PDA

Zobacz pełną wersję : nano rafa 30 litrów

pollo
08-16-2006, 10:54
witam

Mam zamiar założyć akwa 30 litórw (standartowe wymiary). Jako filtr chcę zastosować kaskadę. Jako pompka obiegowa będzie aquel 300 l/h .
Jako podloże ma służyć żwir koralowy. Oświetlenie to lampa HQI 70 watt.

A teraz pytania

1.Czym wypełnić kaskadę ? (myślałem nad grysem koralowym)
2.Czy taka pompka wystarczy ?
3.Czy oświetlenie będzie prawidłowe ?
4.Ile muszę dczekać między zalaniem i zasoleniem zbiornika a włożeniem żywej skały ?
5.Ile powinienem włożyć żywej skały ? (myślałem nad 4, 5 kg)
6. Czy dolewana woda musi być zasolona czy może być słoda z RO
7.Obasdą mają być głównie koralowce i jakieś krewetki, ale czy mógłbym tam wprowadzić później jednego błazenka ocellarisa ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pollo
08-25-2006, 20:27
Nooo nikt nic nie napisze ??

jasko_niemowa
08-25-2006, 22:14
wybacz, ale ile można pisac o tym samym :?

pollo
08-26-2006, 10:00
wybacz, ale ile można pisac o tym samym :?

Hmm dziwne, sporo szukałem i ile ludzi tyle rozwiązań. Chciałem zapytać o tą dokładnie konfiguracje jakiś doświadczonych morszczaków ponieważ jest to mój początek z akwarystyką morską. Ale jeżeli jesteś takim specjalistą to możemy pogadać na gg ??

jasko_niemowa
08-26-2006, 11:47
Za specjaliste sie nie uwazam, jesli chcesz to zapraszam na gg 3167906
ale tutaj tez moge napisac , kiedys mialem 60 l wiec cos tam a malych akwa wiem chyba :)

witam

Mam zamiar założyć akwa 30 litórw (standartowe wymiary). Jako filtr chcę zastosować kaskadę. Jako pompka obiegowa będzie aquel 300 l/h .
Jako podloże ma służyć żwir koralowy. Oświetlenie to lampa HQI 70 watt.

A teraz pytania

1.Czym wypełnić kaskadę ? (myślałem nad grysem koralowym)

ad1. nic bym tam nie dawal

2.Czy taka pompka wystarczy ?

ad2. to zalezy jaka kaskada, ale zawsze mozesz wrzucic malutka pompeczke do srodka

3.Czy oświetlenie będzie prawidłowe ?

ad3. wg mnie za duzo tego swiatla, 30l to plytkie akwa i tylko niepotrzebnie wode bedziesz grzal i rachunek nabijal

4.Ile muszę dczekać między zalaniem i zasoleniem zbiornika a włożeniem żywej skały ?

ad4. mysle ze 2- 3 dni wystarcza w zupelnosci
5.Ile powinienem włożyć żywej skały ? (myślałem nad 4, 5 kg)

ad5. powinno wystarczyc, pamietaj ze nie ma co od razu zapychac akwa skala, szczepki tez na czyms rosna, wiec i tak ci jej przybedzie

6. Czy dolewana woda musi być zasolona czy może być słoda z RO

ad6. jesli mowisz o dolewaniu wody odparowanej to tylko z RO :) sol nie paruje

7.Obasdą mają być głównie koralowce i jakieś krewetki, ale czy mógłbym tam wprowadzić później jednego błazenka ocellarisa ?

ad7. nie, wg mnie to za male akwa dla niego

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pollo
08-26-2006, 14:32
Wielkie dzięki :) za odpowiedź, tylko nie wiem dlaczego niektórzy piszą że do włożenia żywej skały należy odczekać dwa tygodnie... I jakie oświetlenie zastosować zamiast HQI (akwa ma wysokość 30 cm)

jasko_niemowa
08-26-2006, 14:46
popatrz jakie dlugie jest
to sobie jakies swietlowki dobierzesz na pewno :) do takiego malego moga byc T5 jak i rowniez T8

a co do czasu wlozenia skaly to nie wiem czemu tak mowia, ludzie wiele dziwnych rzeczy opowiadaja
:)

pollo
08-26-2006, 20:31
Akwa ma długość 40 cm z tego co sprawdzałem to nie mogłem dobrać T5 niestety, ale jeśli chodzi o HQI to będzie żarło prąd i grzało wode. Ale jeżeli wyjdzie mi z 30 to potem chciałbym sprzedać 375 i założyć 120 lub 200 litrów morskie a wtedy do tej 70 dodałbym jeszcze jedną lampe 70 watt. Tylko czy takie mocne oświetlenie nie zaszkodzi zwierzakom które będą w nim mieszkały ? Podobno akwa morskiego nie da się prześwietlić - tak gdzieś wyczytałem ale wole sie spytać...

ocelocik
08-26-2006, 21:47
Co do HQI - jezeli juz to zarnik 70W i najlepiej o wysokiej temperaturze barwowej ( 16kK i wiecej ). Wtedy nie powinno byc problemow. Ale jezeli myslisz o wiekszym akwarium to 70W HQI Ci sie nie przyda - zamiast dwoch 70 lepiej bedzie zainwestowac w 150W. Morskiego i sie da i sie nie da przeswietlic. Sa korale ktore beda "zachwycone" silnym swiatlem ( ogolnie wiekszosc SPSow), ale na poczatek hodowac bedziesz miekkie, a one nie zawsze lubia strasznie mocne swiatlo. Ja bym polecal takie rozwiazanie ze od razu fundujesz sobie baniak np 100-150 litrowy i zawieszasz HQI 150W. Ewentualnie 54 litry ( 60x30x30 ) i dajesz 2 lub trzy rurki 24W T5.

Co do innych uwag - wydaje mi sie ze 30 litrow to za malo na blazenka. Ale sa mniejsze ryby, bardziej pasujace do takich nanorafek. No i czytaj, czytaj czytaj, bo im wiecej bedziesz wiedzial zanim zaczniesz cos tworzyc tym skuteczniej bedziesz dzialal. Sprawdzone na moim przykladzie.

paletka6
08-28-2006, 14:21
jak uważacie że sie nie da prześwietlić to kup sobie HQI 400w do tej 30-stki :lol: :lol: :lol: :lol:
zawsze są jakieś granice rozsądku

ocelocik
08-28-2006, 20:46
Hmm w takim wypadku to bardziej zadziala to chyba jako czajnik na wode :wink: I sie wszystko w zbiorniczku zagotuje :twisted:

paletka6
08-29-2006, 07:52
no niekoniecznie....

ocelocik
08-29-2006, 09:04
:wink: Moj post zaliczal sie do kategori zartow - zdaje sobie sprawe ze sie nie zagotuje. Ale w sumie jestem ciekawy, gdyby dac odpowiednie chlodzenie ( bo jednak duzym problemem byloby tu grzanie sie zbiornika od lampy ) to czy jakimkolwiek koralom takie oswietlenie by pasowalo. Pozdrawiam,
M.