Zobacz pełną wersję : Problem z kirysnikiem czarnoplamym :(((
Witam mam mały problem,mianowicie nie mam pojęcia co sie dzieje z moim Kiryśnikiem tznsiedzi cały czas pod pompką(ale to chyba rzecz normalna)lecz zauważyłem na jedym z boków ku płetwie grzbietowej pojawiło się "coś"białego takjakby nie miał skóry lecz nie jest to możliwe aby go jakas rybka obgryzła ani się o cos poobdzierał czyżby to była choroba???jeśli tak to jaka i jak ja leczyć???
P.S jeśli to pomoże to w akwarium znajduja się 4 kiryski spizowe i Gibiceps 6 skalarów i 4 gurami złote oraz mój ulubieniec Labeo bicolor.Kiryśnik ma około 9-12 cm.
Z góry dziekuje za pomoc
Przypuszczalnie dostal plesniawki, tzn ze masz zbyt stara wode w akwa.
Podmiana wody + sera bactopur, aczkolwiek moge sie mylic to trzeba bylo by obejzec (moze wstawisz zdjecie ?? )
Niestety nie mam możliwości wstawienia foto,a co do podmiany to jest robiona co co tydzień maxymalnie co 2 tygodnie około 30%temperatura w akwa 26-27 stopni C,czy mam go odłowic do innego akwa??
Dzięki za porady
Pozdrawiam
Lord Paszka
03-12-2004, 09:41
Może przytoczę Twoją wypowiedź, którą udzieliłeś innemu akwaryście:
ech..szkoda mi tych Twoich rybek Ty się nazywasz akwarystą albo chociaż osobą którą to zajęcie fascynuje???jeśli tak to może weź pomyśl jakby wyglądał człowiek o wzroście 2 metrów w pomieszczeniu 1,5 metra kwadratowego zastanów się człowieku,jesteś sadystą...
... może i Ty powinieneś się trochę zastanowić :(
Lordzie Paszka dlaczego tak uważasz???
Po pierwsze rybki sa jeszcze młode i bedą w tym akwa góra 6-7 miesięcy jest to akwa przejściowe.
Po drugie prosze nie porównuj mnie do tamtego Sadysty gdyż on miał 2razy tyle rybek w akwa mniejszym ode mnie.
Pozdrawiam Prezes
elektron
03-14-2004, 16:29
Jeśli kiryśniak leży pod pompą przez dłuższy czas to w jego przypadku nie jest to normalne moje żerują prawie na okrągło chociaż sypie im sporo,
jedzą nawet z karmnika a są to 15 centymetrowe opasy, ale ta akurat ryba jest szczęśliwa gdy może jeść w kółko ,co do białego nalotu to pewnie pleśniawka ,wymień wodę wlej uzdatniacze i witaminy izamiast baktopura wlał bym tonik od grzebów tetry(łagodniejszy i skuteczniejszy)