PDA

Zobacz pełną wersję : Biotop Południowej Ameryki

SX_
09-11-2004, 22:51
Czy ktoś posiada może podwodne zdjęcie tego biotopu w naturze?
Chciałbym odtworzyć w moim 50l aqua identyczne warunki jak w jednej z rzek tego regionu, np. rzeka Paragwaj.
Oczywiście dla rybek. Rybki jak w opisie.

Boleslaw Gawel
09-12-2004, 02:01
Nie można mówić o jednym biotopie Ameryki Południowej. Poza tym, ryby są jednym z elementów biotopu, a Ty ze swoją obsadą nie masz szans stworzyć namiastki któregooś z biotopów Ameryki.

Poza tym: zdjęcia nie mam, ale akurat jeśłi chodzi o tę rzekę to Grzesiek Prusinowski udostępnił na forum apisto.pl dośc dokładną tabelkę z mieszkańcami, którą zdobył od gościa, który z kolei wykonał benedyktyńska pracę z jej stworzeniem

Pozdro

Bolesław Gaweł
www.apisto.pl

Ghostek
09-12-2004, 09:39
ja tylko tak na marginesie dodam zebys dokupil temu smutnemu zapewne kiryskowi ze 2 kiryski bo one są rybkami stadnymi i samotne sie czują żle.to tylko tyle :wink:

Pozdrawiam

Paweł
09-12-2004, 18:05
A teraz ja dorzucę swoje trzy grosze. Po pierwsze nie można mówić o biotopie Ameryki Płd., tak samo jak o biotopie Rio Paraguay i Rio Parana czy innej rzeki z tego regionu, chyba że bardzo małej i niezmiennej na całej swojej długości. Po trzecie jeśli chodzi o naśladowanie biotopu jakiejś rzeki, to musimy się zdecydować co chcemy przedstawić: górny bieg rzeki, środkowy, a może ujściowy. Po czwarte przy rzece tej wielkości i długości, naśladowanie "biotopu rzeki" jest jakimś nieporozumieniem. Kolejną pomyłką będzie próba naśladowanie jakiejkolwiek rzeki z nazwy. Lepiej będzie próbować przedstawić np. leśny wolno płynący mały ciek z dorzecza Rio Paraguay. Wiadomo wtedy czego szukać, z grubsza możemy sobie wyobrazić warunki panujące w takiej rzeczce - wolny albo średni prąd wody, skąpe oświetlenie, na terenie odkrytym bogatą roślinność zanurzoną, jakieś konary w wodzie, piaszczyste albo żwirowate podłoże. Później można pomyśleć o rybach jakie mogą zamieszkiwać dorzecze danej rzeki, następnie jakie mogą występować w naszych małych leśnych rzeczkach, a na koniec jakie roślinki mogą tam występować. Parametry fizyczne i chemiczne wody nie są tak istotne, chyba że chcemy rozmnażać ryby w takim akwarium. Jesli się będziemy trzymać wartości uśrednionych powinno być dobrze: miękka lub średniotwarda woda, temp. 25 - 28C, ph ok. 6,5 - 7,5

Boleslaw Gawel
09-12-2004, 21:59
Parametry fizyczne i chemiczne wody nie są tak istotne, chyba że chcemy rozmnażać ryby w takim akwarium

Gdyby obsadę miały stanowić pielęgniczki, to jest wiele delikatnych gatunków (szczególnie te endemiczne z rejonów czarnych wód), dla których parametry wody są daleko nieobojętne.

Pozdro

Bolesław Gaweł
www.apisto.pl

SX_
09-12-2004, 23:27
Ryby to żałobniczki, miniorki (Hyphessobrycon callistus minor), neony czarne (wyłącznie kąsaczowate).
Może przesadziłem ze stwierdzeniem identyczne. Chciałbym aby odzwierciedlało w pewnym przybliżeniu ten biotop. Np. typ roślin, zarośnięcie zbiornika, korzenie, dno itp.
Chodzi mi o dorzecze Paragwaju.

Paweł
09-13-2004, 17:03
Gdyby obsadę miały stanowić pielęgniczki, to jest wiele delikatnych gatunków (szczególnie te endemiczne z rejonów czarnych wód), dla których parametry wody są daleko nieobojętne.Szukasz dziury w całym.

roki
09-20-2004, 14:00
W akwa nie da sie odtworzyc w 100% biotopu jakiegokolwiek naturalnego zbiornika!!! To nie chodzi o same ryby i rosliny, a gdzie inne ogranizmy, ktore stanowia pokarm i te ktore zjadaja naszych podopiecznych. Wszystkie czynniki zewnetrzne: pory roku, zmiana temp., cisnienie atomosferyczne. Lepiej chyba pomyslec o akwa, w ktorym mamy mala liczbe gat. ryb i roslin(2-3), ktore zyja w okreslonym srodowisku i dazyc do zapewnienia im optymalnych warunkow.