PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z narybkiem

czarek-kk
09-12-2004, 18:55
W małym akwarium - 10l z całym wyposażeniem miałem ponad 30 sztuk narybka mieczyka. Niestety od pewnego czasu codziennie mam ich coraz mniej. Zdycha ich dziennie 2-4 sztuki. Jak tak dalej pójdzie to nic nie zostanie. Jest chyba jeszcze 10 sztuk. Ale co jest przyczyną tego zdychania? Tego nie wiem. Proszę o pomoc!!!

KasiaB
09-12-2004, 19:11
Nie sadzisz ze wielkos twojego akwarium :roll:

c^666
09-12-2004, 19:32
Ja mam narybek w identycznym akwa średnio z 20 sztuk zdycha 3 więc jakieś 17dozywa starości 8) ,a dlaczego tobie zdychają nie wiem, raz filtr posiekał mi rybke ale takie zeczy zdazają sie raczej sporadycznie :roll: a to akwa rozumie że ma filtr grzałke itp :?: najsłabsze sztuki zdychają ale zeby az tyle :shock: moze to jakaś choroba...

czarek-kk
09-12-2004, 19:46
KasiaB ja nie chce ich tam trzymać wiecznie tylko podchodowac aż będą miały ten 1cm. Teraz mają około 7-8mm. Potem to się zobaczy pewnie do sklepu oddam i wymienię na coś innego ale jak tak dalej pójdzie to nie będzie czego oddawać.

Salvator
09-12-2004, 21:42
a czym karmisz :?:

liquid sound
09-13-2004, 02:00
a czym karmisz :?:moze z innej beczki. Czy wogole karmisz??

Hammer
09-13-2004, 05:58
możliwe też żę rodzice pochodzą z wchowu wsobnego i maluchy mają wadę genetyczną.....

czarek-kk
09-13-2004, 06:10
Karmię pokruszonymi płatkami tropicala Ichio-Vit. Czasami daję mrożoną(rozmrożoną) rozwielitkę i cyklopa. Rybkom Bardzo smakuje. Odmulam dno i co 2-3 podmieniam wodę(~10%) na odstaną. Temperatura wody 25-26.

Hammer
09-13-2004, 06:31
IMO chodzi o to że rodzice narybku są rodzeństwem - lub sazbyt blisko spokrewnieni przez co młode maja genetyczna wadę wrodzoną, ja bym spróbował wymienić któreś z rodziców na innego osobnika najlepiej z innego źródła. Ale może być też inne wyjście młode same sie mogą zabijać - np, z głodu!! Spróujb do tego akwa wrzucić wgłębkę lub rogatka by pływał po powierzchni. A i jeszcze wodyw takim małym akwa podmieniac należy przynajmniej 30% i to co parę dni!!!!!!

czarek-kk
09-13-2004, 11:54
rośliny są a teraz zacznę podmieniać jeszcze więcej wody. a co do chowu wsobodnego to raczej nie są blisko spokrewnione bo samca miałem około roku a jak zdechła samica to dokupiłem mu tę, która pierszy raz urodziła u mnie te młode. Samica nie był tesh raczej zapłodniona już w przed kupnem bo okocila się 3 miechy po wpuszczeniu do mojego akwa.

atusia
09-13-2004, 18:18
W moim 12l kotniku przebywa samiczka pielęgniczki kakadu razem z narybkiem. Wodę podmieniałam co kilka dni...codziennie jednak narybku ubywało. Zaczęłam robić częściej podmianki, czyli dwa razy dziennie rano i wieczorem po około 2l...wodę wlewam z ogólnego, aby utrzymać równowagę..( tak mi sugerowano na jednym z forum) Podmianki te poskutkowały...maluszków już nie ubywa i rosną bardzo szybko.
Może Czarku spróbuj tak samo... :)