Zobacz pełną wersję : Biotop Południowej Ameryki
Czy ktoś posiada może podwodne zdjęcie tego biotopu w naturze?
Chciałbym odtworzyć w moim 50l aqua identyczne warunki jak w jednej z rzek tego regionu, np. rzeka Paragwaj.
Oczywiście dla rybek. Rybki jak w opisie.
Boleslaw Gawel
09-12-2004, 02:01
Nie można mówić o jednym biotopie Ameryki Południowej. Poza tym, ryby są jednym z elementów biotopu, a Ty ze swoją obsadą nie masz szans stworzyć namiastki któregooś z biotopów Ameryki.
Poza tym: zdjęcia nie mam, ale akurat jeśłi chodzi o tę rzekę to Grzesiek Prusinowski udostępnił na forum apisto.pl dośc dokładną tabelkę z mieszkańcami, którą zdobył od gościa, który z kolei wykonał benedyktyńska pracę z jej stworzeniem
Pozdro
Bolesław Gaweł
www.apisto.pl
ja tylko tak na marginesie dodam zebys dokupil temu smutnemu zapewne kiryskowi ze 2 kiryski bo one są rybkami stadnymi i samotne sie czują żle.to tylko tyle :wink:
Pozdrawiam
A teraz ja dorzucę swoje trzy grosze. Po pierwsze nie można mówić o biotopie Ameryki Płd., tak samo jak o biotopie Rio Paraguay i Rio Parana czy innej rzeki z tego regionu, chyba że bardzo małej i niezmiennej na całej swojej długości. Po trzecie jeśli chodzi o naśladowanie biotopu jakiejś rzeki, to musimy się zdecydować co chcemy przedstawić: górny bieg rzeki, środkowy, a może ujściowy. Po czwarte przy rzece tej wielkości i długości, naśladowanie "biotopu rzeki" jest jakimś nieporozumieniem. Kolejną pomyłką będzie próba naśladowanie jakiejkolwiek rzeki z nazwy. Lepiej będzie próbować przedstawić np. leśny wolno płynący mały ciek z dorzecza Rio Paraguay. Wiadomo wtedy czego szukać, z grubsza możemy sobie wyobrazić warunki panujące w takiej rzeczce - wolny albo średni prąd wody, skąpe oświetlenie, na terenie odkrytym bogatą roślinność zanurzoną, jakieś konary w wodzie, piaszczyste albo żwirowate podłoże. Później można pomyśleć o rybach jakie mogą zamieszkiwać dorzecze danej rzeki, następnie jakie mogą występować w naszych małych leśnych rzeczkach, a na koniec jakie roślinki mogą tam występować. Parametry fizyczne i chemiczne wody nie są tak istotne, chyba że chcemy rozmnażać ryby w takim akwarium. Jesli się będziemy trzymać wartości uśrednionych powinno być dobrze: miękka lub średniotwarda woda, temp. 25 - 28C, ph ok. 6,5 - 7,5
Boleslaw Gawel
09-12-2004, 21:59
Parametry fizyczne i chemiczne wody nie są tak istotne, chyba że chcemy rozmnażać ryby w takim akwarium
Gdyby obsadę miały stanowić pielęgniczki, to jest wiele delikatnych gatunków (szczególnie te endemiczne z rejonów czarnych wód), dla których parametry wody są daleko nieobojętne.
Pozdro
Bolesław Gaweł
www.apisto.pl
Ryby to żałobniczki, miniorki (Hyphessobrycon callistus minor), neony czarne (wyłącznie kąsaczowate).
Może przesadziłem ze stwierdzeniem identyczne. Chciałbym aby odzwierciedlało w pewnym przybliżeniu ten biotop. Np. typ roślin, zarośnięcie zbiornika, korzenie, dno itp.
Chodzi mi o dorzecze Paragwaju.
Gdyby obsadę miały stanowić pielęgniczki, to jest wiele delikatnych gatunków (szczególnie te endemiczne z rejonów czarnych wód), dla których parametry wody są daleko nieobojętne.Szukasz dziury w całym.
W akwa nie da sie odtworzyc w 100% biotopu jakiegokolwiek naturalnego zbiornika!!! To nie chodzi o same ryby i rosliny, a gdzie inne ogranizmy, ktore stanowia pokarm i te ktore zjadaja naszych podopiecznych. Wszystkie czynniki zewnetrzne: pory roku, zmiana temp., cisnienie atomosferyczne. Lepiej chyba pomyslec o akwa, w ktorym mamy mala liczbe gat. ryb i roslin(2-3), ktore zyja w okreslonym srodowisku i dazyc do zapewnienia im optymalnych warunkow.