PDA

Zobacz pełną wersję : pyszczak narzeka na menu

kumagurou
09-16-2004, 14:27
wie ktoś może jakie pokarmy lubią pyszczaki?
mój dostaje cały czas to samo i myslałam żeby mu jakoś menu urozmaicić :?

Klayman
09-16-2004, 14:48
wie ktoś może jakie pokarmy lubią pyszczaki?
mój dostaje cały czas to samo i myslałam żeby mu jakoś menu urozmaicić :?

A co dostaje Twoj pyszczak ?

Podstawowym skladnikiem diety pyszczakow sa glony Spirulina i bazowalbym na pokarmach posiadajacych ten skladnik. Poza tym mozna urozmaicac tez raz w tygodniu jakims miesnym pokarmem, siekanymi dzdzownicami, Arthemia, wodzien, serca wolowe itd itp

iz
09-16-2004, 15:47
A z warzywek proponuje sałatę (tylko nie całą ;) ), cienki plasterek ogórka, plasterek gotowanej marchewki, gotowany kalafior.
Znam osobę, która karmi czasem pyszczaki kawałkiem banana - uwielbiają go, ale nie wiem czy to jest genialny pomysł :wink:

gusiu
09-16-2004, 17:37
No to właśnie mi się dzisiaj zdarzyło, sam jadłem, pyśki były głodne, pomyślałem "a co im będę żałował" i wrzuciłęm im kawałeczek. Reakcja była niesamowita, skubały tego banana jak za przeproszeniem, głodne piranie rannego turystę ;d
Moje spostrzeżenia: smakuje im, łatwo jest im odgryść porcję, i najprawdopodobniej nie szkodzi (następny posiłęk przyjęły normalnie)

maziboss
09-23-2004, 18:30
ja mam pokarmy tropicala :spirulina i pokarm przeznaczony dla Pyszczakow z Malawi (niebieskie opakowanie), raz na 4 dni daje im dafnie mrozona. Karmie dwa razy dziennie malymi porcjami.

Messiah_182
09-29-2004, 10:13
Podstawowym skladnikiem diety pyszczakow sa glony Spirulina i bazowalbym na pokarmach posiadajacych ten skladnik. Poza tym mozna urozmaicac tez raz w tygodniu jakims miesnym pokarmem, siekanymi dzdzownicami, Arthemia, wodzien, serca wolowe itd itp

Owszem zgodzę się że spirulina jest podstawowym pokarmem który powinny dostawać codziennie ale serca wołowe stanowczo odradzam, tak samo jak inne czerwone mięso (np. ochotka) które może być bardzo niebezpieczne dla pyszczaków z Malawi. Ich układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia takiego pokarmu. Karmienie takim pokarmem może skończyć się (i zazwyczaj tak się dzieje) śmiercią.

Wiele osób poleca serca wołowe jako środek na przyspieszenie rośnięcia robek co jest prawdą bo rosną wtedy bardzo szybko ale też bardzo szybko padają :(

Można oczywiście urozmaicić im dietę mięsem - raz na 3-4 dni podawać wodzień, dafnię czy artemię.

Pozdrawiam

Messiah_182

Kaez
12-19-2004, 20:21
ja natomiast moje pyszczaki karmie:

http://www.ksakwa.prv.pl/pokarmy1.htm

:D

aaadrians
01-31-2005, 08:03
a mój znajomy pysie karmi, swojej roboty pokarmem. Kupuje 0,5 kg krewetek mrozonych i rozmrażamy je troche, kupujemy do tego groszek mrożony 1kg i rozmrażamy troche, kupujemy jeszcze 100 g zelatyny i mieszamy je w 0,5 l wody. Wszystko wrzucamy do miksera i rozdrabniamy, ale nie na papke bo pysie nie chca jesc tylko zeby byly troche wieksze kawałki. potem kładniemy do pojemników od lodu i do zamrazalnika. Jako dodatek robi im kluski lane z 2 jajek i 3 łyżek mąki. Jak nie wiecie jak sie robi to mamy sie pytajcie. i robi nie zaduże te klusecxzki i tez zamraża. dzienie daje im pół kostki tej zieleniny z krewetkami, i troche klusek. Miesza to po rozmrożeniu wychodzi z tego pokarmu ok. na 120 dni. kiedy pysie są głąodne wieczorem daje im spiruline. krewetki kosztują w makro ok. 12 zł a groszek to tanizna... Dochował sie małych wiec warto chyba. Przynajmniej ja bede ten pokarm robił dla swoich...

Kkrzys
05-21-2005, 06:24
Ja karmię swoje Pysie "Tropicalem Malawi", "Sera Spirulina Tabs"( kupiłem jakieś trzy dni temu i nie wiem dlaczego nie chcą go wcinac) i Sera Vipan... pozostałości po starych rybkiach. A mięsa nie widują!!!

wojtass_maniak
05-31-2005, 11:19
Moje pysie z tangi dostaja z Tropicala: Spiruline forte, malawi, vitabin, green algae wafers. Do tego szpinak mrozony. Wole bazowac na zieleninie bo i tak pokarmy platkowane zawieraja troszke mieska.

mirek 17
06-27-2005, 16:18
Jestem tutaj nowy, ale sie wypowiem.
Moje pysie dostają "Tropical Malawi" a jako dodatek szpinak, zielonego ogurka i nadmiar roślinek wodnych z innego akwarium.

Pozdrawiam :D

mmazi
07-06-2005, 18:24
ja bym polecił :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pozdrawiam