PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki gatunek do Księżniczek

michal-chrzanow
08-15-2006, 12:02
Witam!!!

Co proponowalibyscie do 200l akwa jesli juz w nim plywa 8 księzniczek wraz kilkudzieciecioma mlodymi??? Czy sądzicie ze Ramirezy wytrzymają z nimi?? (Tylko prosze nie strzelac mi tekstami z książek gdzie na stówe te dwa gatunki nie bedą opisywane jako przyjazne dla siebie. Interesują mnie tylko wypowiedzi z własnego doswiadczenia. Książek mam duzo więc wiem co tam jest napisane.)

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

POZDRAWIAM!!!

michal-chrzanow

imported_tofik___
08-15-2006, 12:28
Po Twoim podpisie widzę że w Twoim akwarium JUŻ pływają ramirezy z księżniczkami. Księżniczki to bardzo agresywne ryby, tworzą wielopokoleniowe rodziny które szybko dominują nad całym akwarium (jakie duże by nie było), więc poprosu nadzwyczaj ładgone i mniejsze ramirezy będą zaszczute.

pozdrawiam

michal-chrzanow
08-15-2006, 13:20
Należało by jednak zwrócić uwagę że księżniczki nie są najagresywniejszymi pielęgnicami. Ramirezy są dwie i są wpuszczone na próbę, jesli tylko zobacze ze są przepędzane zmienią akwarium. Narazie jednak jest wszystko ok. Chcialbym przedewszystkim dowiedziec sie cos od osób które eksperymentowały juz w podobny sposób, gdyż nie zawsze to co piszą w specjalistycznych książkach musi się sprawdzać.

imported_tofik___
08-15-2006, 16:24
ja jeszcze nie łączyłem księżniczek oraz ramirez bo IMHO to by nie miało sensu. Pierwsze primo to dwa różne biotopy, różny skład wody oraz pokarm. Łączenie ich jest IMO nie trafione. A tak wogóle to nie ten dział.

pozdrawiam

Piotrek wla
08-15-2006, 20:56
Moim zdaniem taka obsada jest nie ma prawa bytu... Czy wiesz moze cos na temat biotopow z ktorych pochodza Twoje ryby? Sa to dwie skrajnosci. Ksiezniczki zyja w wodach skrajnie twardych a ramirezy w miekkich. Wogole maja one calkiem inne wymagania co do wszelkich warunkow jakie panuja w akwarium. Skoro ksiezniczki sie rozmnozyly mozna wydedukowac ze masz wode twarda ktora calkiem nie odpowiada ramirezom. Należało by jednak zwrócić uwagę że księżniczki nie są najagresywniejszymi pielęgnicami hmm ksiezniczki powszechnie uwazane sa za seryjnych mordercow ktore predzej czy pozniej pozbeda sie reszty obsady. Podsumowujac poradze abys wpisal sobie haslo "ksiezniczka" w googlach i dowiedzial sie nieco informacji na temat tej ryby i calego jez. Tanganika. Pomoze Ci to napewno w dalszej hodowli tego gatunku. Pozdrawiam.

Mario
08-20-2006, 11:51
moim zdaniem dobre będą szczelinowce Leleupa, poradzą sobie z tymi Ksieżniczkami. Dla mnie mieszanie gatunków z różnych regionów jest nieporozumieniem. Księżniczki i Ramirezki potrzebuje odmiennych parametrów wody oraz wystroju wnętrza ale zrobisz jak uważasz, w końcu ma się to podobać Tobie ale pomyśl o tych biednych Ramirezkach. Wszyscy poprzednicy mają rację :wink:

Zenon
08-21-2006, 18:53
Ja kiedyż miałem podobną kombinację, po zmianie biotopu SA z powrotem na Malawi (jednak tylko to z rybek mnie naprawdę kręci :)) zostały mi w zbiorniku akarki paskowane (nannacara anomala), po prostu zapomniałem o nich, :oops: a później już nie dało sie ich wyłowić spośród kamieni, tym bardziej że sa to ryby skryte. Ale niespecjalnie im się wiodło. Nawet nie chodzi o agresję, generalnie były ignorowane, ale raczej o twardość wody i może też wystrój. Po kilkunastu dniach wszystkie złapały jakieś choróbsko i wisiały pod powierzchnią z poszarpanymi płetwami. Udało się je uratować i teraz gdzies sobie pływają. Tak że raczej nie polecam.

