PDA

Zobacz pełną wersję : Pokruszona ceramiczna doniczka jako wklad do filtra

ask
03-11-2004, 09:37
pytanie jak w temacie:
czy pokruszona ceramiczna doniczka (taka gruba , brazowa, moglaby sie nadawac jako material filtracyjny biologiczny w filtrze zewnetrznym?
Pokruszoina na takie kawaleczki ok 5 x 5 mm . Jak to sie ma do wkladow ceramicznych produkowanych przez znane firmy?

enigma
03-11-2004, 13:13
Ważny jest kształt i materiał z jakiego jest wykonana ta doniczka, tak aby bakterie miały tam jak najlepsze warunki do rozwoju.

ZooCentrum
03-11-2004, 22:18
Może coś z tego będzie - zależy od doniczki i kształu drobinek.

Mam pytanie - ile doniczek chcesz przeznaczyć do przerobu na wkład?? Może taniej kupić nawet jakąś polską ceramike niż :10: doniczki.

ask
03-12-2004, 15:55
drobinki jak napisalem ok 5 x 5 mm (postaram sie tak pokruszyc)
zobacze ile kosztuja takie doniczki, mysle ze sa niedrogie, i zobacze ceny wkladow ceramicznych w sklepach u mnie.sprawdze czy sie oplaca.
Ma to byc wklad do zewnetrznego otwartego wlasnej roboty - niby sump ale troche przerobiony, i tak pomyslalem o 1 komorze z takim wkladem , albo z kupną ceramika

ZooCentrum
03-13-2004, 20:52
Wczoraj z ciekawości potłukłem doniczke z i dałem pod bierzącą wodę - a potem zdziwienie przez godzine woda była czerwona, na zewnątrz trzyma mase chyba wypalona, ale w przekroju ciekła masa i wymywała ją bierząca woda niosąc czerwony kolor :?

slawku
03-13-2004, 23:44
A może zamiast doniczki pustak ceramiczny typu POROTHERM - można takie kupiś w każdym markecie budowlanym szt za kilka zł, nawet najmniejszy jest dużo większy od doniczki a kosztuje mniej.
POROTHERM jest ceramicznym pustakiem o bardzo porowatej strukturze - napewno bardziej niż doniczka - ale czy bardziej od ceramiki filtracyjnej tego nie wiiem
Jakby ktoś prubował proszęo info
pozdro

acha - bardzo łatwo się kruszy

Sleeper
03-13-2004, 23:45
znacznie taniej i bezproblemów z barwieniem wody będzie jak zastosujesz keramzyt - glinka (czyli ceramika :lol: ) wypalana w bardzo wysokiej temperaturze, o kształcie kulek i o wysokiej porowatości w całym przekroju. Ja sam urzywam kubełka własnej roboty i keramzyt świetnie się w nim sprawuje jako siedlisko bakterii. W sklepach Praktiker dostaniesz opakowanie 50 litrowe za 20 złociszy o frakcji od 4 do 10mm - wystarczy ci do końca życia :wink:

ask
03-14-2004, 10:38
Praktikera mam prawie pod nosem, wiec zobacze, ale 50 l ? ? ?do konca zycia to malo powiedziane :)
A moze uzywacie jeszcze innych materialow filtracyjnych, ktore sa latwo dostepne , i za przystepna cene (oczywiscie pomijajac te kupowane w akwarystycznych sklepach )

Sleeper
03-14-2004, 12:05
Praktikera mam prawie pod nosem, wiec zobacze, ale 50 l ? ? ?do konca zycia to malo powiedziane :)

Są też mniejsze opakowania ale... hmm... nawet duże ALE. Jeżeli trafisz na woreczek firmy która pakuje keramzyt który powstaje podczas rozruchu pieca (raz w roku jest przerwa technologiczna kiedy piec jest wygaszany) to on się do niczego nie nadaje- mała porowatość wewnątrz i śmierdzi, a jak nie śmierdzi to podczas gotowania i po gotowaniu zacznie śmierdzieć. Zrób zrzutkę z kimś na ten durzy woreczek a nie będziesz żałował, sprawdzone żródło i prosto od producenta ( "Optiroc" - fabryka w Gniewie) który ma swoją markę i o nią dba.
Więcej na http://www.optirocgniew.pl/

ask
03-14-2004, 16:55
aha czyli tak jak myslalem to sa takie kuleczki co sie uzyw a m.in. do wypelniania donic i sadzenia roslin w tych kulkach.
Wiec na poczatek nie bede kupowal tego wora, bo moge zalatwic sobie za free potrzebna mi ilosc, zobacze co z tego wyniknie , a moze pozniej z kims kupie.Ale radzisz na poczatku wygotowac ?

Sleeper
03-14-2004, 17:50
Tak, wygotuj i zostaw keramzyt w garku zalany wodą aż do wystygnięcia, dzięki temu nawet najmniejsze ilości powietrza zostaną z nego wypchnięte a zastąpione wodą i nie będzie problemów z odpowietrzaniem kubełka.

Pracowitych bakteryjek życzę :wink:

ask
03-14-2004, 19:43
ale jeszcze jedno - ten keramzyt co moge miec za darmo to pochodzi z takiej wielkiej donicy (ok 1m na 1 m) i dlatego moglbym go troche podebrac, ale czy on nie bedzie jakis zly , skazony itp

czy moze lepiej poszukac wspolnika ( a nawet kilku :) ) i kupic nowy worek?

Sleeper
03-14-2004, 20:15
Ni jestem wróżka żeby wiedzieć co tam lane było w tą donicę więc Twoje ryzyko :roll: poza tym tamten keramzyt z worka nie jest doniczkowym tylko budowlanym i nie jest tak "estetyczny" na powierzchni przez co jest bardziej porowaty.

ask
03-21-2004, 14:23
A powiedzcie jeszcze jakie inne mozena zastosowac wklady filtracyjne biologiczne takie latwo dostepne i tanie (w miare)

Jędrek
03-25-2004, 21:00
Może się narażę, ale chcąc jakoś opanować akwa z żółwiem do butelki PET wstawiłem Aqua-Szut mini i zasypałem zwykłym żwirkiem akwarystycznym. Butelka oczywiście podziurawiona a po wierzchu żwirku łażą świderki (poza filtrem długo nie pożyją). Test wskazuje 0 NO2. A pamiętajmy, że żółw potrafi nabrudzić.