PDA

Zobacz pełną wersję : 126

WIgLeS
03-12-2004, 20:43
Na forum te zaglądam od dawna lecz dzisiaj dostałem w prezencie cały osprzęt,baniaczek i dwa welonki :)
A więc już mówie
-baniaczek 126 literków wymiary 95 45 45
-Pokrywe do akwa z dwoma lampami 2x18W(AQUA EL)
-Filterek AQUA EL TYP FAN 3 ( 700 l/h)
-Grzałka akwariowa AQUA EL 50 WATT (50/60 HZ)
-5 testów
na HN3 (Aquatest)
na Tw twardość zoolex
na NO3 (aquatest)
na NO2 (aquatest)
na phx2 (zoolex)

Po za tym dostałęm preparat do obnizania PH (zoolek) i preparat do odkażania wody i zwalczania glonów (zoolek)

7 worków naturalnego podłoża roślinnego (1 woreczek=1,5 dm3+5% ) :?
I dwie sliczne małe welonki :)

Nieposiadam jeszcze żadnej roślinki !

W związku mam pytania:
1.Z tego co słyszałem welonki mogą jedynie życ tylko z innymi złotymi rybkami.Wyjątkiem chyba jest mieczyk?? czy jest to prawda a jeżeli tak to jaka ilośc mieczyków mogę wpuścic do 2 welonek??

2.Czy te podłoże co posiadam jest wystarczające czy jeszcze będe musiał położyć np:Gruby piasek albo włókna torfowe ??

3. Jakie roślinki i jaka ilośc będzie odpowiadała moim kochanym rybciom (słyszałem że do mojego baniaczka nadają się Moczarki,Żabieńce,Kryptokoryny (ewentualnie:strzałka wodna,tojeśc rozesłana,marsylia,tatarak,młody grążel,młody grzybień ??A jak nawozić te roslinki ?? Tabletkami ?? ile ??? i na jaki czas :?

4 Jeśli chodzi o pokarm to cco należy takim rybciom najlepiej podawać słyszałem ze można żywy,suchy,roslinny,kijanki :? Rozwielidke :?

5Czy te podłoże co posiadam w zupełności mi wystarczy ??

6.Czy coś jeszcze mi brakuje do mojego baniaka a jeśli tak to czego ?? Co proponujecie ??

To chyba wszystko Prosiłbym o jak najszybsze odpowiedzi bo chciałbym tak do miesiąca czasu wpuścic już do mego baniaczka welonki (narazie niestety się strasznie męczą i przebywają w 35 litrowym aqwa :(

Duch
03-12-2004, 21:26
Po pierwsze nie jest potrzebna grzałka. Welonki to rybki zimnowodne i spokojnie wytrzymują temperaturę 18-20C. Nie polecałbym łączyć ich z innymi rybkami (ale niech się jeszcze ktoś wypowie). Co do parametrów wody to najlepiej czują się przy pH 7.2-7.6(wystarczy więc zwykła polska kranówka) ale tolerują również wodę lekko kaśną byle była dobrze filtrowana. Lubią lekkie zasolenie wody (sól niejodowana). Co do podłoża to raczej żwirek granulacji 2mm lub gruby 8mm. Welony lubią kopać w podłożu i przy żwirku o granulacji 4-5mm jest to słyszalne :D . Co do roślin to jest niewiele, które są w stanie wytrzymać z welonami. Rybki te kopią, podkopują, wyrywają...... Można spróbować z anubiasami, krynią tajlandzką, kryptokorynami. Nie polecam kakomb, moczarki i podobnych roślin. Co do filtra to polecam wywalić obudowę i na rurkę zasysającą założyć największą możliwą gąbkę :D. Odnośnie pokarmów to polecam specjalne pokarmy dla ONE w postaci granulatu: Sera Goldy Royal, Hikari Lionhead, Tetra AniMin. Nie polecam żywych pokarmów. Dla urozmaicenia diety można podawać szpinak, spażoną sałatę, surowe mięso z mrożonek (wołowina, wątroba), świerze plasterki ogórka.

