PDA

Zobacz pełną wersję : księżniczki

FiszMak
09-13-2004, 15:57
A wygladalo to tak :
akwarium 30 l, temp pokojowa czyli 22 stopnie, ph ok 8. w nim znajduja sie 3 odchowane z ikry ksiezniczi, stawiam na 2 samiczki + samiec. po pierwszym ich tarle naliczylem wsrod kamieni ok 3 malych rybek, po kilku dniach rybki zniknely. moze zostaly zjedzone przez rodzicow lub trzecia samotna ksiezniczke... a dzisiaj zauwazylem ze odbylo sie nowe tarlo poniewaz w akwa plywa ok 20 malutkich przecinkow. tylko mam teraz problem bo u mnie w miescie nie chca mlodych ksiezniczek a jesli beda dorastac w takim malym akwarium to powybijaja sie z biegiem czasu...

Unnamed
09-13-2004, 16:57
To jakieś żarty z tymi 30l? :evil:

FiszMak
09-13-2004, 22:26
nie, ale uwierz mi ze jesli moglbym im zapewnic lepsze lokum to bym to zrobil. obszedlem wszystkie sklepy w miescie, w zadnym nie chceli mi ich przyjac, (oprocz jednego, ale z tego co widzialem to padly by tam po tygodniu) chcialem je oddac za darmo, kilka udalo mi sie oddac innemu akwaryscie, zostaly mi trzy. i jak narazie trzymaja sie dobrze i jesli znajdzie sie ktos kto je zechce i bedzie mial lepsze warunki to oddam je z wielka chcecia.

ps. dzieki za krytyke, bo ostatnio rzeczywiscie zaniechalem szukania im lepszego zbiornika a caly czas rosna. przypomniales mi ze to nie jest dla nich odpowiedznie miejsce.

XAC
09-14-2004, 07:43
A czemu 22 stopnie?

Unnamed
09-14-2004, 18:23
No to by jak najszybciej miały większe akwarium :D
Przynajmniej ok że starasz się :) Ale XAC ma racje, lepsza była by trochę wyższa temperatura.

FiszMak
09-16-2004, 20:32
wiem wiem, ale grzalka sie zepsula i zanim wymienilem doszlo do tarla i nie chce im teraz zmieniac nagle temperatury, musze zalatwic taka z termostatem zeby zrobic to stopniowo.
pozdrawiam

Estel
09-24-2004, 12:30
A ja własnie dzisiaj doczekałem się pierwszych przecinków. Tak coś czułem, że będzie tarło bo rodzice wywrócili akwarium do góry nogami. Doliczyłem się pięcium, nie wiem ile jest. Karmić maluchy, czy znajdą sobie jakieś drobiny?

XAC
09-27-2004, 08:33
Karmić i podmieniać wodę - nie karmione rosną wolno i padają gęsto.

ask
09-27-2004, 14:29
XAC widziałeś pewnie w Zwierzyńcu jak rozmnażali księzniczki :D
Tam to mają warunki: piękne , ogromne akwarium , jedna para dorusłych ryb i stadko pływających maleństw.Bardzo podobało mi się to , ze można bylo oglądać to cały czas na wystawie w sklepie.