Aha, do księżniczek, jeśli chciałbyś trochę zredukowac ilośc młodych, polecam Altolamprologus calvus lub Altolamprologus compressiceps. To drapiezniki żywiące się m.in. narybkiem, przy czym sa "pancerne" i księzniczki sobie raczej z nimi nie dadzą rady. Rosną do ok. 15 cm. Gdybyś się na nie zdecydował pamietaj że o ile raczej ignorują inne ryby (no, chyba że na nie poluja :-)) to między sobą raczej bardzo mocno się tłuką. W naturze żyją samotnie, więc jeden wystarczy. :-)

KPTSK
11-21-2006, 00:18
Witam!!!

Co proponowalibyscie do 200l akwa jesli juz w nim plywa 8 księzniczek wraz kilkudzieciecioma mlodymi??? Czy sądzicie ze Ramirezy wytrzymają z nimi?? (Tylko prosze nie strzelac mi tekstami z książek gdzie na stówe te dwa gatunki nie bedą opisywane jako przyjazne dla siebie. Interesują mnie tylko wypowiedzi z własnego doswiadczenia. Książek mam duzo więc wiem co tam jest napisane.)

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

POZDRAWIAM!!!

michal-chrzanow

Nie zdziwił bym się gdyby któregoś dnia rano Ramirezki nie mkiały oczu i płetw;) :wink:

U mnie kiedyś w akwariuim 112 l 5 młodych leleupow nie wytrzymało z 5 młodymi księżniczkami.Wszystkie były podobnej wielkości.

Z resztą jak to będzie wyglądać - ramirez wśród skał :shock:

wodzu6
11-26-2006, 21:55
POZDRAWIAM :D
Co kolwiek dopuscisz do ksiezniczek zginie, jezeli to jusz jest dobrana rodzina ktora zajela odpowiedni obszar rozrodczy a w twoim przypadku to cale akwarium, bo ramirezy raczej rewiru tam nie majom :D . Kazda nowa dopuszczona ryba bedzie trakowana jako intruz. A juz dopuszczenie jakiegos naskalnika lub szczelinowca tam to 100% skazanie go na smierc.
Ksiezniczki nie bedom tolerowaly zadnego innego gatunku pielegnic zyjacego w tym samym biotopie ( rumowisko skalne), bo nowy gatunek bedzie traktowany jako zagrozenie dla rewiru rozrodczego (grot, kamieni) dlatego z calej sily bedzie przepedzany z rewiru a ze rewirem jest cale akwarjum to nie bedzie mial gdzie uciec ( I WTEDY ZOBACZYSZ AGRESJE Z STRONY KSIEZNICZEK) Myslisz ze dlaczego ksiezniczki laczom sie w rodziny (haremy). tam nie atakuje 1 sztuka tylko stado, rodzina ksiezniczek jest w stanie przegonic z rewiru duzo wiekszego napastnika. A uciebie rodzina to 8 sztuk i jeszcze bardziej bedzie zdeterminowana bo w role wchodzi ochrona narybku, agresja bedzie spotegowana. RAMIREZY ZYJOM BO NIE STANOWIOM ZAGROZENIA ANI DLA NARYBKU ANI DLA REWIRU ALE NIE GWARANTUJE ZE TO SIE NIE ZMIWENI Moja opinia na temat ramitrez i ksiezniczek :evil: :evil: :evil: TO PROPFANACJA JAK MOZNA TO POLACZYC. MASZ ksiezniczki zostaw zbiornik monogatunkowy i obserwoj zachowanie rodzinne tego gatunku godne polecenia to naprawde ciekawa ryba :)