Zobacz pełną wersję : PGC-kiedy rezultaty
ajnsztajnik
03-12-2004, 17:29
Witam.
kupiłem ten nawóz dzisiaj i mam pytanie kiedy będą widoczne jakies rezultaty?
po tygodniu czy po jakim czasie bedzie widać że rosliny chociarz ruszyły/??
dzisiaj koło 12 wlałem nawóz pierwszy raz i czekam aż coś sie ruszy a tu kiszka;/moze za szybko chcę ....
Jak masz inne sładniki akwarium złe to nawóz ci nic nie pomoże więc efektów może nigdy nie być. A jeśli wszytsko masz ok to po 1-2 tyg.
ajnsztajnik
03-13-2004, 04:57
co2 mam z bimbrowni
w jednym aqua na 100 litrów 4x18v
w drugim ---| |----70 litrów 2x18
dziwi mnie jedna zecz ze rosliny zatrzymały sie prawie jednakowo w obydwu aqwariach
ps.moze to byc dlatego ze mam mało ryb??
A jakie parametry wody i oświetlenie :?:
ajnsztajnik
03-13-2004, 08:57
w 100 litrach oswietlam
2xluminux eco plus 840
2xfluora osramowska
parametry hmmm mam test tylko na ph ;/
Możesz mieć niedobór żelaza czy fosforu, którego PGC nie zlikwiduje. Oświetlenie w 100l dobre ale w 70 juz nie. Ja mam 60W/70l. Problem u Ciebie może tkwić w gH.
ajnsztajnik
03-13-2004, 11:49
to było tak wszystko na początku rozruszałem aqwa po jakimś czasie dłuższym ryby wpusciłem i pózniej posadziłem rosliny i zaczęły wariowac to było w listopadzie, pózniej dokupiłem kilka rybek [czytaj kirysków]i nic sie nie zmieniło rosły az miło 8) :lol: pózniej niektóre rosliny mi zaczęły sie rozpuszczać np.echinodorus rose liscie traciły liśc i zostawało samo unerwienie pózniej wszystko stanęło :cry: :evil: :? :x próbowałem dawać rózne nawozy symfonię złota , nowozy tropicala, sery florenę,nawozy w tabletkach i nic;(
tak myslę może jest nadmiar czegoś ? mam świderki i dużo ich nawet to może ich wina??
wiem ze to pytanie o to ślimasie to troszke laikowskie ale juz naprawde nic mi nie przychodzi do głowy a głupi nie jestem i troszke praktyki przez 3 lata aqwarystykowania zdobyłem ale widzę ze to mi nie wystarczy
no troszke długie wyszło ale chciałem wam naświetlić sprawę
jezeli mozecie to pomozcie bo LICZĘ NA WAS:))
napiszcie co byscie zrobili na moim miejscu i wogle
z wyrazami szacunku ajnsztajnik
ajnsztajnik
03-13-2004, 15:40
Cześć :)
No nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca ale wczoraj wlałem PGC i nowy zacier do bimbrowni i dzisiaj rano uszkodzone liscie zaczęły banieczki powietrza puszczać a teraz nie tylko uszkodzone listki np pod listkami anubiasa zauwazyłem:)) no mam nadzieje że ruszyło:)) ale zobaczymy:))
jak narazie to wielkie dzięki tym którzy mnie nakłonili do kupna PGC:)
ajnsztajnik gg1311574
ajnsztajnik
03-14-2004, 13:15
tak ktoś mi podpowiedział na tym kochanym forum zebym pomyslał co sie w aqwa zmieniło to myslałem i myslałem i doszedłem do wniosku nawet dwuch...
1)moze to być wina ślimaków[czytaj świderków]nie wiem czemu ich wina ale juz tam;p
2)rosliny mogą nie rosnąć przez to ze w podłożu jest za dużo mułu
co wy na to ??
bo przez ostatni czas nie mogłem odmulać tak często jak trzeba było :?
i się nagromadziło troszke i teraz nie jestem w stanie przy jednym odmulaniu usunąc tego co sie nagromadziło;(
Odmulanie to napewno nie przeczyna. Ja swojego holendra jeszcze nie odmulałem od założenia (październik 2003) i nie zamierzam. W wyniku gromadzenia się mułu mogło u Ciebie dojść do wzrostu NO3 ale to raczej dobry objaw. Ślimory też raczej nic nie mogły w twojej sprawie zdziałać. Myśl dalej :D
ajnsztajnik
03-14-2004, 15:53
to moze dlatego ze padły mi rybki a ja nie byłem w stanie ich wyłowić ?? bo nie zauwazyłem ze padły??
albo moze dlatego ze za zadko wode z aqwa wymieniam??
i na tym sie moje pomysły kończą;(
A jak często wymieniasz wodę :?:
ajnsztajnik
03-15-2004, 05:30
najgorsze to że nieregularnie to robię;/
raz na 2 tygodnie raz na miesiąc moze zadziej;/częsciej uzupełniam tylko wodę w aqwa moze to dlatego?
Powidz jeszcze ile tej wody podmieniasz, kiedy juz podmieniasz.
Powinno sie podmieniac wode co tydzien. Ja podmieniam co tydzien 30% wtedy dodaje polowe dawki PGC i reszte co dwa dni. Czyli w moim przypadku jest to 30%=30l + 3ml PGC i co 2 dni 1ml a to wszystko w 100l zbiorniku.
ajnsztajnik
03-15-2004, 17:48
tez tak z 30 %
Zacznij stosowac regularne podmiany i PGC. Na wyniki musisz poczekac ok. 3 tygodni.
ajnsztajnik
03-16-2004, 05:29
myslisz ze to wszystko jest wina takiego nieregularnego podmieniania????
chociarz moze masz racje na początku jak tylko aqwa zalałem posadziłem duzo roslinek zeby były konkurencją dla glonów i rosły jak gupie bo woda świeża była i im sie bardziej starzała tym gozej było hmmm
to ile jej podmieniać 30% ale co tydzień?
to ile jej podmieniać 30% ale co tydzień?
Ja tak robie a jakiejs ustalonej dawki nie ma tylko granice od 20-50% ale jak przeczytasz instrukcje na PGC to Bartek Lipczynski (producent nawozu) zaleca jeszcze wieksze podmiany. Na holenderskie nie raz dyskutowalismy ten temat.
:arrow: http://www.holenderskie.aip.pl/forum/viewtopic.php?t=7589&start=0
:arrow: http://www.holenderskie.aip.pl/forum/viewtopic.php?t=7324&start=0
Tylko u mnie znowosz ciezko sie otwiera holenderskie