Zobacz pełną wersję : Jak zrobić coś do zmiękczania wody???
Jak zrobić coś do zmiękczania wody???
eh....
Nie trzeba niczego robić .....wystarczy wiadro i kationit (np. Filtrax K firmy Zoolek). Dla bardziej wymagających można zrobić kolumnę jonowymienną:
http://www.manhattan-project.prv.pl/
lub kupić filtr RO (odwróconej osmozy)
ps. na przyszlość używaj funkcji szukaj..... było o tym pare razy :?
Albo w jakimś większym poejmniku (10-40L) umieścić mały filterek zawietrajacy w wkładzie kationit. Filterek np Aquaszut za 38zł i kationit - filtrax ok 20zł .
Polecam Filtrax K, ja dostałem 500 ml za 18 zł :) Niestety w Lublinie woda jest twarda (u mnie TwO 23°N a TwW 21°N), no i muszę zmiekczać, a filtrax się do tego znakomicie nadaje :D
Maciek Szulc
03-17-2004, 22:09
kationit to chyba najtansza i najprostrza metoda.....
jak mowil duch najlepsze jest ro, ale na to trzeba kasy,
do samego zmiekczania wody uzywa sie jeszcze kwasu np. ortofosforowego, ale na tym trzeba sie troszke znac i malo doswiadczonym nie polecam, bo skok ph rzedu 1 stopnia moze okazac sie tragiczny w skutkach...
Moja mama usłyszała od jakiegos starego akwarysty ze wode mozna zmiekczyc Sodą Oczyszczoną (taką ze sklepu sporzywczego) :shock: . I robi tak w swoim akwa :!: :!: :!: Ja na nią wrzeszcze ale to nic nie daje.
Nie wiem jakie są parametry póżniej do nie stac mnie na testy ale rybkom nic sie nie dzieje.
Ciesz sie ze Calgonu nie daje. :)
sodą można zwiększyć twardość :)
Rav_Lublin
04-16-2004, 13:59
soda rowniez podwyzsza PH.
aby obnizyc mozna tez dolac wody demineralizowanej
eh....
Nie trzeba niczego robić .....wystarczy wiadro i kationit (np. Filtrax K firmy Zoolek). Dla bardziej wymagających można zrobić kolumnę jonowymienną:
http://www.manhattan-project.prv.pl/
lub kupić filtr RO (odwróconej osmozy)
ps. na przyszlość używaj funkcji szukaj..... było o tym pare razy :?
Tak kolumna dla małych baniaków (do 150l) to najlepszy sposób ("szukaj" to naprawdę przydatna funkcja :idea: )
filtrax nie jest taki dobry jak sie wydaje IMHO. Tani ale za to wymaga stworzenia "malej pracowni chemicznej" Jak wiadomo konieczna jest regeneracja roztworem kwasu solnego (!) Przy okazji trzeba uwazac zeby rączek nie poparzyć :D U mnie filtrax miał o połowę mniejszą wydajność (pewnie dlatego że woda w kranie ma two dochodzace do 35-40 stopni) Ale decyzja juz zapadla. Będzie RO
Pozdrawiam,
GrzehuZ
PS. po eksperymentach z filtraxem zostalo mi pol litra tego specyfiku zregenerowanego 2 razy tanio sprzedam lub wymiienie na rosliny
filtrax nie jest taki dobry jak sie wydaje IMHO. Tani ale za to wymaga stworzenia "malej pracowni chemicznej" Jak wiadomo konieczna jest regeneracja roztworem kwasu solnego (!) Przy okazji trzeba uwazac zeby rączek nie poparzyć :D U mnie filtrax miał o połowę mniejszą wydajność (pewnie dlatego że woda w kranie ma two dochodzace do 35-40 stopni) Ale decyzja juz zapadla. Będzie RO
Pozdrawiam,
GrzehuZ
PS. po eksperymentach z filtraxem zostalo mi pol litra tego specyfiku zregenerowanego 2 razy tanio sprzedam lub wymiienie na rosliny
IMHO dla małych baniaków nie ma sensu kupować profesjonalnego filtru RO tylko zmotać coś samemu
IMHO dla małych baniaków nie ma sensu kupować profesjonalnego filtru RO tylko zmotać coś samemu
Przy naprawdę małych zbiornikach wode mozna zmiekczac najmniej problemowo woda destylowana. Ja jednak przy 175l zbiorniku i two w kranie 35-40 bym nie wyrobił :)
Pozdrawiam,
GrzehuZ
Pozdrawiam,
GrzehuZ
Przy takiej twardości nie wyrobisz na membrany i prefiltry :lol:
Ja dzisiaj zrobiłem "kolumne" z filtraxem: Połaczyłem dwa projekty i zrobiłem z butelki 2l, w której pilnikiem zdarłem troche gwint. Nałożyłem teflon i nakręciłem zawór kulkowy, dodtakowo uszczelniłem silikonem. Mam nadzieje że nie bedzie przeciekać. do środka dałem wkład weglowy z eheim 2213, na to watę z aquaszut turbo i filtrax w 3 rajstopach. Odcięte dno odwróciłem i używam jako przykrywki. W kolumnach można też regenerować. tylko nie robiłem tego jeszcze 8) Bratowa kumpla kupiła mi filtrax na giełdzie w Łodzi 1l za 20 zł, 0,5 tam kosztuje 13 zł
Ja właśnie kilka dni temu regenerowałem regeneratorem Zooleka - szybko, tanio i bezproblemów.