Odnośnie wielkości akwa(126) to myślę że można tam trzymać 3 welonki w luksusowych warunkach. Ja trzymam dwie w 40,5litra ( :arrow: galeria)....akwa troche małe ale welonki czują się bardzo dobrze.

ps. poczytaj MINI-KOMPEDIUM :wink: ...i ewentualnie :
http://www.akwarium.org.pl/slodkowodne/ryby/karpiowce/one/one.html

elektron
03-13-2004, 06:34
preparat do obniżenia Ph tej firmy prawdopodobnie bazuje na kwasie ortofosforowym więc nie polecam ,mając welony nie powinno ci zabraknąć fosforanów w akwa.

WIgLeS
03-13-2004, 12:46
Już mam półeczke więc zaczynam projektowanie akwa :)

Koleszek
06-21-2004, 03:34
Wychodzi mi 192 l... :o

d_omin
06-21-2004, 06:06
no 196 chyba ze kolega nas ubieggl i policzyl objetosc po odjeciu szkla i podloza czyli objetosc rzeczywista ;)

XAC
06-21-2004, 07:41
Chyba, że szkło dla bezpieczeństwa ma ze 60mm.

Klayman
06-21-2004, 10:35
126 - przygotuj sie bo na prawde wychodzi nieco wiecej niz napisales i waga calosci moze nieco przekroczyc 250 kg. Półka musi byc solidna !!!

Wydaje mi sie, ze Duch nie dokonczyl jednego zdania. Chodzi o zwirek i jego wymiary. Dla welenkow musi byc on albo bardzo duzo albo maly. Wynika to wlasnie z tego, ze przekopuja dno i czasami moze sie zdazyc, ze przy polknieciu zwirku utyka on na dobre w pyszczku rybki. Aby oszczedzic jej tego polecalbym albo malenki 1-2 mm albo duzy nawet ok 1 cm. Co do pokarmow polecalbym jeszcze od czasu do czasu /raz na 203 tygodnie/ posiekane dzdzwonice. Najlepiej jesli bedziesz ich szukal w jakims czystym miejscu wolnym od wszelakich nawozow. Jesli nie masz takowego to odradzam takowego zakupu w wedkarskim. Poza tym do roslin polecalbym bardzo tanie wglebke, moczarke i rzeske. Po prostu karpiencowate uwielbiaja taka diete z tym, ze musisz je czesto dokupowac bo nie bedzie to jako dekoracja tylko pokarm. Nie mniej rybki bardzo lagodne i malo wymagajace. Nie polecam jednak trzymania ich z innymi rybami. Lepiej czuja sie same.

dubeltoovka
06-21-2004, 10:39
:? hmmm... niby welony to rybcie zimnowodne, ale... nie zastanawiam się nawet nad tym ile by kosztowało trudu i kombinacji i ingerencji w akwa utrzymanie teraz temperatury wody ok 20 stopni... liczyłam się z tym od poczatku i weloniaste były przyzwyczajane do wyższych temperatur już od dawna... teraz mają 26-27 stopni, bez grzałki - samo oświetlenie + temp pokojowa...
co do towarzystwa... żadnych ryb kubiących krystalicznie czystą wodę i przebywających przy dnie... welony ciągle przekopują podłoże. U mnie z weloniastymi pływały Molinezje (świętej pamięci) i brzanki sumatrzańskie (nie polecam, mają wredne charakterki :wink: chociaż u mnie rzadzą welonki)
Rośliny przy odpowiednim karmieniu powinny przetrwać obgryzanie. U mnie zjadana jest tylko kabomba, która została już tylko jedna, pozostałe rośliny nie są zjadane ale... notorycznie wykopywane... tylko rośliny z rozległym systemem korzennym mogą liczyć na pozostanie na swoim miejscu... pomaga głębokie zakopywanie, przywalenie jakimś większym kamieniem najbardziej zagrożonych miejsc...
pisz często co tam u Ciebie w baniaczku bo ja po wakacjach szykuję się też na setkę dla moich weloniastych...