Zobacz pełną wersję : Ocieranie się ryb?
Czy każde ocieranie się ryb jest przejawem pasożytów, nawet jeżeli poza tym wszystko jest OK. Pytam ponieważ moje barwniaki szmaragdowe wykonują taki ruch szybkiego otarcia bokiem o podłoże.
mario_76
03-11-2004, 11:48
Czy każde ocieranie się ryb jest przejawem pasożytów, nawet jeżeli poza tym wszystko jest OK. Pytam ponieważ moje barwniaki szmaragdowe wykonują taki ruch szybkiego otarcia bokiem o podłoże.
Nie wiem jak jest z Twoimi rybkami ale u mnie tak ocierały się danio i wszystko było ok. Po kilku dniach od zaobserwowania tego ocierania się wszystkie neony (9 szt) zachorowały na ospę. Nie wiem czy ocieranie danio miało coś wspólnego z ospą neonów ale zbiegło sie to w czasie. Po dwóch dniach od podania lekarstwa na ospe i podniesienia temperatury wody, kropki z neonek zeszły a danio się nie ocierają.
Lord Paszka
03-11-2004, 12:31
Na pytanie odpowiem pytaniem: Czy każde drapanie się człowieka oznacza, że ma wszy ???
:-)
Zdecydowanie nie, jednak to może być sygnał do tego, że rybę zaczęły męczyć jakieś infekcje skóry lub pasożyty. Jeżeli przy ocieraniu się następuje odbarwienie lub u niektórych gatunków ryb pociemnienie barw, postrzępione płetwy, osowiałe zachowanie i brak apetytu to zdecydowanie są symptomy jakiejś choroby.