tomek8282
05-03-2004, 15:42
Mój filtrax k zmiękczył ok. 400 l wody.Zregenerowałem go roztworem soli kuchennej i znowu działa prawidłowo. Two wody wkranie to 21".
Mój po regeneraacji zmięczka jeszcze bardziej niż pierwotnie 8)
Mój filtrax k zmiękczył ok. 400 l wody.Zregenerowałem go roztworem soli kuchennej i znowu działa prawidłowo. Two wody wkranie to 21".
Jak przygotowałeś ten roztwór, parametry potem masz w porządku, bo czytałem, że nie można solą, tylko trzeba kwasem
Ja właśnie kilka dni temu regenerowałem regeneratorem Zooleka - szybko, tanio i bezproblemów.
Na ile taki regenerator wystarcza?
Regenerator moze zregenerowac kationit o 2-krotnie większej objętości. Taki kationit po regeneracji traci troche jednak na zmniejszaniu gH ale pH i kH zbija jeszcze lepiej.
guruking
05-29-2004, 19:42
gH ale pH i kH zbija jeszcze lepiej.
mozesz napisac co to gH i kH??
Pozdrawiam
gh- twardość ogólna, kh - węglanowa
guruking
05-30-2004, 16:59
nie chcialem zaczynac nowego tematu wiec zapytam tutaj:
ktora twardosc jjest wazniejsza do zycia rybek i jak filtraxem K zbic twardosc ogolna z 30 do 10?? mozna 2 razy "filtrować" tą samą wode po uprzednim natlenieniu??
Pozdrawiam
tomek8282
05-30-2004, 20:33
Receptura ze starej książki Kornobisa;cyt: "Regenerację przeprowadza się przepuszczając przez kationit roztwór soli kuchennej ( 0,2kg/3l wody),tak długo aż smak wypływającej wody będzie lekko słonawy''.Nie miałem pod ręką kwasu ,więc tak zrobiłem .Ale filtrax zmiękcza wodę przez dośc krótki okres czasu ,więc pewnie nie jest to najlepsza metoda.
Filtrax K regenerowany roztworem soli będzie pracował w cyklu sodowym, a więc będzie usuwał praktycznie tylko twardość niewęglanową, czyli spadnie ogólna a TwW powinno się prawie nie zmienić.
Jeżeli regenerujesz Filtrax kwasem solnym będzie pracował w cyklu wodorowym, a więc będzie usuwał twardośc zarówno węglanową jak i niewęglanową.
guruking
05-30-2004, 21:01
a czy regeneracja roztworem soli nie bedzie miala zlego wplywu na wode?? chodzi o sód (Na).
Pozdrawiam
Wzrośnie lekko zasolenie wody. Wynika to z wprowadzenia jonów Na do wody.
tomek8282
07-05-2004, 18:06
Regenerator moze zregenerowac kationit o 2-krotnie większej objętości. [/color]
Gdzie coś takiego dostać- sprzedawca w zoologicznym stawia oczy ,a i na stronie zooleka też nic znależć nie mogę?
Wzrośnie lekko zasolenie wody. Wynika to z wprowadzenia jonów Na do wody.
niestety nie wzrośnie bo wymieniasz jony wapniowe na sodowe więc w roztworze znajduje się dalej taka sama ilość gramorównoważników jonów a zasolenie to właśnie suma jonów
pozdrawiam
Piotras
a ja mam takie pytanko, czy korzonki aby nie zmiekczaja wody??
korzonki??
rozumiem ze chodzi ci o korzenie w akwa
czy zmiekczaja wode to nie wiem ale napewno zmniejszaja PH