mleczna i niewiem dlaczego porost glonów. Códowałem i wkońcu wywaliłem go i powruciłem do normalnego rzecznego. Jest super. Woda kryształ. A filtr tylkoFAN-3 na 126l.
4-glonojad
2-kosiarki
4-kiryski
2-kiryśniki
i sporo pysiów malawi
Przeżyłem to sam i raczej wiem w czym tkwi twój problem.
U mnie poszło o żwir. Strasznie podobały mi się akwa zbiałym żwirkiem i pogoniłem do sklepu. Zakupiłem takowy. Płukałem pół dnia . Usypałem i co??? Przez kilka miesięcy tak jak u ciebie. Woda mleczna i niewiem dlaczego porost glonów. Códowałem i wkońcu wywaliłem go i powruciłem do normalnego rzecznego. Jest super. Woda kryształ. A filtr tylkoFAN-3 na 126l.
4-glonojad
2-kosiarki
4-kiryski
2-kiryśniki
i sporo pysiów malawi
lol takie ryby z pyszczakami trzymasz heh i jeszcze w temacie wyzej sie pytasz ze chcesz przygarnac nowe i to na dodatek nie Mbuna ojojojoj. Sorry ze nie na temat ale jak zobaczylem jakie ryby to musialem odpisac :P
i za każdą podmianą wody wybijałem w filtrach bakterie odpowiedzialne za filtrację.
w zwiazku z powyższą wypowiedzią pytam jak często czyścic wkłady w filtrach, a dokladnie chodzi mi o filtr wew. aquaszut 8w turbo, wkłądy to standardowo włóknina tak jak ten filtr ma orginalnie i dolożony drugi kubelek z ceramiką??
pzdr
Filtry powinno sie czyscic jak najrzadziej poniewaz osadzaja sie na nich bakterie sprzyjajace poprawnym warunkom w akwarium :]. Gdy bedziem czyscic filtr za czesto bakterie nie zdazam sie odrodzic i zostanie zachwiana rownowaga w akwarium. Ja czyszcze filtr wtedy gdy widze ze juz wolniej chodzi :P czyli gdzies tak raz na 2-3 miesiace a kubelkowy jakbym mial to raz na pol roku :wink:
Ja z kolei nie moge sobie poradzić z moim akwarium...też glony, tyle ze porastają (narazie) tylko szyby, takie malutkie wyglądające jak plemniki przyczepione ogonkami do szyby "glutowate" cosie co "powiewają" razem z wodą...co 2 dni czyszczenie szyb =|
Jakie akwa to w podpisie napisane...nie wiem co robic, co 2 dni podnoszenie pokrywy, czyszczenie itd mi sie nie usmiecha :D
EDIT: nie działa narazie podpis więc:
- 60x30x30 (54l)
- Penn-Plex Cascade 400 (gabka + węgiel, potem ceramika) woda krysztaliczna =)
- Aqua-El 50W (26-27C)
- 1x15W Philips (na jaką zmienić ??)
- 2x Pseudotropheus socolofi (nieudany prezent...wiem że wymagają 112l + ale...no cóż, prezent...) + 1x Ancistrus dolichopterus
i za każdą podmianą wody wybijałem w filtrach bakterie odpowiedzialne za filtrację.
w zwiazku z powyższą wypowiedzią pytam jak często czyścic wkłady w filtrach, a dokladnie chodzi mi o filtr wew. aquaszut 8w turbo, wkłądy to standardowo włóknina tak jak ten filtr ma orginalnie i dolożony drugi kubelek z ceramiką??
pzdr
przy czyszczeniu wkładu biologicznego dobrze jest (podobno) płukać go jedynie w wodzie spuszczonej z akwa.. bakterie wtedy nie giną...
Axl2000 Zmień akwa albo pozbądz sie pyszczakóe!! Tak nie moze byc!