PDA

Zobacz pełną wersję : Akwarium 200l z miękimi koralowcami

Misiek_Z11
08-17-2006, 11:57
Zamierzam założyć akwarium morskie 200 l w zbiorniku 100*40*50. Filtracja systemem kominowym z sumpem. Proszę o rady dotyczące całego sprzętu (filtracji, oświetlenia, itp.) Oraz obsady - chciałbym mieć kilka błazenków i zebrsome flavencis oraz koralowce miękie. Co byście polecili ??
Na razie zbieram kasę ale zamierzam wystartować z akwa gdzieś za 10 miesięcy i na razie zbieram informacje o sprzęcie i obsadzie.
Jeszecze raz prosze o rady pozdrawiam :D

BeRsErK
08-19-2006, 15:55
Jeśli nie zamierzasz mieć ukwiała do błazenków to je olej - ładują się z manatkami między koralowce i tylko je stresują.

Po resztę informacji odsyłam na nano-reef.pl

Misiek_Z11
08-20-2006, 13:08
Ukwiały też zamierzam mieć i inne bezkręgowce i skorupiaki tylko w tej chwili zastanawiam sie nad obsadą i prosil bym o doradztwo. Po prostu chcę mieć żyjącą mini rafę ale z dosyć niewygórowanymi wymaganiami jeśli chodzi o oświetlenie - dlatego tylko miękie korale.

jasko_niemowa
08-23-2006, 22:44
@Beserek - z blazenkami wcale tak nie jest :)
jak mam 200l z sumpem i ne mam ukwiala, blazny spia w xeniach i wszyscy sa zadowoleni
a miekkie nawet jak blazenki bede w nich siedziec, tez sie dostosuja, moje kraby pustelniki cale dnie spedzaja w sarcopytonie lub lobo a i tak pieknie sie rozwijaja

@Misiek - ja mam identyczne akwa, troche inen wymiary
jutro postaram sie wszystko ladnie opisac - chyba ze zapomne to moj gg 3167906

pozd

joopa