PDA

Zobacz pełną wersję : proporczykowce (biotop)

Salvator
09-16-2004, 17:08
zakładam nowe akwa 28l i prosze o rade jakie polecacie mi ryby mają to być proporczykowce niesezonowe i ogólno dostępne, niewiem ewentualnie inne rybki jakie roślinki tak żeby był biotop, a co do proporczykowców to mam z nimi pewne doświadczenie gdyż przez 2 lata miałem parke prop. nigeryjskich

Manfred
09-21-2004, 16:35
Jezeli chodzi o biototyp to kiedys slyszalem ze proporczykowce mieszkaja w kaluzach lub troche wiekszych zbiorniczkach wody(minimini).

miszi
12-23-2004, 22:03
Biotop dla proporczykowców jest dość specyficzny ponieważ lubią one bardzo kwaśną wodę.Nie miałem nigdy tych ryblecz dużo o nich czytałem wię mogę się na temat wypowiedzieć.(również mi chodzi po głowie mały zbiorniczek z tymi rybkami)
Urządzenie akwa:
jako podłoża naj użyć żółtego piasku (w mocno zakwaszonej wodzie jest jak muł z jakiegoś bagienka co proporczykowcom pasuje) lub bardzo ciemnego żwiru. Porządane jest również ułożenie na dnie kilku włukien torfu akwarystycznego (trzeba go dobrze namoczyć a później przycisnąć do dna kamieniem lub korzeniek oraz kokosem.
Jako kryjówek dla rybek warto użyć korzeni, lignitów (nie polecam) oraz bardzo lubiane przez te ryby skorupy orzech kokosowego (jak najwięcej)
Akwa powinno być mocno porośnięte roślinami, polecam:
-mech jawajski
-kabomby
-wywłóczniki
-rogatki
-limnofile
-mikrorozium skrzydlate
-małe gatunki zwartek
Powierzchnia powinna być mocno przykryta roślinami pływającymi:
-pistią lub wgłębką(zdecydowanie leprza)
Ph-6,5
Temp.-22'C
Twardość-6'n
Woda filtrowana przez TORF

Eligiusz
12-24-2004, 09:55
Ponieważ mam aktualnie dwa akwaria biotopowe z proporczykowcami ( w przeszłości wielokrotnie przerabiane) więc z racji doświadczenia podzielę się kilkoma uwagami

Akwarium 3o litrowe.
Na dnie zwykły piasek. Na ten piasek daję dość sporo liści dębu bądź np. torf włóknisty - najlepszy moim zdanie jest firmy Fluval. Używałem też Filtusia ale jednak to nie jest to samo - chodzi mi o wygląd - w Filtusiu jest dużo pokruszonego torfu i patyków, natomiast Fluval ma ładne długie włókna, które dobrz wyglądają w akwarium. Na te liście dębu lub torf bądź jedno i drugie kładę kępki mchu jawajskiego i korzenie. U mnie korzenie są cienkie i poskręcane jak gałęzie (a może to i są gałęzie - nie wiem w sklepie sprzedawali jako korzenie). Możena jeszcze rzucić trochę rogatka lub coś wtym stylu żeby zapełniło górną część akwarium. Ja dałem wgłębkę i żabiściek. Korzenie żabiścieku dają niezły klimat. Oświetlenie nie powninno być zbyt jaskrawe. Przy ciemniejszym świetle proporczykowce mają łądniejsze barwy.
Co do parametrów wody to z moich odświadczeń wynika, że tzw. ogólnodostępne proporczykowce, mogą spokojnie żyć w twardej i lekko zasadowej wodzie. Co więcej w tej wodzie doczekałem się zdrowego potomstwa gardnera, bitaeniatum i kap lopeza i niezdrowageo amieta (same krzywusy). Jednakże przy kap lopezie ilość uzyskanego narybku byłe minimalna. Do tej ryby moim zdaniem w celu rozmnożenia potrzebna jest woda miękka i kwaśna. Prowdoodobnie z amieta jest tak samo.
Jednakże w tym 30 l. wodę filtruje przez torf w granulacie furmy Sera. Efekty mnie zaskoczyły. W ciągu tygodnia woda z 20 gh spadła na 10 gh, a ph spadło z 7.5 na 6.5.
W moim drugim akwarium 20 l. trzymam proporczykowce bez zachowania reguł akwa biotopowego. jest tam po prostu małe akwa holenderskie. Pozwala to na ekstensywne rozmnażanie proporczykowca bitaeniatum. Po prostu zawsze jakiś maluch przeżyje w gąszczu roślin.

Nie polecam mułu - może się zrobić "syf" w akwarium. Nie zauważyłem żeby propoczykowce lubiły skorupy orzecha kokosowego. Torf moczony przez 1.5 tygodnia nie wymaga przyciskania. Sam opada na dno.
Ważna rzecz - przykrycie szczelne akwarium. Straciłem dwie samice bitaeniatum, które wyskoczyły przez 7 milimetrową szparę pomiędzy szybą przykrywającą, a akwarium. Natomiast w akwarium ogólnym samiec kap lopez regularnie wskakuje do przelewowego filtra Aquaela.

pozdrawiam i Wesołych Świąt.

p.s.
zdjęcia biotopów http://www.killifish.f9.co.uk/Killifish/Killifish%20Website/Ref_Library/Aphyosemion/Aphyosemion_Index.htm

miszi
12-24-2004, 10:10
Elgiusz napisał:
Nie polecam mułu - może się zrobić "syf" w akwarium. Nie zauważyłem żeby propoczykowce lubiły skorupy orzecha kokosowego. Torf moczony przez 1.5 tygodnia nie wymaga przyciskania. Sam opada na dno.
Ważna rzecz - przykrycie szczelne akwarium.
Nie chodziło mi o muł tylko o to że piasek w mocno przyciemnionym akwa wygląda jak muł, a ze skerupami to wszystkie proporczykowce wójka je kochają.

Eligiusz
12-24-2004, 11:19
OK.
przyjmuje do wiadomości.
Jednakże co do skorup to pozwolę sobie wyraźić taką opinię, że proporczykowce to generalnie takie ryby, które lubią żeby w akwarium było gęsto od różnego rodzaju włókien. Moje na przykład wręcz uwielbiają przeciskać się przez zwoje mchu jawajskiego, bądź też przez kęby torfu. Wyobraźcie sobie zbiornik wody gęsto zarośnięty roślinami łodygowymi - to jest właśnie biotop proporczykowców. Różnego rodzaju jaskinie raczej do tego środowiska nie pasują.

pozdro