Zobacz pełną wersję : Miało być malawi ale.....
Messiah_182
09-15-2004, 14:32
Witam
Razem z moim kochany słonkiem kupiliśmy 240L. Na początku miało to być malawi ale zakochałem się w tanganice. No i teraz mam jakieś 3 tygodnie (zanim wpuszcze rybki do akwa) żeby przekonać do tangi moje słonko.
Proszę pomóżcie... :)
Szukam rybek które są ładnie wybarwione i w miarę możliwości nie za agresywne.
Ile w takim akwa mógłbym trzymać poszczególnych gatunków??
Pozdrawiam
Messiah_182
Witam
Razem z moim kochany słonkiem kupiliśmy 240L. Na początku miało to być malawi ale zakochałem się w tanganice. No i teraz mam jakieś 3 tygodnie (zanim wpuszcze rybki do akwa) żeby przekonać do tangi moje słonko.
Szukam rybek które są ładnie wybarwione i w miarę możliwości nie za agresywne.
Ile w takim akwa mógłbym trzymać poszczególnych gatunków??
polecam ci więc : na górę Paracyprichromis nigripinnis ,a na dno parkę Lamprologus meleagris i parkę Altolamprologus sp. sumbu . W skałkach umieść parkę Neolamprologus leleupi.
Messiah_182
09-15-2004, 20:18
A co myślisz o:
Cyprichromis leptosoma,
Cyprichromis sp. leptosoma "Jumbo",
Paracyprichromis nigripinnis,
Enantiopus melanogenys ,
Xenotilapia sp. "Ndole",
Xenotilapia spiloptera,
Xenotilapia sp. "Katete",
Eretmodus cyanostictus,
Spathodus erythrodon,
Spathodus marlieri,
Tanganicodus irsacae,
Tropheus brichardi "Kipili",
Tropheus sp. "black" Mboko,
Tropheus moori "Ilangi",
Tropheus moori"Kasanga",
Tropheus moori"Lufubu",
Tropheus moori "Malasa",
Tropheus duboisi "Kigoma",
Tropheus sp. red "Chilanga",
Tropheus sp. red"Moliro",
Ufffff :) narazie chyba tyle znalazłem :)
Pozdrawiam
Messiah_182
A co myślisz o:
myślę,że to ładna lista ;-) , ale sam musisz zdecydować co chcesz hodować
Messiah_182
09-16-2004, 07:56
Też myślę że fajna lista ale jak mógłbyś to proszę podpowiedz przynajmniej do niektórych odmian ile można ich trzymać w takim akwa :)
Pozdrawiam
Messiah_182
Eretmodus cyanostictus,
Spathodus erythrodon,
Spathodus marlieri,
Tanganicodus irsacae,
te rybcie mozesz trzymac z tropheusami polecam szczegolnie
Eretmodus cyanostictus lub Tanganicodus irsacae, a z trofci ladnie ubarwiona jest kasanga.
Czyli tak w 240 l 15 szt kasangi + 4 sztuki z Eretmodus cyanostictus, Tanganicodus irsacae do wyboru ale musisz sie liczyc ze 2 sztuki ci zostana jak sie dobiora w pare.
Jescze jedno to sa drogie ryby. Mozesz sie rozejrzec na www. malawi.pl patrz gielda
Pozdrawiam
CMyK
Cyprichromis leptosoma,
Cyprichromis sp. leptosoma "Jumbo",
Paracyprichromis nigripinnis,
Enantiopus melanogenys ,
Xenotilapia sp. "Ndole",
Xenotilapia spiloptera,
Xenotilapia sp. "Katete",
Eretmodus cyanostictus,
Spathodus erythrodon,
Spathodus marlieri,
Tanganicodus irsacae,
Tropheus brichardi "Kipili",
Tropheus sp. "black" Mboko,
Tropheus moori "Ilangi",
Tropheus moori"Kasanga",
Tropheus moori"Lufubu",
Tropheus moori "Malasa",
Tropheus duboisi "Kigoma",
Tropheus sp. red "Chilanga",
Tropheus sp. red"Moliro",
jeszcze jedno po przejrzeniu listy ilangi tez jest ladne za to duboisi jest latwy w hodowli jak na poczatek przygody z trofciami i od niego bym zaczynal ale jak znam kobiety to stwierdzi ze jest bezbarwna chociaz mlode maja wspaniale kropki. Kropki mozna jescze wybarwic odpowiednim oswietleniem u moich wpadaja w niebieski przy zastosowaniu Aquarellek.
Paracyprichromis nigripinnis, jest tez fajna ale z doswiadczenia wiem ze przy tak malym zbiorniku po jakims czasie staje sie nudna. Samce oznaczaj terytoria i stoja w miejscu ruszajac sie jedynie do zarcia lub jak sie zalecaja do samiczek. Na poczatek mlode dlugo sa bezbarwne i moja zona nazywala je sledziami.
Jezeli nie chcesz jednego gatunku tropheusow daj 2 stada 6-8 duboisi (one moga zyc w mniejszych grupach) oraz 15 sztuk kasangi lub ilangi chociaz zobacz sobie jeszcze ikole (jest popularna i tania oraz ladna jako dorosla sztuka) Mozesz odwiezic strone panstawa Mierzenskich www.tropheus.com.pl i jezeli masz kase wybierzesz sobie upatrzone sztuki z odlowu
Pozdrawiam
CMyK
leszeklos
12-02-2004, 22:47
taki zestaw jak wyzej , jest super
Piotrek_1
12-14-2004, 15:40
Tropheus duboisi X6 2 samce 4 samice
Tropheus moori lub Tropheus sp. X12 3 samce 9 samice
Proponuje ci taki układ. Do duboisi dobież jakąś odmiane z moori lub sp.
Moim zdanie najładniejszy jest Kasanga dużą galerię masz na stronie www.tropheus.com.pl i tam polecam ci jeśli masz kase kupno rybek.
Do trofci mogą dołączyć też inne roślinożerne ryby z tangi np:Eretmodus cyanostictus :D
To już wszystko wybór zależy od ciebie :D