Zobacz pełną wersję : a kiedy odłowic parkę do kotnika
witam
skad mam wiedziec kiedy ryby odbedą tarlo, kiedy je odlowic
chodzi mi o danio, neony, czy inne
wszedzie w opisach jest zeby odlowic i tam złożą jajak
u mnie samice ciagle są grube ale co to znaczy ze nie składaja jaj bo cos im nie pasuje? i tak moga te jaja nosic?
sorki moze glupie pytania ale do tej pory tylko zyworodne mi sie udalo
robkan77
09-18-2004, 10:56
Jeśli jeszcze nie rozmnożyłeś niczeko oprócz żyworodnych, to proponowałbym ci zacząć, ale od czegoś łatwiejszego,a nie od takich naleństw.np. glonojady, gurami, albo jakieś pielegnice np. zebry, czy akary błękitne. Myślę, że łatwiej je rozmnożyć, a co ważniejsze wychować.
proponowałbym ci zacząć, ale od czegoś łatwiejszego,a nie od takich naleństw.np. glonojady, gurami, albo jakieś pielegnice np. zebry, czy akary błękitne. Myślę, że łatwiej je rozmnożyć, a co ważniejsze wychować.
wydaje mi się, że gurami wcale nie jest łatwe do wychowania. tuż po wylęgu śmiertelność jest bardzo duża co wynika z probemów z karmieniem tych przecinków. co prawda ilość narybku jest na tyle duża, że istnieje szansa odchowania kilku sztuk ale nie ryzykowałbym stwierdzenia, że jest to łatwa dla początkującego ryba do wychowania.
doprowadzić do tarła jest bardzo prosto, z wychowem gorzej. nie mniej warto spróbować bo tarło przebiega bardzo widowiskowo
robkan77
10-06-2004, 09:10
widzę, że sam jesteś początkujący - więc na jakiej podstawie możesz zabierać głos w tej sprawie. ja zaczynałem od guraminów i się udało, bo się uczyłem tego.
na podstawie 15 lat doświadczenia w akwarystyce. guraminy też rozmnażałem i to co napisałem wynikało z mojego dośw. i wiedzy na ten temat. podzieliłem się moimi spostrzeżeniami i tyle. z mojej strony EOT.
napis w sygnaturce nie świadczy o "podstawach" tylko o liczbie postów wysłanych na forum ;).